måndag 19 december 2011

Honungssenap med chili – en höjdare!

Under helgen förvandlade fem av barnbarnen lägenheten till skaparverkstad. Massor av julklappar blev det, bland annat hemlagad senap kryddad med honung och chili från Fagerdala.
Förr om åren har vi gjort äppelsenap till jul men i år inspirerades vi av vår ljuvliga honung och den lyckade chiliskörden. Resultatet blev en succé! Här kommer receptet (som ger drygt 5 dl senap):

Honungssenap med chili
Gula senapsfrön, 52 g
Bruna senapsfrön, 26 g
Kallt vatten, 1.5 dl
Colman´s senapspulver, 2 msk
Strösocker, 2 msk
Salt, 1 tsk
Vitvinsvinäger, 2 msk
Kallpressad solros- eller rapsolja, 0.5 dl
Röd chilifrukt (vi tog Serrano som är ganska starkt), 1/2 frukt
Honung, 2-3 msk

Lägg senapsfröna i en kastrull med vattnet, koka upp och låt koka i 5 minuter.
Lägg över i en mixerskål tillsammans med resten av ingredienserna utom chilin och honungen. Mixa till lagom konsistens och kornighet.
Finhacka chilen (men ta bort frön och det vita) och tillsätt den och honungen. Blanda väl med en sked.
Lägg över i burkar som förvaras svalt. Hållbarheten är begränsad och senapen bör ätas inom ett par veckor.

Senap är, liksom chili, inte bara en kryddväxt utan också en läkeväxt, eller snarare flera olika sorters växter:

De gula senapskornen kommer från vitsenap, Sinapis alba, en senapsväxt med mildsmakande frön. Används i engelsk senap.

De bruna kommer från sareptasenap, Brassica juncea, en kålväxt , ger frön med starkare smak. Används i fransk senap. Vi gjorde vår senap med frön från vitsenap coh sareptasenap från Kockens.

Det finns också svarta senapskorn från svartsenap, Brassica nigra, stark smak, används mycket i indisk matlagning och är en viktig läkeväxt i Ayurveda.

Den skarpa smaken i alla senapsfrön kommer från isotiocyanater, svavelföreningar som bildas när fröna krossas och kommer i kontakt med vatten. Dessa svavelföreningar hjälper matsmältningsapparaten att spjälka fett - det är alltså ingen slump att vi gärna har senap till julskinka och feta korvar! Fröna anses också ha antiinflammatoriska och bakteriedödande effekter.

Det pågår forskning när det gäller hur senap, chili, vitlök och liknande starksmakande läkeväxter kan påverka receptorer i kroppens smärtsystem. Man hoppas få fram smärtstillande medel som ger färre biverkningar än dagens läkemedel.

I väntan på resultat av denna spännande forskning njuter vi vår julsenap!

torsdag 8 december 2011

Utvald!


Den här veckan presenteras min blogg av Odla.nu! Klicka på bilden ovan så kommer du till artikeln. Klart man blir glad!

fredag 2 december 2011

Allra sista rycket

Visserligen gick jag i ide för tio dagar sedan, dvs packade ihop och flyttade in till stan. Men det fina vädret i mitten av veckan
fick mig att krypa ut igen och ta ett sista tag i trädgården. Rensade ogräs och röjde blast i alla rabatter och i köksträdgården

Fyllde kompostlådorna till brädden med rens och jord från alla chilekrukor i växthusen. Och det bästa av allt:
Fejade i stora växthuset, täckte bäddarna med ett lager frisk jord och putsade glasen invändigt! Aldrig tidigare har jag klarat av så mycket av städarbetet i trädgården innan snön och tjälen anfaller. Bäddat för rivstart i vår!

måndag 14 november 2011

Omblommare

Bloggvänner här i stockholmstrakten förvånas över frostfrånvaron och blomrikedomen här i Fagerdala. Jag också! Kanske det kommer sig av närheten till havet, men tidigare år har vi inte märkt av den fördelen, snarare tvärtom. Sena kalla vårar och så pang, illande kallt och tjäle. Men i år har vi sensommarväder långt in i november. Vi skördar fortfarande sallad, mangold , rödbeta, persiljerot, havrerot, palsternacka, persilja men låter återstående grönkål och purjo stå ännu en tid.

