fredag 28 januari 2011

I sommar kommer det att dofta rödklöver i huset!

Egentligen hade jag inte tänkt ta med rödklöver, Trifolium pratense, här i mitt örtapotek. Det står inte ett ord om rödklöver i någon av mina "västerländska" böcker om läkeväxter. Däremot hittade jag för länge sedan en notis i en bok om örter för skönhetsvård om att te på rödklöver kan användas som hårsköljmedel och uppfriskande ansiktsvatten. Unga damer i min närhet har nappat på idén, främst för att blommorna är lätta att hitta och behåller sin vackra färg även i torkat tillstånd. Så vi har samlat rödklöverblommor och använt dem lite förstrött. Det föll mig aldrig in att googla på rödklöver...

I somras var det barnbarnet Albas tur att skörda rödklöver och fylla en glasburk som födelsedagspresent till mamma - att användas till håret. Burken blev fin, vi fotograferade den och jag sparade bilden för en kuriosanotis här på bloggen.

När jag för några veckor sedan började förbereda ett inlägg om rödklöver gick jag som vanligt ut på nätet och sökte, först på det svenska namnet: 11200 träffar; sedan på det latinska: 223000 träffar. Oj! Engelskans redclover ger över 800000 träffar. Vad har hänt?


En närmare titt visar att många träffar gäller annonser/artiklar från företag som säljer hälsokost. Jag börjar läsa och blir mer och mer förvirrad. Rödklöver påstås bota en mängd åkommor, inklusive cancer. Mina varningslampor börjar blinka. Motstridiga uppgifter dyker upp. Örten kan bota bröstcancer - örten kan orsaka bröstcancer??? Örten kan förhindra klimakteriebesvär - örten har ingen verkan på klimakteriebesvär??? Ordet "fytoöstrogen" ("växtöstrogen") dyker upp. Jag söker mig fram till medicinska artiklar om fytoöstrogen och rödklöver. Det finns hundratals, framförallt från de senaste 15 åren och från engelskspråkiga länder. Det forskas för fullt på rödklöver i främst USA, Australien, Nya Zealand. Många artiklar i vetenskapstidskrifter kommer jag som icke medicinare inte åt annat än som korta sammandrag. Jag ska givetvis fortsätta att rota i det här och kontaktar nu svenska forskare som kopplas till fytoöstrogen. Återkommer med rapporter när bilden klarnat!

Klart är dock att rödklövern i århundraden varit känd som läkeväxt i traditionell örtmedicin i Kina, Indien, Öststaterna, Sydamerika... Varför inte här? Kan det bero på att Linné inte betraktade rödklöver som en intressant läkeväxt? Han nämner vad jag kunnat utröna bara att irländarna använde rödklöver som mjölersättning under nödår.


Inom ayurveda används rödklöver ganska flitigt men användningen är komplicerad eftersom vissa preparat anses passa personer med viss läggning psykiskt och fysiskt men inte andra. Ayurveda kan använda rödklöverte

- för att rena kroppens vävnader på miljögifter och ämnesomsättningsprodukter;

- för att bota förkylningstillstånd med hög feber, svår hosta och slembildning;

- för att hämma kräkningar;

- för att lindra eksem, hudinflammationer, torr och flagnande hud;

- för att lindra vid olika kramptillstånd, kikhosta mm.

(Källa: Hallqvist, J., Örtapoteket läk dig själv med ayurveda och naturens mediciner. Ica Bokförlag, 2010)

Jag har inte haft möjlighet att kontrollera om något av dessa påståenden har belagts vid kliniska forskningsförsök.


Däremot har jag hittat relativt tillförlitliga analyser av innehållet i rödklöver. Listan är mycket lång, jag tar här bara upp några beståndsdelar som jag bedömer som särskilt intressanta:

- salicylsyra

- antioxidanter

- vitamin A, C, F och P, flera B-vitaminer

- många livsviktiga mineraler: kalcium, kalium, järn, fosfor, mangan, magnesium, zink, kobolt och små mängder krom och molybden


I sommar ska jag skörda nyutslagna blommor, torka dem på torrt och mörkt ställe och använda som te vid förkylning och feber (salicylsyran) och som allmänt stärkande dryck (vitaminerna, mineralerna). Jag beräknar 2 tsk torkad blomma till 2 dl kokande vatten, får dra en halvtimme. Även håret får sig en omgång då och då...

Det kommer att dofta ljuvligt i huset av blommorna, både dem jag torkar och dem jag gärna har som prydnad!


