söndag 10 juli 2011

Vad ett litet impulsköp kan leda till...

Vi for till Zetas för att skaffa en ersättare för en rhododendron som knäcktes av snömassorna i vintras och som inte repat sig. Det blev två lövfällande azaleor, men givetvis gick vi också en runda i andra avdelningar – och föll pladask för

stenkyndel, Calamintha nepeta. Blommar från juni till frosten, doftar ljuvligt, älskas av fjärilar och bin. Perfekt välkomstpresent till våra bin som anländer om en dryg vecka!

På morgonrundan genom trädgården hade jag stannat upp vid stenpartiet, njutit av honungsrosen i full blom ovanför pioner, martorn och nyutslagna fetbladingar.

Men jag konstaterade också att den råddiga framkanten skulle behöva snyggas till. Silverarven och mossfloxen tynar bort och har ersatts av risiga smultron och miniogräs i mängd.

Vi enades om att stenkyndeln skulle passa perfekt i stenpartiets sorgliga hörn och kompletterade med några daggsalvior och en silvervit hängväxt (som vi glömde anteckna namnet på).

Väl hemma började jag rensa i framkanten och försökte gräva några planteringshål. Det gick inte. Det var filt, inte jord, under smultronen. När jag hackat mig ner till den gamla markduken kom ett nät av starka rötter fram. De hade sökt sig under duken och bakvägen i i stenpartiet!

Avsändaren står på berget ovanför jordkällaren.

Jätteaspen miste sju meter av toppen när blixten slog ner i den samma år som vi köpte torpet. Det blev aldrig av att ta bort resten eftersom vi hade fullt upp med att renovera. Åren gick, hackspettarna bosatte sig i stammen och nya kraftiga toppgrenar växte upp. Vårt stenparti har alltså försett den med marknäring!

Inser att vi egentligen borde lyfta bort alla växter och börja om från början men nöjer mig nu med att gräva ur ett ganska stort filtat område, lägga en ny geoduksbassäng och fylla den med några hundra liter prima jord. Muren framför bygger vi om med lite större stenar för att täppa till bakvägen. Stigen upp till honungsrosen förses med trampstenar.

Nu kan stenkyndeln och kompani äntligen få komma hem!

Arbetet tog en hel dag. Så kan det gå när man faller för en impuls. Känns det igen?

18 kommentarer:

 1. känns igen! jag köpte också stenkyndel i år. jättefin!

  SvaraRadera
 2. Absolut! Men det är så härligt tycker jag med jobbkedjor...liksom korthus fast tvärtom eftersom saker och ting blir bättre! Ni fick ju jättefint... Stenkyndel - absolut och sååå glada bina kommer att bli.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Katten på råttan och råttan på repet... ;-) Usch, trädrötter är inte att leka med! Jag har en videbuske några meter från mitt trädgårdsland och rötterna växer ju snabbare än blixten! Asp spelar väl ungefär i samma liga...

  SvaraRadera
 4. Men det är ju så himla kul när man impulsköper och ideerna bara ramlar på......
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 5. :-) Det är märkligt hur svårt det är att starta ett projekt, oavsett hur litet det är, utan att det blir en kedjereaktion.
  Vackert blev det!
  Ha det bäst!
  Hélena

  SvaraRadera
 6. Det heter ju sen gammalt att "gå till roten med det onda" så rötter har ställt till det i alla tider....och det blev ju fint till slut. Jag har också bin.

  SvaraRadera
 7. Hjälp vilket jobb, gick väl fort om ni klarade det på en dag. Känner igen, det ena ger det andra...
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 8. Veldig gjennkjennelig. Det ene tar det andre, og man blir aldri arbeidsledig. Vakkert fjellhageparti til slutt da. Jeg har samme problem under en stor tuja, fyller på jord hver vår og gjødsler godt. Det ser ut til at det er mange planter som trives i det skrinne og tørre. Nå skal jeg slå opp for å finne det norske ordet for Calminta nepeta! Ser ut til å være en herlig vekst. Er det en lyngsort? Lykke til med biene!
  Vi har nettopp hatt svermende bier like i nærheten.

  SvaraRadera
 9. Hej Laila,
  Åh, stenkyndel är en storfavorit här hemma! De isblå blommorna är ljuvliga och den frösår sig snällt.

  Jodå, vi har haft provsmakning av två sorter, inlägg kommer idag.

  Kram!

  SvaraRadera
 10. Attans vad typiskt det är när man har tänkt sig en sak och verkligen "ser" det framför sig och så går det inte;(( Tur att ni kom på en lösning :) Snyggt blev det i alla fall och jag håller med dig om att stenkyndel är väldigt vackert:) Angående din fråga om sticklingar på min blogg: Ev. ska vi lägga in en bildserie med kommentarer på vår hemsida i höst hur man gör när man tar sticklingar och vilken typ av jordblandning man använder osv. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 11. Typiskt!;-)
  Men jag är säker på att din/er lösning kommer att ge fulländat resultat!!
  Stenkyndel är verkligen en härlig växt. Hm... Hm..... Undrar om inte vi behöver en så´n också......;-)....

  SvaraRadera
 12. Hejsan Laila!
  Gillar dina översiktsbilder också. Får lite nostalgisk längtan efter svunna platser...
  Stenkyndel är fin och din i full blom ser verkligen läcker ut. Den är ju en anspråkslös växt som vill bara ha sol./Anja

  SvaraRadera
 13. Visst känns det igen! Det har hänt att jag bara skulle plantera en liten perenn och 4 timmar senare flyttat 2 träd och en buske och grävt upp några kvm gräsmatta. Snyggt stenparti och stenkyndeln är underbar.
  Ha det så bra

  SvaraRadera
 14. Javisst.. lett å kjenne seg igjen. Men med bra innsats så ble det veldig bra. Stenkyngel.. den har jeg ikke hørt om før. må søke på den.. virkelig nydelig. Kjekt med oversiktsbildene dine, du har en frodig og vakker hage.

  SvaraRadera
 15. Visst känns det igen :-)Förstår att du föll för stenkyndeln, jag har stått och beundrat min stora planta flera gånger idag, den är så vacker just nu ! Och vad den doftar gott. Ska prova att ta sticklingar någon dag, jag vill ha många !
  Ha det gott
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 16. Jo visst känns det igen... :-) Även att hitta stora rötter, vi har massa rötter i jorden som vi inte vet varifrån de kommer, förmodligen nåt träd som inte är kvar. Stenkyndel var väldigt fin, hamnar på min önskelista... :-) Vad fint det blir!

  Kram

  SvaraRadera
 17. Hej!
  Nej det har jag aldrig varit med om... hi hi
  Vad fin den var kyndeln tror jag också måste ha en sådan om jag nu kan hitta något hål det vill säga.
  Idag har varit hemma och imorgon skall jag till nya trädgården och fixa och trixa för den skall fotas sedan till en tidning.
  Hälsa Johan.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 18. Oj vilket arbete! Men det blev jättefint:-)
  Kram Hanna

  SvaraRadera