Nu har tydligen många växter fått för sig att det är vår:

Bolltisteln....

...rosenmalvan...
stenkyndeln.

Även de vilda växterna har bestämt för sig att det år dags att ladda. Här en av många rödklöverblommor just nu

...och här gökärt.

söndag 13 november 2011

En söndag i mitten av november

På frukostbordet en bukett med de sista(?) rosorna för i år.



Jag hade kunna plocka andra blommor:




Har skördat och fryst in grönkål i mängd. Kokat soppa på pumpa och de sista morötterna. Skördat de sista tomaterna och chilefrukterna och befriat krukorna från jord och rötter. Väldigt intressant tyckte Tim och grannens storpudel Mona.


De tio kompostlådorna är nu fyllda till brädden med blast från köksträdgården, varvat med stallgödsel, löv och begagnad krukjord. Allt är bäddat för en rivstart i vår. Nu återstår bara att gå i ide...

fredag 11 november 2011

Experiment med salva av vallörtsrot

Äkta vallört är min bästa läkeväxt, suverän på svårläkta sår och bra mot muskel- och ledvärk. Jag brukar torka roten och göra avkok när jag behöver använda den. Men nu när jag ändå är igång med att tillverka salvor med torkad ringblomma och johannesört har jag försökt mig på att göra salva med färsk vallörtsrot.

Vallört står till höger, johannesört till vänster och ringblomma i mitten.

Så här gjorde jag vallörtssalvan: Värmde 1,2 dl olivolja och drygt 30 g bivax i vattenbad. Tillsatte ca 1 dl rengjord och finhackad rot och rörde då och då medan det hela svalnade. Nu får det stå och dra ett par veckor i stugvärmen. Därefter värmer jag upp burken igen, silar ifrån rotbitarna och tillsätter eventuellt lite mer olja eller vax beroende på hur konsistensen blir.


Äntligen har jag efter mycket letande hittat en butik på Söder som säljer små bruna glasburkar och glasflaskor! De olika salvorna kommer att hamna i burkarna och sedan återstår att be barnbarnen att göra etiketter!

PS (skrivet den 10 december 2013) Kan rapportera att experimentet blev mycket lyckat! Salvan fungerar utmärkt på småsår och lindrar muskelvärk. Salvan är mycket hållbar om den förvaras svalt.

fredag 4 november 2011

Fotoredigering – fälla eller möjlighet?

Barnbarnen har höstlov. Fyra av dem är utomlands men Alba och Elvira har lyst upp tillvaron här i gråmulna Fagerdala. Häromdagen tog Alba med min kamera när vi gick en liten promenad i omgivningarna och ville sedan genast kolla på bilderna. Eftersom det var dags att tända brasa och laga mat visade jag henne hastigt hur nedladdningen går till och det lilla jag visste om att beskära och bearbeta bilder. Hon har suttit vid datorn sedan dess! Till skillnad från mig som försiktigt kör i gamla hjulspår utforskade hon genast programmet och hittade en massa effekter och retuscheringsmöjligheter. Man baxnar!
Här är några exempel på Albas experiment. I kameran:
Efter redigering, här har Alba förutom beskärning lyckats pilla bort det vita bordet bakom trädet:

I kameran:
Efter redigering:

I kameran:
Efter redigering:

I kameran:
Efter redigering:

I kameran:

Efter redigering:
En ny värld har öppnat sig för gamla farmor! Inser att det är en fälla – men en ganska trevlig sådan. Det gäller att inte stanna i de värsta groparna och överutnyttja effekterna. Alba och jag är överens om att följande är ett exempel på när gränserna tänjts i överkant:
Före - en vanlig liten näva:
Efter – en exotisk fantasi:

Men som Alba sa, det gäller att testa, det är så man lär sig...

Fler exempel på veckans tema i Blooming Friday finns hos Katarina.