(Fler inlägg om dofter hittar du här hos Katarina i Blooming Friday.)

42 kommentarer:

  1. Härlig information.
    Nu är det bara att samla rödklöver till sommaren. Om inte annat för att den verkar hålla sin röda färg. Riktigt fint som dekoration , din burk var ju en inspirationskälla.

    Ha en riktigt fin helg
    Kram/Gunilla

    SvaraRadera
  2. Oj...så intressant och spännande...lite kul i efterhand att du inte googlade...;))
    Ha en bra helg ;)

    SvaraRadera
  3. Hej Laila. Vilken lektion i rödklöver du ger oss :) Intressant ...
    Tjingeling

    SvaraRadera
  4. så spännande :) jag har plockat rödklöver och torka till teblandningar vid något tillfälle. Janne Hallqvist som skrivit örtapoteket hade jag som lärare på Naturens Medicin så jag känner igen att han brukar rekommendera rödklöver främst som alterativ (renande) ört för huden :) t.ex. vid eksem

    tack för ditt tips ang. frösådder o månen! :)

    Hoppas du får en fin dag! :)

    SvaraRadera
  5. Så mycket intressant information du bjuder på idag! Härligt! Spännande! Annorlunda! Lärorikt!
    Ha en underbar helg! Kram!

    SvaraRadera
  6. åå vilket spännande och intressant inlägg om doft:)
    Berit

    SvaraRadera
  7. Så superintressant - som vanligt Laila!
    Jag som bara är måttligt intresserad av örtmediciner (jag HATAR ALLA mediciner)blir mer och mer fascinerad av dina inlägg! Det känns definitivt som om jag borde samla på mig på morgonpromenaderna i sommar MASSOR av rödklöver!/Anja

    SvaraRadera
  8. Intressant läsning.
    I boken om Linnés hälsoörter finns inget om rödklöver, däremot vitklöver. Torkad vitklöver gjordes det te på. Bra mot gikt och i starkare koncentration som kräkmedel.
    Trevlig helg
    Birgitta

    SvaraRadera
  9. Jätteintressant inlägg Laila. Just att den innehåller fytoöstrogen vet jag att jag läst på flera ställen. Ayrveda har jag stort förtroende för, den medicinen botade min sons matallergi.
    Vackrare medicin än en burk rödklöver får man nog leta efter...och doften ! Ha en fin helg
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  10. Vad intressant. Du rosen jag visade den vita utan namn finns i överflöd hos mig om du vill ha. Den skjuter rotskott i mängder. hoppas du får en fin fin helg,kram Gela

    SvaraRadera
  11. Good article. My mother used red clover tea for genital problems (leukorrhea).
    A question (because I rarely see you): What household solutions, sprinkle the fruit trees and when?
    I embrace you!

    SvaraRadera
  12. Alltid lika intressanta inlägg du gör! Jag har mest hört om klöver i aromaterapisammanhang som en bra "kvinnoväxt".
    Annars är den ju bra att gödsla med!
    En stor helgkram från Eva Linnea

    SvaraRadera
  13. Vilket intressant inlägg om rödklöver som är en av mina favoriter bland *vilda* blommor.
    Har bara använt den att skölja håret med samt att gödsla.
    Skratt tack för gratulationerna på 20-årsdagen.
    trevlig helg:)

    SvaraRadera
  14. The internet can be overwhelming - especially if you cannot tell which information is true or false :-) Clover is one of the first flowers I learned to identify as a child.
    Have a good weekend.

    SvaraRadera
  15. Här kommer det också att dofta rödklöver.
    Du är fantastisk Laila!
    Forska på du jag tycker att det är jätte intressant.
    Gillade verkligen din fina burkan tur att du tog en bild.
    Ha det gott
    Kram
    Annika

    SvaraRadera
  16. åhh vilket spännande inlägg! Vad härligt att få lära sig nya saker!
    Ha en fin helg! / Irene

    SvaraRadera
  17. Spännande, här ska jag också torka rödklöver till sommaren. Har druckit röllekate de senaste dagarna, det är gott. Vi har torkat mängder. kram Sophia

    SvaraRadera
  18. Mycket intressant läsning om den lilla röda klövern som jag sedan barn alltid har älskat - för den är så vacker...
    Kram från Pia.

    SvaraRadera
  19. Mycket info och en del motstridande, inte konstigt jag är skeptisk mot att använda mina egna örter, hoppas du finner svaret.

