lördag 2 juli 2011

Ibland blir det inte som man tänkt sig...

De här liljorna köpte vi för några år sedan. De skulle bli vita, stod det på förpackningen. Och så blev de knallröda!

Första impulsen var att flytta dem från det ljust pastelltonade sällskapet, men nu har jag vant mig och till och med börjat gilla dem där de lyser i trängseln bland rosor, lavendel, pioner, bolltistlar, rosenplister och oregano...


Första - och största - tomaten på gång! Sorten heter Stupice och är ny för oss.


Även chilisarna artar sig hyggligt. Många står utomhus och tar förstås tid på sig men ett gäng har fått plats i gamla trälådan i lilla växthuset:


Och några 'Peruvian Purple' står i andra gamla lådan. Men oj så sakta den sorten växer!


Den så kallade gräsmattan är nyklippt!


Egentligen är det inte någon gräsmatta utan en örtmatta. Vi har inte anlagt den och vi har inte sått några gräsfrön utan Johan har bara klippt och klippt den ursprungliga ängen som mest innehöll kvickrot, tistlar, hundkäx och lupiner. Nu avlöser de lågväxande örterna varandra från tidig vår: teveronica, gullviva, maskros, smörblomma, vitklöver och många flera. Grön och fin är det hela säsongen trots att vi varken vattnar eller gödslar den.


Just nu är det brunört som dominerar:


Dagens pion är ett gäng med rosa 'Do Tell' i centrum. Till höger gräddfluffiga 'Marie Lemoine'.

14 kommentarer:

 1. Man vet aldrig vad man får då man köper lökar tycker jag... man har bara "tur" om man får det man köper. Men den röda liljan var vacker <3
  Ad fint dina chilisar har kommit =) Mina står och "stampar" idag köpte jag långtidsverkande gödselkulor... NU kanske (?) jag kan få fart på mina =).
  Hörde/läste att Gela hade varit på besök hos dig, hoppas jag får följa med nästa gång =). Mina Johannersört har börjat blomma nu =) Jag plockar av dom vartefter som dom slår ut... vist kan man torka dom som man gör med ringblomman?
  och samla ihop så det räcker att göra lite salva eller nått på dom =)

  Ha en skön helg Kramis Mari

  SvaraRadera
 2. Ja det kan bli hiskeligt fel ibland när lökpåsarna är felnamnade;) Men här blev det en rätt häftig effekt;) Vad snyggt med en örtmatta, brunörten tycker jag är jättefin. Fina pioner två sorter som jag inte har jättesnygga!!
  Nu börjar pionerna så sakta att blomma över men det är en och annan knopp som fortfarande inte har slagit ut:)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Trist när det inte blir det som utlovats. Själv har jag knallgula liljor som skulle varit vita. Ibland undrar jag om det är ett medvetet sätt för odlarna att bli av med sådant som ingen vill ha.
  Ha det gott och hoppas ni slipper fler grävlingsbesök.
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Här var det mycket att kommentera! Färgen på liljorna är fantastisk (fast inte särskilt vit...). Smart med gräsmattan. Ser ju jättefin ut.
  Underbar gammal låda på bild 5.
  Önskar dig en bra helg!
  Kram Hanna

  SvaraRadera
 5. Jeg synes røde liljene gjør seg bra i sammen med pastellfargene, og repeterer fargen fra stueveggen. Peonene er missunnelsesverdige!
  Slik en plen har også vi, bare med mye mose.
  Akurat det tar jeg også helt med ro! Det er mykt og godt å trø på!

  SvaraRadera
 6. Så märkligt att de vita liljorna var röda! Men fina var dom :) Lika bra att ha en örtmatta istället för gräsmatta, jag har aldrig förstått det där med gräsmatta egentligen..bara en massa jobb. Jättefina pioner! :)
  Jag har ingen aning om vad det kan ha varit för växt som troddes vara rosenrot..
  Ha en trevlig kväll! :)

  SvaraRadera
 7. Va!? Köper man vitt så vill man ju gärna ha vitt, eller hur? Fast man är ju inte sämre än att man kan ändra sig.
  I morr´n blir det provsmakning på första chilin från dig.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 8. Känner man igen- fel färg visar sig!
  Men dina röda ser så läckra ut där de står!
  Läckra Pioner också! Här är alla pioner överblommade. Härligt njuta andras omgångar!!
  Wao! Redan en tomat! Vi får nog vänta på våra....
  Men våra chillisar är längre komna....
  Era ser ut att ha det så gott i trädlådorna!

  SvaraRadera
 9. Jag tycker liljorna gör sig fint mot den röda väggen....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 10. Tråkigt när det bli fel färg men jag håller med om att de passar riktigt bra bland pastellerna! Ser raffinerat ut. Kul med örtmatta, mycket finare än gräsmatta! Vi har vitklöver som tar över mer och mer, gärna för mig! :-D

  Kram

  SvaraRadera
 11. Vilka härliga bilder från vackra Fagerdala som du visar. Dina pioner är som alltid bedårande vackra. Du frågade om Korgvide finns att köpa på nätet av Blomsterlandet, tyvärr har jag ingen aning om detta, men om du mejlar mig din adress kan jag prova skicka några kvistar till dig med posten, som du kanske kan rota själv om du inte finner korgvidet 'Katrin' någonstans.
  Ha en härlig dag.

  SvaraRadera
 12. Samma erfarenhet här...vita och rosa liljor blev ljusgula och roströda....passar inte alls i min rabatt. Men...dom får stå kvar, har ingen bättre rabatt åt dom...

  SvaraRadera
 13. Svar på kommentaren hos mig:
  Jag hitta inte dig via Gelas blogg =) vi träffades på bloggträffen på trädgårdsmässan i april jag var i sällskap med Mia... =) Vi prata en stund om örter. Det är inte lätt att hålla reda på alla =)
  Kramis Mari

  SvaraRadera
 14. Fantastiskt med de röda liljorna i rabatten. Jag hoppas ni låter dem stå kvar. De passar perfekt med de blå. // Anna

  SvaraRadera