måndag 29 november 2010

Äntligen ett effektivt medel mot spinn!

Hibiskusknoppar i slutet av november – inget märkvärdigt kanske, men för oss är de ett mirakel! Varje år när vi flyttar våra numera fem jättehibiskusar från sommarvistet på Fagerdala till lägenheten i stan brukar de rasa ihop fullständigt, främst på grund av spinnangrepp. Visst har de spinn i växthuset också och även de som brukar översomra ute har spinn men båda grupperna brukar kunna balansera angreppen så länge de bor på landet. Men här i lägenheten mår de dubbelt dåligt (lägenhetsluften och spinn) och jag sopar upp mängder av gula skrumpna blad varje dag. Vi sprayar med vatten dagligen, behandlar då och då med antispinnmedel typ oljeimmulsion, vattnar med nikotin– ingenting hjälper. Eländet brukar vara till januari då vi i förväg klipper ner samtliga plantor hårt och de som överlever brukar blomma upp när de får komma ut till Fagerdala.

I år var det samma visa. Alla hibiskurskar tappade de flesta av sina blad efter några veckor. Men nu frodas de!

För några veckor sedan fick jag tips om SPIDERMITE CONTROL – och det fungerar! Efter en första behandling har alla kvalster försvunnit och några nya har inte visat sig. Växterna ser också ut att må mycket bättre än efter andra behandlingar. Enligt innehållsdeklarationen är medlet ekologiskt och innehåller korianderolja, canolaolja och triethanolamine.

En av våra hibiskusar såg ut så här efter förra vintern med spinn och ljusbrist:

Den hämtade sig under sommaren men var på väg att tyna bort igen efter flytten till stan. Nu fyller den upp nästan hela köksfönstret, spinnfri och med glänsande gröna blad!


26 kommentarer:

 1. Det verkar vara ett bra medel jag får fråga dig när jag får problem. Tur att det finns medel som hjälper det hade varit synd om de inte klarade sig, de är ju så stora och pampiga.
  Ha en skön kväll
  Annika

  SvaraRadera
 2. Fy för spinn:( Dina hibiskusar är värda bättre, skönt att du hittat nåt som funkar och är miljövänligt.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Vad bra att det fungerar, det är ju synd på så fina Hibiskusar att behöva lida så. Sparar tipset i gömmorna ifall det kommer att behövas.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt! Vilket tips!!! Noteras pronto:) Tusen tack!

  SvaraRadera
 5. Vilket mirakelmedel, det ska jag komma i håg. Inneluften kan verkligen vara jobbig för blommorna när de kommer in. kram

  SvaraRadera
 6. Oooops, mitt inlägg försvann! Eller?
  Sitter just nu på tåget från Växjö till Stockholm ca 4 timmar försenat.
  Era hibiskusar är verkligen pampiga och pampigare lär de väl bli nu när du har hittat ett bra ekologiskt medel mot spinn.
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 7. Jag håller med dig Laila att det lite ofriserade är bra mycket vackrare än det de visade på engelska trädgårdar igår. Din vilda trädgård som du visade i fredags är sååå mycket bättre än det där konstlade. Fast det är kul att titta hur de far runt och jobbar för att komma med i gula boken !

  SvaraRadera
 8. Hej Laila!
  Vilken tur att du har hittat rätt medicin till dina enormt vackra och stora Hibiskusar. Syns mycket väl på bilden att dom håller på att bli friska igen :=)

  Trevligt med en bloggträff och att du gärna såg mig med där men .... Sth känns lite långt bort, kanske någon annan gång :=)
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 9. Oj vad bra, jag hade ju problem med spinn hela sommaren på citrus och fikon. (och året före också)
  Jag gick in och sökte på namnet och fick upp en sida från Wexthuset så jag beställde på en gång så jag är garderad när det börjar bli varmt igen på inglasade balkongen.

  super tack för tipset Lena

  SvaraRadera
 10. Oj...är det verkligen samma hibiskus...måste vara ett fantastiskt medel ;)
  Förtår att det känns som ett mirakel ;))

  SvaraRadera
 11. Roligt att hitta något som verkligen fungerar. Spinn kan ju vara så tröstlöst att kämpa mot när det fått fäste också.
  Hibiskusar och jag kommer inte överrens. Samma sak med rumslönn, båda är sådana där krukväxter som min mamma hade riktig tumme med när jag växte upp. Men desto roligare att se andras vackra exemplar.
  /i.