    SvaraRadera
  20. Jag blir alldeles sjuk av alla underbara inlägg den här veckan. Du har verkligen fångat temat väl! Mycket intressant Laila, jag är också intresserad av örter som du kanske har förstått. Har du den lilla boken Futomedicin? Den tycker jag är så nedrans bra. Om du inte har den så kan jag verkligen rekommendera denna lilla fina bok som är i fickformat.

    Trevlig helg önskar Tyra från ett idag soligt Vaxholm. Tja då har du nog sol också, fast det ser ju lite grått ut utåt.

    SvaraRadera
  21. Hej Laila!
    Själv skulle jag aldrig 'orka' söka den invecklade informationen som finns ute på nätet. Men blir sååå glad över att kunna läsa och lära mig då du förklarar enkelt hur det ligger till.
    Underbart att du delar med dig av din enorma kunskap!
    Du är örtmedicinernas drottning!
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  22. Vilket intressant inlägg om rödklöver! Tack, Laila för att du delar med dig av din kunskap!

    SvaraRadera
  23. Rödklöverblommor i håret låter härligt:)

    Ha en fortsatt fin helg,
    Rebecca

    SvaraRadera
  24. Tänk så mycket nyttigt det finns i vår natur, kommer att se på rödklövern med andra ögon i fortsättningen.
    Laila, tyvärr har jag ingen bild på just den rabatten med rosor som jag beskrev, men alla mina rosor finns i högerspalten, de flesta med information om man klickar på bilderna.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  25. Wow vad intressant! Blir spännande att få höra fortsättningen på dina efterforskningar. Så mycket bra saker den fina blomman innehåller... Ska absolut ta och torka mig lite rödklöver i sommar!! Tack snälla för att du upplyser oss!

    Kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  26. Oj vad intressant, att vanlig rödklöver innehåller så mycket och ev kan användas som läkeväxt! Bota cancer kanske jag inte tror på ;-) men som stärkande te mm, absolut!

    Du som är så intresserad av örter, är du med i Svenska Örtasällskapet? Jag är med i göteborg, finns en grupp i sthlm oxå som börjar bli rätt aktiv tror jag, vi är bla med på Nordiska trädgårdar varje år.

    Kram

    SvaraRadera
  27. Väldigt spännande och intressant läsning om rödklöver:) Förr när barnen var små plockade jag alltid stora buketter av rödklöver och prästkragar kan inte förstå att jag inte gör det längre. Kanske beror det på att intresset för växter eskalerat i vår egen trädgård eller också har jag helt enkelt "glömt" bort dem. Det får nog bli ändring på det nu:)) Tack för kommentaren på min blogg:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  28. Hej igen Laila ! Nej jag har inte skrivit på bloggen om sonens auyrvedamedicin, det är några år sedan nu. Han hade i alla fall vete, soja och jordnötsallergi som blossade upp strax före tonåren. Vi gick till en kunnig utövare som skrev ut två sorters örtmediciner, nu har jag inte recept eller burkar kvar tyvärr. Han åt medicinen i ett halvår har jag för mig, över sommaren eftersom han också är gräsallergiker. Efter detta har han kunnat äta veteprodukter och soja och inte haft alls så ont av sin gräsallergi. Jordnötter har han ändå inte vågat prova, nötallergi kan ju ge kraftiga reaktioner. Efter flera års tid kände han att han behövde en kur igen och åt då en burk av varje sort. Nu har han varit besvärsfri flera år efter det. Tabletterna innehöll mängder med örter, säkert 20 sorter i varje medicin.
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  29. Vad intressant! Men nog tror jag att rödklöver är en användbar växt... ska bli spännande att se vad du kommer fram till.
    Forska på!
    Kram Ulrika

    SvaraRadera
  30. Hej och tack för ditt besök och trevliga kommentar! Nu fick jag ju anledning att hitta till dig också och det var verkligen värt besväret. Kommer defintivt att göra fler återbesök!

    Angående din fråga om bra växtfysologilitteratur har jag tyvärr inte några konkreta tips att dela med mig av. Vi har inte haft någon kurslitteratur i ämnet, utan bara utgått från vår lärares föreläsningar och kopierat kursmaterial. När jag nu i efterhand bläddrar igenom materialet kan jag dessvärre konstatera att de kopior vi har fått inte innehåller några hänvisningar till källorna... Jag ska försöka göra lite efterforskningar och se om jag kan ge dig lite mer konkreta förslag. Maj-Lis Petterssons Växtskydd i trädgård är ju en oumbärlig bibel, men den gissar jag att du redan har skaffat.

