fredag 5 november 2010

Invånare på vår tomt

Veckans tema i Blooming Friday är Besökare. Det fick mig att tänka efter - vem besöker vem? Jag ser det nog som att vi människor är besökare och att djuren är invånare.
Eftersom jag är en jättedålig fotograf (synproblem) har jag inte lyckats fånga särskilt många av tomtens invånare på bild. Tar hjälp av nätet för att ge en uppfattning om djurlivet här.
Bara några hundra meter bort finns dels ett vidsträckt naturskyddsområde, dels ett jaktområde där de jagar älg och rådjur. Djuren brukar flytta in i grannskapets trädgårdar under jaktsäsongen men vi har hägnat in 6000 m2 av tomten så vi slipper påträngande besök. Räven tar sig in och sneddar ofta över tomten
grävlingar har bott under huset flera vintrar
och rådjuren stryker dagligen förbi alldeles utanför stängslet.

Vi har en hussnok. Först bodde den i moraset vid den raserade jordkällaren, sedan under verandan. Var den bor nu vet jag inte. Har aldrig lyckat fånga den på bild men den är mycket sällskaplig och inte det minsta rädd för oss eller hunden.

Huggormen som "bor" här är betydligt skyggare. Den är maffig, ca 70 cm och jag måste erkänna att jag hoppar till när vi stöter på varandra...

Kopparödlorna håller till i komposterna,

paddorna och grodorna huserar i köksträdgården.Ekorrarna konkurrerar med fåglarna om maten vi sätter ut under vinterhalvåret.
Fåglar, fjärilar, insekter, sniglar, snäckor vimlar det av...

11 kommentarer:

 1. Förstår att både djur och människor trivs på Fagerdala.
  Vem skulle inte göra det?
  Ha en skön helg så hörs vi
  Annika
  Funkade inte att beställa biljetter idag provar igen i helgen

  SvaraRadera
 2. Vilket rikt djurliv du har omkring dig :)
  Tjingeling

  SvaraRadera
 3. Så kul att ha så många djur så nära...fast huggormen kanske jag inte skulle vilja ha för nära....

  SvaraRadera
 4. Vad roligt med en hussnok! Och härligt med så mycket vildliv runt knuten. Men visst har du rätt, det är väl vi som är besökare i djurens värld och inte tvärtom!

  SvaraRadera
 5. Åh, så många djur, jag är väldigt rädd för ormar så jag tittade snabbt.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Snacka om mångfald! Det måste vara fascinerande att bo så nära naturen!

  SvaraRadera
 7. Oj, oj Laila!
  Själv är jag kroppad så att jag anlitar gärna folk som kan något bättre än jag själv. Att du har hittat så makalöst pedagogiska och vackra bilder på nätet är ett krävande jobb i sig! Det är inte många som skulle tänkas att fånga dessa skogens innevånare på bild så fint som dessa.
  Alldeles underbar bildserie! Att ha ett rikt djurliv inpå har även vi och precis som du har vi sett till att få fortsätta att älska dessa när de stryker förbi på utsidan av stänslet (de där som gärna ser ens trädgård som en delikatesshörna). Du har gjort veckans tema till något riktigt attraktivt. Själv hoppade jag över - hur kul e'de' å titta på ytterligare en humla....typ!/Anja

  SvaraRadera
 8. Hi Laila, you do have a great deal of visitors! The variety is amazing! Snakes are scary but when I see them I go through the same thoughts. That we have come to live in their territory and not the other way round.

  Have a great weekend!

  SvaraRadera
 9. Ja, det låter som här... naturen är full av liv. Fast jag lägger till en djurart (icke önskad sådan:(, men ändå), VILDSVIN. Vi har vetat ett tag att dem oönskade individerna finns i vår närhet, men dem har liksom inte kommit så nära inpå oss. TILLS igår... bara 300 meter från vårt hus kom det upprusandes ett svin på vägen när vi körde hem... Först blev alla i bilen alldeles till sig, sedan började vildsvinsjaktplaneringen ta form.
  Kram Ulrika

  SvaraRadera
 10. Tack snälla marmor för att du hälsar på hos mig, säger lilleman. Själv blir jag alldeles varm av att läsa dina fina hälsningar. Du verkar vara en helt fantastisk människa. Hoppas våra vägar möts även utanför bloggvärlden nångång. :)

  Kram Mia & "lilleman"

  SvaraRadera
 11. Hej Laila!
  Du har gott om djur ute i Fagerdala :=)
  Själv skulle jag tycka det var 'läbbigt' med dessa ormar... ryyyyyyser!
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera