söndag 1 juli 2012

Drivbänkarna på plats

Nu är Johan klar med drivbänkar och omgivande stensättning och jag har börjat blanda till jord.


Basen är brunnen hästgödsel som vi får av hästägande grannar. Lite lerjord från högarna utanför växthusen och några hinkar stenmjöl blandar jag i, liksom väl förmultnad och sållad kompost.


Våra kompostbingar köpte vi för en spottstyver för tio år sedan och de är suveräna! Lätta att bygga upp och montera ner. lagom stora och lagom ventilerade. När jag varvat trädgårdsavfall och vegetabiliskt köksavfall med jord och lite hästgödsel upp till fem brädors höjd lägger jag på gamla mattor för att behålla fukten på lagom nivå. Lyfter man sedan på mattorna kryllar det av kopparormar som använder komposterna som restaurang. På menyn står sniglar, daggmaskar, tusenfotingar, gråsuggor mm som finns i komposten. Men mördarsniglarna ratar de tyvärr...

Dagens pion

Paeonia lactiflora 'Mme Jules Dessert' tror jag att den heter.


Plantan är den i särklass blomrikaste av alla våra pioner, i morse räknade jag till över hundra blommor och knoppar!


Såhär såg den första av gårdagens två anonyma pioner ut idag när den slagit ut helt. Kan det vara 'Mothers's Choice' – någon som vet?15 kommentarer:

 1. Ohh vilken pion. Räcker till många buketter utan att det märks att man nallat :-)) Så fint med odingslådorna. Å riktigt smart kompostanordning. Har mina komposter i pallkragar. Blir lite tätt. Får vända ofta. Är inte jättebra på komposteri, men varje år lär man sig något nytt.

  Ha det gott!
  Charlotte

  SvaraRadera
 2. I'm happy for you .. Peonies may mysteriously flicker)

  which tracks along the neat beds and boxes with compost look convincingly

  SvaraRadera
 3. Dina pioner är hur snygga som helst.
  Drivbänkarna ser ut att vara fina även de.
  Ha det bra.

  SvaraRadera
 4. Så otroligt vackert ni har det nu! Min telefon är på service...gick sönder precis innan jag skulle till England. Känns väldigt konstigt att inte ha den med hela tiden, konstigt men säkert nyttigt :-) H jobbar den här veckan och jag åker till Gotland på torsdag men när jag kommer hem så ska kommer vi gärna förbi på en fika :-)
  Kramar Hélena

  SvaraRadera
 5. Vilka helt fantastiska pioner! Underbart att kunna använda så fin kompostjord. Vi har ännu ingen "riktig" kompost, vi lägger allt i en hög direkt på marken på ett ställe så det blir ju inte riktigt samma sak. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Roligt att följa ditt arbete i trädgården. Vilka jättebra drivbänkar och så praktiska kompostbingar.
  Åh, vilken snygg dagens pion du bjuder på.
  Ha en fin måndag.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Så underbart att få ha nya platser att odla på.Fin,fina pioner .
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 8. Vilka bra komposter du har! Fina pioner med.
  Ha det bäst.Åsa

  SvaraRadera
 9. Så himla snyggt det blir. Och vad bra virke ni har fått tag på. Så otroligt mycket snyggare än golvplank som vi var tvungna att använda. Var fick ni tag i det?

  Spännande med din nya rosplantering också. Regn inte alltid av ondo! :-)

  Jag har fortfarande inte lyckats klura ut vad de underliga tillväxterna i min limpa är. Men gissar på någon form av jäsprocess. Men vad det är som har jäst går jag bet på, och ingen annan verkar veta heller.
  Ha en fin vecka!
  /iet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Odlingsbänkarna har vi köpt färdiga för montering. Det är Hasselfors Gardens superlyxiga bänkar, lätta att sätta ihop och snygga med de sintrade hörnen. Grånar fint gör de också. Väldigt dyra, men är man estet så är man. vi knaprar in på annat i stället...

   Radera
 10. Vackra Pioner!!! och så stor den ena var!
  Odlingsbäddarna blev fina.
  Måste ta itu med mina komposter...
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 11. Men ååååååå, hur många pioner har du? Dregglar. Och så måste jag också skaffa mig någon sorts praktisk kompostbinge, som komplement till de två varmkomposter jag har. Fin blogg! :-)

  SvaraRadera
 12. Det blir snyggare och snyggare, prydligare och prydligare, finare och finare & härligare och härligare i er köksträdgård. Pallkragarna är sååååå snygga, men som sagt dyra. Har ju köpt Hasselfors bärstöd till vinbärsbusken, ursnyggt men dyrt det med. Ett till ska jag skaffa till krusbärsbusekn. Den ska ju h det lika fint den.
  Kram från Eva Linnea
  PS Getingarna med boet i jorden verkar redan ha gett upp. Sten i ingången + hett vatten med diskmedel i verkar ha gjort susen. Men man ska kanske inte ropa hej ... ännu? DS

  SvaraRadera
 13. Fantastiskt med dina drivbänkar. Det finns så mycket kunskap att bara suga i sig här bland bloggarna. Jag är sååå tacksam för alla fina inlägg!

  SvaraRadera
 14. Vilka härliga drivbänkar och komposter! Och underbars pioner...!

  Kram

  SvaraRadera