    På återhörande!
    /Bianca

    SvaraRadera
  31. Jisses,vilken gedigen genomgång!Rena grundkursen i klöverkunskap.
    När jag var barn brukade jag pilla loss de röda kronbladen från nyutslagen klöver och äta upp dem. De smakade lite honungsaktigt sött. Det kanske var det som gjorde att jag sällan har drabbats av förkylningar och annat otyg senare i livet, vem vet?

    SvaraRadera
  32. Ja, här hos dig kan man då finna massor av matnyttig och intressant. Hade aldrig hört en bråkdel av detta vad gäller klöver. Tänk att själv kunna plocka och på så vis undvika spendera alltför mycket klöver på produkter som kanske inte ens har avsedd verkan. Eventuellt kanske raka motsatsen! Korna gillar ju klöver och man skulle ju kunna tro att det därför är bra för magen med tanke på alla deras magar ;-)

    SvaraRadera
  33. Vilken toppen ört, plus att dom växer ju nästan överallt precis som maskrosen :)
    fast nog är rödklövern betydligt vackrare :)
    Tänk om man hade dig i skafferier haha, så fort man behöver något för kropp och själ då har du blandat ihop en bra kompott att bruka, vilken toppen idé :)

    Blir spännande att få höra om efterforskningarna.

    All gott/Sofia

    SvaraRadera
  34. Ronja hälsar och tackar.

    Just nu verkar det som att betaversionen av Internet som sambon kör med gör det omöjligt att publicera inlägg. :-(( Jag har kämpat sedan igår. Då fungerade inte delete och backsteg alla gånger, en massa rader la sig mellan bilderna och det gick inte markera och ta bort flera rader i taget. Som tur är går det att spara inläggen, men hur kul är det när publiceraknappen inte fungerar??? Dessutom verkar det ju inte finnas kvar alternativet när jag vill publicera inlägget, så just nu är jag MYCKET putt på sambons skitdator. Ska jag behöva starta upp min egna långsamma burk??? Dessutom vill han ju inte ha igång en massa extra elektronik då vi har el-central från 30-talet. Tack och lov ska den bytas ut tillsammans med ombyggnationen. Eller är det fler med bloggproblem?

    SvaraRadera
  35. Tack för din fina kommentar på min blogg om de där bilderna med fruksotbordet! Förstår att du verkligen Sett det jag försökt att fotografera. Min favorit är också den där man ser hela fönstret och rakt i motljus.
    Du var nyfiken på vad läraren tyckte, han menade att han skulle varit nöjd om han tagit den själv. Läraren är mer inriktad på teknik och prylar...än att tolka bilder tror jag. De andra eleverna har inte sett den. Våra bilder visas endast i mån av tid... och det är ju synd för jag tycker att det är när man ser andras bilder, och tolkningar, som man lär sig något.
    I vilket fall så är det skönt att gå en kurs. Man får liksom en spark i ändan att ta tag i saker och det kan man behöva ibland.
    Min stora önskan är att få ha en utställning av mina konstfoton på ett galleri, men det är ju det där med kontakter...har man inga "konstkontakter" så står man sig slätt.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  36. Tack för den fina hälsningen.
    Hoppas att allt är väl?
    Nu ligger filmen i min sida på bloggen om du vill se hur den funkar den där rootrainern.
    Hörs
    Kram
    Annika

    SvaraRadera
  37. Rödklöver får det bli,härligt. Rena kroppen från gifter behöver vi nog alla;)

    SvaraRadera
  38. Kara Laila! Very interesting and helpful post! I love the illustration of the clover. Nature is very generous with her creatures and offers many healing herbs. Lovely post! Kram/Carol

    SvaraRadera
  39. Så intressant! Lustigt det där när man plötsligt får nästan oöverskådlig information om något som man tidigare knappt hittat något alls om.
    Jag har också tittat litet extra på rödklöver i frökatalogerna i år, men jag tänkte använda den som dragväxt i grönsakslandet. (Eller inte! Jag är i valet och kvalet! Den kan ju vara litet ogräsartad också, så kanske vore jag klokare om jag valde några ettåringar att berika jorden med istället.)
    Kikade i mina örtaböcker, där rekommenderas den mot hosta (te).
    hoppas att du får en fin helg

    SvaraRadera