torsdag 15 juli 2010

Köksträdgården: fröjd och förtvivlan

Odlande innebär ju både glädje och bekymmer. Det hör till. Men ibland kan det bli lite väl mycket av det senare även för en härdad odlare. I år är ett sådant år här i Fagerdala. Orsaken stavas T-O-R-K-A. Under drygt två månader har vi fått totalt knappt 30 mm. Nu visar vår grävda brunn nere vid växthusen tendenser att sina. Den borrade ger fortfarande vatten men tillrinningen är begränsad så vi får hushålla. Delar av trädgården har vi redan fått ge upp.
Men jag börjar med glädjeämnena.

Sockermajsen som jag planterade ut för två månader sedan är nu drygt meterhög och stortrivs i den mullrika lasagnen (se inlägg den 24 april för beskrivning av lasagne). Majsen gynnas av sol och värme och det har vi gott om i år, kring 20 grader nattetid och över 30 på dagarna en längre period nu. Hanblommorna börjar synas i topparna och i bladvecken kommer honblommor. Gullöken som samsas med majsen i en del av odlingsbädden har vi skördat sedan midsommar och nu har blasten börjat lägga sig. Ovanligt stora och fina lökar har det blivit och bara två av åttio har gått i blom.
På grund av den kalla och torra våren blev limpan klar ovanligt sent (se inlägg den 10 juni för beskrivning), och det innebar att squashsådden också fördröjdes men nu efter drygt en månad har plantorna blad stora som dasslock och blommar för fullt, massor av små squashar är skördeklara om några dagar. Både limpan och lasagnen håller fukten extremt bra, mycket bättre än de "vanliga" odlingsbäddarna. Kannvattnar när fugtighetsmätaren säger till, ungefär var tredje eller var fjärde dag.

Potatisen klarar sig också hyggligt i torkan. Dels kupade vi den för tredje gången i samband med säsongens enda rejäla regn den 13 juni, dels har jag täckt med ett tjockt lager torvjord. Torven är vid det här laget snustorr men jorden under är fuktig. Vi har ätit egen potatis sedan midsommar, givetvis skattar vi fortfarande plantorna, först när blasten börjar ge sig tar vi upp hela plantor.

Nu till bedrövelserna. De högväxande bönorna som såg så lovande ut när de grodde i sålådorna i växthuset har stått helt still sedan utplanteringen i pergolan för snart en månad sedan. Dagliga duschar, "rotblötor", ingenting hjälper. Två centimeter ner i jorden är det hur torrt som helst dagen efter.


Även kronärtskockorna, som skymtar bakom den oförskämt frodiga rabarbern, står helt still sedan några veckor. Purjon är tanig. Inget av det direktsådden (morötter och rödbetor) har lyckats. Knappt en tiondel av morotsfröna har grott och plantorna är ganska ömkliga. Rödbetorna, 10 sträckmeter, tittade upp och tvärdog. Sex plantor har överlevt. Eftersom rödbeta är en barnbarnens absoluta favoritgrönsaker har jag sått igen, nu i sålådor och precis planterat ut i djupa fåror med massor av vattenhållande stenmjöl i jorden. Håller tummarna...

9 kommentarer:

  1. Det har varit konstiga förhållanden i år. När var det så här lite regn sist? Tropiska nätter & +34 grader på dagen. När var det det sist? Det verkar nästan som om mina (få) blommor håller igen. Inte ens pelargonerna växer. Som sagt; det är nå´t konstigt i år! Kram från Nöbbele

    SvaraRadera
  2. Oj, oj vad det är synd om dig Laila och alla andra som inte har fått någon regn att tala om på två månader! De' e' ju hemskt!
    Jag känner verkligen med dig!/Anja

    SvaraRadera
  3. Ledsamt att din trädgård får lida av torka med tanke på allt jobb du lagt ner. Men vad gör man, gläds åt det som växer... och inte tappar hoppet om en grönskande trädgård. Sommaren är inte slut.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  4. Men vad mycket fint jag missat här.
    Vilket grönsaksland du har...
    Synd att du inte bor lite närmre mig så jag kunde komma och titta i verkligheten, det hade varit så kul att se.
    Ha det gott och jag dansar en liten regndans till dig
    Annika

    SvaraRadera
  5. Jo, Hemträdgården har skrivit två reportage om Rosuppropet. Förhoppningsvis kommer det mera.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  6. Torka är jobbigt, har det som du med egen brunn och alldeles för stor trädgård, vissa saker vattnar jag men jag måste precis som du spara på vattnet.
    Jag tror det kommer att komma regn i helgen här, fast det lovade de förra helgen och då gick regnet ut över havet..
    kram Sophia

    SvaraRadera
  7. Vilken varm sommar vi fått hittills eller iallafall där jag har vistats:) Förra veckan hade vi ett sky regn 98mm på 5 timmar och åska. Du förstår säkert hur trädgårdarna blev att se ut...nu har mycket repat sig.
    Din trädgård ser frodig ut trots torkan. Härligt med egen odlade grönsaker!

    SvaraRadera
  8. Trist med torka och grödor som inte växer som det ska. Men tycker i alla fall att dina trädgårdsland ser fantastiska ut.
    Här regnar det för fulltjust nu, ska försöka skicka det vidare mot dig :=)

    SvaraRadera
  9. Tack för tipsen, men jag har för dålig koll på växter för att experimentera så vi får hålla oss till vetrinärens råd att tvätta med klorhexidin flera gånger om dagen. Några kompresser över skulle vi inte ha utan det var bättre att ha såret öppet så det får läka inifrån kroppen och ut. Struten är ju för att hon inte ska tvätta sig och få i bakterier.

    Fast jobbigast tycker nog Rullan att det är att hon inte får gå ut. Hon står vid dörren och blänger på den. Min andra katt Gullan tar det väl bättre (utan sår o strut), men hon har blivit mer gnällig. Som tur är hjälpte det tydligen med lådbesök och mat för att göra henne glad. Med stängda dörrar och fönster blir ju livet begränsat för alla tre. Ja, egentligen även för oss tvåbeningar också för vi måste ha koll varje gång vi går genom dörren, men förhoppningsvis läker det på en vecka eller två.

    SvaraRadera