söndag 3 juli 2011

Hjälp! Humlestödet har blåst omkull!

En stark nordan drar genom dalen sedan några dagar. Den här synen mötte mig i morse vid femtiden:


När plommonträdet dog för många år sedan lätt vi stammen stå kvar som stöd för några humleplantor. Runt omkring satte vi kantnepeta och påskliljor - det var innan rådjuren stängslades ut från trädgården. Sedan dess har stammen murknat alltmer medan humlen blivit allt frodigare.


Nepetan har tynat bort, påskliljorna blommar snällt varje vår och skräpar sedan till mitten av juli. Smultron och ogräs har invaderat den lilla rabatten. Ett av mina många att-åtgärda-så-småningom-projekt... Men nu krävs alltså en akut insats. Det får bli ett provisoriskt stöd tills i vår när vi kan bygga något bättre innan humlen börja växa. Johan sätter genast igång.

Humlen reser sig åter mot himlen, obetydligt skadad och nödtorftigt uppbunden. Det är inte vackert men det fungerar.


Nu blir det min uppgift att totalrenovera den lilla rabatten och kanske utvidga den. Måste börja med att ta bort allt och tillverka ny jord. Men vad ska jag sätta som sällskap åt humlen? Det här är den enda rabatt som i sin helhet syns från vägen femtio meter bort. Helst vill jag alltså något som fångar ögat från tidig vår till sen höst, blomfärger som syns på långt håll och anslående bladformer ... Extra allt med andra ord!

Förslag mottages tacksamt!

17 kommentarer:

 1. Åh, vilken tur att du också har en händig karl:)) tycker att det blev jättefint;)) Du kan ju utöka rabatten och låta hostor (som täcker lökblasten) och tex. dagliljor växa runt om:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Oj, nu har det hänt, det som du befarade när jag var och hälsade på! Jag tycker det blev riktigt snyggt och snyggare blir det när du har fixat rabatten "Extra allt" och de färska störarna har fått lite patina. En skön söndagskväll önskar Eva Linnea (som ska ut och ta ett litet tag i gräsklipparen) PS Jag glömde totalt bort chilin när jag fastnade framför datorn, men NU!! DE

  SvaraRadera
 3. Det har verkligen blåst storm... vilken otur att den inte höll! svårt at få det snyggt när den redan vuxit sig stor.
  Mariana

  SvaraRadera
 4. Alltid lika synd när något som fungerat bra går sönder, men tur du har en kar som sätter igång med fixandet på momangen ;)
  Jag skulle nog också sätta hostor runtom och kanske någon långblommande näva innanför..
  Lycka till!
  Sandra

  SvaraRadera
 5. Kara Laila,

  You have inspired me for I have a dying crabapple that the birds love to sit in and the woodpeckers love to peck, but I thought an eye sore. Now I will plant a vigorous vine instead. It is great that you have such a good handy man and you were able to save your hearty vine. It looks great! Thanks so for all your kind words of support. Kram Carol

  SvaraRadera
 6. Tack för semesterhälsningen Laila :-)Jo i min damm är det faktiskt näckrosorna som är ogräset!
  Synd på ditt fina klätterträd, men jag tycker ställningen blev fin. Kanske några eldiga rödbladiga alunrot skulle passa i rabatten ? Finns ju så många fina sorter. Nävor är ju tacksamt också. Kram
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 7. Tycker att det blev ganska pampigt och "rätt" för en humle. Snyggt jobbat.
  Sällskap? Daglilja? Höstsolrosor, nävor (kanske Patricia - den tror jag skulle vara fin till). Eller något litet skirt och svajjigt, som verbenor... och vit stäppsalvia vid botten?
  (Jag har en nyflyttad humleplante som jag går o funderar kring sällskap vid fötterna själv, men jag har ganska rejäl skugga där den sitter, så jag tror jag börjar med ett par ormbunkar.)

  SvaraRadera
 8. Men så fint det blev iallafall! Hmmm, humle är ju ganska invasiv så den behöver kanske nåt rejält att sällskapa med...
  Ha en finfin dag,
  Lydia

  SvaraRadera
 9. Skönt att Humlen klarade sig då. Några höga starkt röda Dahlior runt Humlen kanske kan lysa upp fint.

  SvaraRadera
 10. Sån tur att humlen höll iallafall...
  Några stora grågröna hostor skulle vara fint mot humlen tycker jag.
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 11. Som det kan gå!;-) Nå- nu står den nog stadigt!;-)
  Uppbunden Humle är så dekorativ i sig tycker jag.... Har också sett "formationer" med flera humleplantor bredvid varandra- och sen i sin tur sammanflätade mellan varandra i bågar.
  Man kanske skulle kunna göra en "rundel-rabatt" med tex. Lavendel, sen en innerkrans med tex. grus el. bark och så Humlen centralt i mitten?...
  Ni finner säkert ett fint alternativ!;-)

  SvaraRadera
 12. Hej Laila, här kommer ett inlägg till dig.

  http://ranunkelirabatten.blogspot.com/2011/07/trampsten-pa-begaran.html

  SvaraRadera
 13. Hej Laila!
  Tycker det nya Humlestödet är jättefint, bra med en händig man :=)
  Tur att inte hela plantan gick sönder utan klarade sig fint trots blåst och fall.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 14. Snyggt jobbat med humlestödet. :)

  Ha det gott, Kerstin

  SvaraRadera
 15. Hoppas att det går bra.
  Jag tyckte det var kul att se en glimt av Tim ;)
  Kram från Pia.

  SvaraRadera
 16. Vilken tur i oturen med en så händig man som lätt svänger ihop ett växtstöd! Jag skulle satsa på fina hostor, alunrot och nävor (kanske den blå du gillade hos mig, Gravetey?) och kanske höstanemoner, de blommar ju när det mesta andra har gett upp. Kul med en ny plantering! :-)

  Kram

  SvaraRadera
 17. Hejsan Laila!
  Det blev ju väldigt fint med det nya stödet. Humle är så fint när det finns plats för den.

  Även jag har en svunnen romans med humlen. Med stör och hela kittet. Men när humlen började ta över det mesta insåg jag att jag får göra slut. En efterhängsen rackare visade sig den dock vara och det tog ca fem år av humletrakasserier innan jag lyckades att mota den från mina ägor.
  Sedan prövade jag humlens fina kusin, den gulbladiga japanska. Där blev det tvärtom. Den ville inte ha med mig att göra trots ett par försök från min sida.

  Har man gott om plats, som hos, dig är den ju en underbar växt! /ANja

  SvaraRadera