fredag 16 april 2010

Mitt naturapotek - inledning

Sedan snart 50 år har jag samlat på mig kunskaper om och erfarenheter av odling och örtmedicin. Det började på allvar när en liten familjemedlem blev svårt sjuk med livshotande diarréer. I samarbete med barnläkare provade vi så småningom ut en fungerande diet av hemodlade grönsaker och aminosyror på burk. Jag fick plugga näringslära från grunden och eftersom det fanns tecken på allergiska reaktioner mot allehanda skolmedicinska preparat konsulterade jag välrenommerade naturmedelsexperter och började försiktigt experimentera med enkla örtpreparat.

En del örter som ingår i mitt apotek odlar jag men det mesta samlar jag in i den "vilda" naturen och några få preparat köper jag i hälsokostbutik. Jag är ingen fanatiker utan skeptisk och försiktig och försöker skaffa så mycket information som möjligt från olika källor när det gäller örternas innehåll och verkan. Jag testar och studerar effekter. Jag följer också forskning på området.

Till min hjälp har jag en ansenlig samling örtaböcker. Här vill jag nämna några favoriter. Övriga böcker och andra källor hänvisar jag till när jag hämtar information till mina inlägg om örter.


Thomson, William A.R. (red) Läkeväxter från hela världen. P.A Norstedt & Söner förlag, Stockholm, 1978. Det här är den bok jag oftast går till, framför allt för att den innehåller tre utmärkta uppslagsdelar. Det finns en alfabetisk förteckning över 247 medicinalväxter med uppgifter om vilka krämpor och lindrigare sjukdomar respektive växt har visat sig verksam för. Den andra uppslagsdelen förtecknar i bokstavsordning vanliga åkommor som kan lindras med vilka örter och hur man preparerar örten. Den tredje uppslagsdelen listar de 247 läkeväxternas innehåll av verksamma substanser och deras effekter samt när och hur växten ska skördas och lagras. I bokens inledningskapitel finns en översiktlig och ganska lättfattlig beskrivning av kemiska substanser som kan förekomma och hur dessa framkallar en fysiologisk effekt.

Örtmedicin och växtmagi. Det Bästa, Stockholm, 1982. Även denna bok konsulterar jag ofta. Den presenterar 210 svenska medicinalväxter i bokstavsordning efter den svenska namnet. Tydliga bilder, utmärkt sammanfattning av förekomst, kännetecken, använda växtdelar, innehållsämnen, medicinsk verkan och användning. Det finns även ett omfattande kapitel som presenterar exotiska växter. De aktiva ämnena i växter beskrivs i ett utförligt avsnitt som dock kräver en del förkunskaper inom kemi och biologi.

McIntyre, Anne, Stora örtläkeboken för kvinnor. Forum, 1997. Boken presenterar "milda men effektiva örtkurer för kvinnor i alla åldrar". En del om babyvård finns också med. Det här är de tonåriga barnbarntösernas favoritbok, framför allt för beskrivningarna av vad som händer i kroppen under olika åldrar. Den är inte så lätt att hitta i som mina andra böcker eftersom många av växtpresentationerna varvas in i avsnitten om kroppens åldrar. En bok att fördjupa sig i snarare än en uppslagsbok. Kapitlet om växternas kemi är lättfattligt.

3 kommentarer:

  1. Den följetongen ska det bli intressant att få ta del av! En örtagåd ska det väl också bli i Nöbbele så småningom. Jag har lite så´nt i trädgården i Sthlm, men bara pyttelite.
    Vårkram

    SvaraRadera
  2. Hej, hej Laila!

    Det ser oerhört spännande ut och så fruktansvärt nyttigt för oss att få lära om vår inhemska örter!
    Så generöst av dig att dela med dig av dina under åren förvarvade kunskaper.
    Jag ser redan framemot nästa inlägg!/Anja

    SvaraRadera
  3. Oh, det här ser jag fram emot! Skall bli väldigt intressant att följa! Tack för att du delar mig av din kunskap!
    Katarina

    SvaraRadera