lördag 26 maj 2012

Ett hemskt hörn

Den gamla sälgridån ut mot vägen har definitivt gett upp. Även under buskarna/träden är det katastrof: frösådda lönnar i mängd, maskrosor, vitsippor, risiga hallonbuskar och invaderande älgört.


Två ovanligt snötyngda vintrar knäckte både buskaget och stängslet som det lutade sig mot. Det ser förfärligt ut. Tidigt i våras sågade vi ner de stammar som vält stängslet och lagade det nödtorftigt men det ser alltså fortfarande förfärligt ut.


Nu har vi bestämt oss. Här ska röjas! Alla döda grenar, allt ris, allt ogräs ska bort. In med nya buskar (syrener, fläder mm) och marken ska täckas med blommor från vår till höst: först scilla, sedan påskliljor, sedan ringblommor till mina salvor.

De här skruttiga före-bilderna tog jag med mobilen (kameran urladdad) i sista stund innan jag satte igång att röja.

Fortsättning följer!

PS. Inga snigelangrepp på salladen ännu! Har har visserligen inte regnat en droppe på tio dagar men tidigt om morgonen är det ganska mycket dagg och sniglar promenerar bara några decimeter från lådorna - men in kommer de inte!

19 kommentarer:

 1. nice to see your beautiful message ... they are about real life in the garden. Thank you ...

  SvaraRadera
 2. Ja hemska hörn vill man ju inte ha. Det ska bli sååå spännande att se hur det blir. Älskar före och efter inlägg. Ser härligt ut i dina odlingslådor. Kram Pia.

  SvaraRadera
 3. Men vad härligt att salladslådan klarar sig från sniglarna. Perfekt! Tänkte inte på ert fulhörn när jag var hos er men det låter väldigt snyggt det du beskriver, ska bli roligt att se när det är färdigt.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 4. Spännande att få följa ditt hörn. Låter som det kommer bli hur snyggt som helst.
  Vad bra att lådorna får vara ifred för sniglarna, ett jättebra tips!!
  Ha en fin dag.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Ser ut som om ni vore "nybyggare". Det kommer kännas skönt efter allt jobb att det är i ordning, för mycket jobb ser det ut att vara. Kommer att bli så fint så fint med den blomsterplaneringen.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 6. Kommer att bli snyggt i hörnet efter uppröjningen! Så skönt att snigelskydden är effektiva och salladen får vara ifred!
  Ha en fin ny vecka!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 7. När du gör något är det inget småtjafs utan rejäla tag, fint kommer det att bli!
  Nu har jag kokat åkerfräken enligt ditt recept till att förebygga rosrost. Har hört att det är bra för riddarsporrarna också, att de blir stadigare.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Eftersom avkok på åkerfräken innehåller mycket kisel av det slag som lätt kan tas upp av växterna bidrar avkoket till att göra alla växter både stadigare och mer motståndskraftiga mot bl.a. svampangrepp!

  SvaraRadera
 9. Oj, vilken fin purjo (?) du har redan! Mina är marginellt tjockare än sytråd. ;-)

  Härligt att läsa om hur mycket som händer hos er. Och som vanligt blir jag grymt imponerad av växtkraften hos allt ni petar ner i jorden. Inspirerande!

  SvaraRadera
 10. Ja, de senaste vintrarna har verkligen gått hårt åt vissa buskar även här. Det är skönt att få bort det risiga eländet! Det lät så mysigt med underplanteringen med scilla, påskliljor och ringblommor, kan se framför mig hur fint det kommer bli.Titti

  SvaraRadera
 11. Kommer säkert att bli fint i er skräphörna! En sån har jag också! Men den får vänta ett tag!/Lila-Christina

  SvaraRadera
 12. Oj vilket jobb ni har framför er!! låter som om det kommer bli fint!
  Såg i programmet 'Året i trädgården' där gjorde dom ett avkok på en krossad vitlök i en liter vatten som sen spädes 1 msk till en liter vatten som sen sprutas på växterna man vill skydda.
  Hon klarade sina Hostor från hål med det.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många liknande recept innahåller också finhackad stark chili, förmodligen ännu mer avskräckande.

   Radera
 13. Mycket jobb, men det blir säkert jättefint när ni är klara. Vi håller precis på att slutföra ett hörn som varit ett riktigt skräphörn, men som nu börjar bli lite trevligare.

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Vilken härlig sallad du fått. Här vill den sig inte, men mangolden är på gång, så jag satsar på den istället. Sniglarna gav sig inte på mangolden förra året så man kan ju alltid hoppas...men här är sååå mycket sniglar iår. Mycket mer än tidigare år.

  Ha det gott
  /Maja

  SvaraRadera
 15. Hejsan Laila!
  Om jag vore trädgårdskonsult eller -designer skulle jag specialisera mig för 'fulhörnor'. Varför, tror du kanske. Jo. För där finns ofta de verkliga potentialen till något extra i trädgården. Det är där du kommer och skapa något som folk blir hänförda över - det andra fina är väldigt ofta mindre originella, mer som 'så måste trädgården se ut'-fina. Det måste naturligtvis också finnas!/Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt bra idé! Ska vi slå oss ihop och starta Fulhörnefixarna?

   Radera
 16. Ett riktigt röjarprojekt:) Ser fram emot kommande rapporter!

  Ha det gott i grönskan,
  Rebecca

  SvaraRadera
 17. Kul att snigel spärren hjälpte. Spännande att följa erat projekt. Mycket jobb förstår jag.
  Lycka till!

  SvaraRadera