  SvaraRadera
 12. Vad bra att det funkar! Spinn är inte kul.

  "Syttar" det är när man sitter med en liten i famnen. Bara sitter eller vaggar barnet i famnen. Jag kände när jag skrev att det inte var ett "riktigt" ord därav ".

  /Åsa

  SvaraRadera
 13. Men så fantastiskt att du hittat ett medel som fungerar ... och som dessutom är ekologiskt...... Verkligen pampig hibiskus du har, den förstår jag att du har varmt om hjärtat. Grattis till knoppen!

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 14. Men GRATTIS att du har hittat något som fungerar mot spinn.
  Hibiskusen du visar i fönstret är ju magnefik på alla sätt.
  Låter roligt med en blogg-träff så jag ställer gärna upp. Dom jag skriver till är IET Leva grönt och Mias hem ser att du läser bådas bloggar dom bor i Stockholms området. Ja kan höra med dom om intresse finns.
  Vintersaga är svart te och finns att köpa på Kahls kaffe tror det ligger en i Västermalms gallerian. Skall ringa och fråga vad det innehåller men har glömt det. Luktar jätte gott.
  Kramar:)

  SvaraRadera
 15. (Min första kommentar bara försvannn!!!)

  Hej Laila!
  Du är så himla duktig på att förstå vad vi stackrs vinterodlare behöver:))!Vilket fantastiskt tips!

  Andemeningen i min första kommentar var att ditt inlägg är verkligen högaktuellt för många. Mina källarväxter drabbas alltid under vintern av spinn och även om angreppen är måttliga och växterna brukar inte ta någon skada så är det roligare att pyssla om dem om jag slipper spinn.
  Tog och googlade på medlet och hittade massor. Här är ett ställe där man kan köpa det online:
  http://www.hydrogarden.se/se/art/spidermite-control.php
  Efter som medlet är organiskt så kommer inte heller mina duktiga medarbetare spindlar ta någon skada./Anja

  SvaraRadera
 16. Vad glad jag blev som hittade hit och tog åt mig tipset om spinn på Hibiskus..en sån underbar blomma som ALLTID får spinn..detta jag prova..JätteFin blogg du har... för övrigt,..Godkväll//Karina

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Wow, vilken hibiskus! Spinn som är så hopplöst svårt att bli av med, måste anteckna. :)

  Kram Mia, lilleman hälsar också

  SvaraRadera
 19. Hejsan!
  Oj, vilken enorm skillnad! Hoppas att du i fortsättningen också får vara utan spinn på hibiskusarna!

  Ha en skön kväll!
  KRAM sandra

  SvaraRadera
 20. Tack för tipset! Skall leta reda på någon affär som säljer det!

  SvaraRadera
 21. oj vad bra att du har hittat ett som passar dig . jag har några hibbar men har mycket sällan spinn men däremot vita flygare på hösten när dem tas in . Jag vattnar med tobaksvatten ibland provadopinnar tvättar dom med vatten med lite diskmedel ock lite T-röd i

  SvaraRadera
 22. Det måste testas! Är det någon som behandlat hoyor med medlet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peter!
   Det känner jag inte till men jag är övertygad om att det funkar på hoyor också!
   Lycka till!

   Radera
 23. Jag har just börjat använde det där medlet och tycker att det är fantastiskt! Ställde tidigare in alla mina chiliplantor som i vanlig ordning fick spinn när de kom in i huset och nu (peppar, peppar) mår de finfint! Har just testat på mitt citronträd som jag misstänker är drabbat av spinn – det blev julfint på köpet eftersom bladet blev alldeles glansiga och vackra :) Känns så skönt att ha hittat ett medel som inte är giftigt :D

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gläder mig verkligen! Ett annat giftfritt dundermedel hittar du under Etiketter Chilipeppar.
   Ha det gott!/Laila

   Radera
 24. http://www.visana.net/inneh%C3%A5ll/trietanolamin.html

  Googlade på Spidermites ingredienser..��

  SvaraRadera