onsdag 2 maj 2012

Musöron

Idag fick flera av våra björkar musöron. Dags att klippa rosorna! Alla har klarat vintern bra, även klätterrosen New Dawn på sydgaveln, den brukar ha det knepigt men inte i år.

Det har varit ett himla kånkande på tomat- och chiliplantor en tid. Ut när solen tittar fram, in på kvällen innan kylan kommer (vi har haft mycket kalla nätter, kring nollstrecket i flera veckor). Nu är det bara några dussin kvar att kånka på, resten har fått komma ner i växthusen.


Arton tomatplantor står sedan några dygn på plats i jordbäddarna i stora växthuset. Johan har byggt ställningar så att vi kan täcka dem med fiberduk under natten.


Årets tomater:

Favoriterna 'Black Sweet Cherry' och 'Supersweet 100', nykomlingarna 'Tigrella', 'Selandia', 'Mei Wei', 'Tigrella', 'Cherio' och 'Sibirjak'. De två sistnämnda klarar att stå på friland så det blir också en hel del krukor i varma lägen. Även de två förstnämnda brukar trivas ute vid söderväggen så några får stå där.

14 kommentarer:

 1. Låter som ni har sköna trädgårdsstunder trots kånkandet. Jag skulle kanske själv börja ta ut tomater och chiliplantor...brukar vara lite sen. Är nog för lat med det där kånkandet och nu har jag inte änns växthus. Inga rosor heller, tråkigt nog. Måste bli ändring på!
  Ha det gott i vårstöket!

  SvaraRadera
 2. Jag har börjat skola ut mina plantor men inte chilin och tomaterna. Ska starta efter helgen eftersom H kommer att få släpa allt när jag är borta på skojheter :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Oj! Ska man börja bära ut och in nu också...Hade glömt bort det. Fina bilder du visar man blir liksom sugen på att bära.. Kram Pia

  SvaraRadera
 4. Jag som inte har något att bära ut och in....fårnog köpamig några tomatplantor.....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 5. Även här har det blivit musöron:) I morgon ska vi klippa rosor och lavendel, hinner vi ska även häcken friseras:) Vi har burit ut en hel massa för avhärdning, fuchsior och annat så jag hoppas inte att det blir nattfrost vi får leva på hoppet;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Nämen du milde vad fint! & fiffigt!! Det är sjuttsiken att inte nattkylan kan ge med sig. I Täby har jag inte så mycket att kånka in & ut, men i Nöbbele har jag luftat pelargonerna några dagar. Nu får de stå inne i gillesugan tills jag kommer ner igen.
  Vi ses på lördag.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 7. Oj så fint ni har det!
  Här har stadiet musöron gått över till blad på ca 12 timmar - en växtexplosion! Hade jag haft rosor hade jag inte hunnit beskära dom....
  'Mei Wei' och 'Tigrella' har jag haft och varit väldigt nöjd med!
  Lycka till

  SvaraRadera
 8. Fin Tomat bädd och smart täckning!
  Ja det är ett himla kånkande ut och in med växter...
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 9. Har ni försommar nu?
  Ja lite avundsjuk blir man ju när man ser dina fina bilder, här i Norr-Botten ligger ännu snön och kyler.
  Men snön smälter nu undan i rasande fart av den varma vårsolen.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 10. Good day! Your greenhouse is just wonderful! :)

  SvaraRadera
 11. Har också börjat klippa rosorna. Men oj vad barfrosten har tagit många. Vi hade ju -10 länge och ingen snö!! Det gillar inte mina rosor! Får vänta och se om dom skjuter fart ändå!!/Lila-Christina

  SvaraRadera
 12. Har oxå klippt rosorna o det känns som det har minskat :( får nog köpa lite nytt Kram Suss

  SvaraRadera
 13. Jag klippte ner lavendel och isop häromdagen, läste att musöronen gäller även för dem. Har bara en ros och den ska inte klippas... Vad många tomater o chili ni har, härligt när man kan skörda mycket! Jag kör i liten skala i år och hoppas jag orkar/hinner med att sköta om dem ordentligt... :)

  Kram Birgit

  SvaraRadera
 14. Hej, hej Laila!

  Svinkallt, blåst och pinans pina. Vinterkappa och tjocka strumpor. Inte inspirerande alls.
  Hos dig ser det däremot riktigt inbjudande ut! Tomaterna ser ut att ha det riktigt mysigt! Undrar vad de snackar under det vita täcket på kvällen ;)?

  /Anja

  SvaraRadera