fredag 23 juli 2010

Älgört – naturens aspirin

Nu är hög tid att samla älgörtens gräddvita blomklasar! Filipendula ulmaria, älgört eller älgräs som den också kallas, är oumbärlig i vårt husapotek som skonsamt och välsmakande alternativ till apotekens feber- och förkylningsmedel. Blommorna innehåller nämligen salicylsyra. Örten hette tidigare Spiraea ulmaria och fick ge namn åt det första syntetiskt framställda salicylsyrepreparatet, Aspirin.

Älgört växer allmänt i hela Sverige utom i fjällen och det är lätt att hitta den på sanka ängar, i diken och vid sjöstränder. Den blommar i juli-augusti och blommorna har en stark doft av honung och mandel. Man kan förväxla älgört med brudbröd Filipendula vulgaris, som visserligen inte är giftig men som saknar salicylsyra. Brudbröd växer på torra marker och har en ganska kal stjälk och små ätliga knölar på rötterna.

Jag plockar ganska mycket älgörtsblommor, helst när de just har slagit ut, torkar på galler i mörkt och torrt utrymme och förvarar i glasburkar.


När febern och förkylningen eller den reumatiska värken drabbar någon i storfamiljen brygger vi medicin: 1,5 dl kokande vatten hälls över drygt 1 msk torkade blommor som får dra i 10 minuter innan de silas ifrån. Två sådana koppar te om dagen är lagom dos. Gott, garanterat magvänligt och dessutom ger det en lugn sömn. Bonus: häll lite ytterligare vatten på de frånsilade blommorna och använd som ett sammandragande och uppfräschande ansiktsvatten!

18 kommentarer:

  1. Det här är verkligen information som är guld värd!!

    Det är bra synd att kunskapen kring naturens läkemedel, har som så mycket annat silats bort från vardagen hos gemene man.

    Tack! Här ska plockas medicin idag:-)
    Ha det gott! Hillevi

    SvaraRadera
  2. Åhå, jag trodde det var bladen som man skulle torka. Nu finns ju massor, så jag ska absolut samla ett förråd till vinterns (eventuella) förkylningar.
    Ha en skön helg!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Jag är så imponerad av allt du kan.
    Det där har jag aldrig hört om.
    Skall nog testa detta faktiskt.
    Tack för detta och ha en skön helg.
    Annika

    SvaraRadera
  4. Vad spännande, detta visste jag inte, ska plocka älgört och torka till te!
    Har gjort älgörtssirap en gång, men det var faktiskt inte speciellt gott, men det kanske var nyttigt..?
    ha en skön helg/Sophia

    SvaraRadera
  5. Intressant och lärorikt:)
    Och vilken vacker korg med innehåll.
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  6. Har tidigare hört något om att älgört ska vara bra men inte hur man ska ta vara på den. Vi har massor med blommande älgört längs diket. Just nu och inatt har det äntligen kommit lite välbehövligt regn men jag ska se om jag inte kan ta mig ut och samla lite blommor imorgon. :)

    Det blev inget besök i några öppna trädgårdar för min del men det finns ju fler chanser. Har haft en massa sammandragningar som varit väldigt obehagliga senaste veckan, men det är tydligen helt normalt. Lilleman verkar må prima och det är ju det viktigaste! :D

    Kram Mia

    SvaraRadera
  7. Mina riddarsporrar har inga namn som jag kan komma ihåg. Köpte en klarblå för närmare 30 år sen, har senare sått vita, fått en mörkblå och nu har alla blandat sig med varann och frösått sig här och där.

    SvaraRadera
  8. Har alltid tyckt att älggräs luktar så gott. Roligt att man kan få nytta av de vackra blommorna.

    Rebecca

    SvaraRadera
  9. Hej Laila!
    Är full av beundran över dina kunskaper om naturens växter, kul att du delger oss andra. Jag lär mig av dig hela tiden!

    SvaraRadera
  10. jag har massor av älgört (älggräs) på landstället o ska dit o plocka imorrn, har aldrig smakat på saft eller ngt annat från blommorna, men nu ska jag göra det för första gången, spännande!

    SvaraRadera
  11. Hej sitter här och dricker en dryck som heter Norrskensdryck och den innehåller älgört.Väldigt god är den

    SvaraRadera
  12. Även om detta inlägg är gammalt så svarar jag fortfarande på eventuella nya kommentarer, dels direkt på din blogg, dels här om svaret kan ha allmänt intresse. Om din kommentar leder till att jag kompletterar inlägget skickar jag givetvis en blänkare!

    SvaraRadera
  13. Hej!
    Ser att älgört hjälper mot reumatiska åkommor.
    Har länge haft muskelreumatism i nacken - ska pröva. Om det hjälper blir jag mycket tacksam.

    Hälsn
    Kerstin

    SvaraRadera
  14. Hej!
    Jag har plockat en massa älgört och undrar om den skall sköljas innan man torkar den?
    Varma hälsningar och tack för att du finns <3

    SvaraRadera
  15. Hej!
    Jag har plockat en massa älgört och undrar om den skall sköljas innan man torkar den?
    Varma hälsningar och tack för att du finns <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Yemna!
      Du kan skölja den hastigt om du tycker att det behövs men det är alltså inte nödvändigt. Se till att torkplatsen är mörk, varm och torr. Jag brukar dra för gardinerna i gästhuset som ligger väldigt soligt och sedan breda ut örterna på galler eller bakplåtspapper där inne. En god idé är att ffrysa in en del av skörden. Gör ett mycket koncentrerat te och frys in i iskubslåda, lägg sedan kuberna i plastpåsar så kan du ta fram en kub och göra te snabbt och enkelt genom att lägga kuben i en kopp hett vatten.
      Lycka till

      Radera
  16. Hej! En gammal tråd men hoppas på svar! Jag undrar om dosering för färsk, nyplockad älgört? En tesked då med? Vad händer om man överdoserar? Tack för en fin sida!
    Mvh Stina Hasund

    SvaraRadera
    Svar
    1. Färsk nyplockad skulle jag ta ett par matskedar av. Ingen risk att du överdoserar!

      Radera