söndag 15 juli 2012

En sväng till Gotland

I veckan som gick åkte vi till Gotland för att hälsa på familj och vänner. Ön tog emot med hyfsat väder och världens vackraste vägrenar.


Just nu blommar cikorian som bäst. Och blåeld och gulmåra och vitmåra och pukvete och...


Utanför ladugården på yngste sonens gamla gotlandsgård hotade nässlorna att förstöra stenväggarna så givetvis ryckte jag in, trädgårdstokig som jag är.  Började med att slita bort allt ovanjordiskt och så mycket jag kunde av rötterna.

Sedan ryckte Johan och barnbarnen i och grävde bort jättesjok av trettioåriga nässelrötter - ni anar inte hur stora de kan bli!

Medan de andra åkte och badade rensade jag igenom  rabatten en gång till och tog bort minsta rottråd. En fröjd att jobba med den mullrika sandjorden - till skillnad från lerbetongen här i Fagerdala!

Här ska det nu bli kryddland. Barnbarnen har lovat att hålla efter nässelskott som säker kommer att dyka upp...


När färjan landade i Visby behövde hunden en promenad och vi knatade iväg till Botaniska trädgården. I den fin anlagda och mycket välskötta rosengården blev vi förälskade i en floribundaros som passande nog heter Visby.  Och i en plantskola på södra Gotland hittade vi två ex som nu ska få bo här hos oss! Rosen är tydligen ganska ny, hittar en enda bild på nätet men den gör inte blommorna rättvisa. Blommorna är stora och rosa, bladverket friskt och mörkgrönt och den blommar från juli till oktober!

Här står de och väntar på att vi ska hitta en plats åt dem. I bakgrunden syns en annan ros vars färg påminner om Visbys.


Under fem dygns bortavaro har det inte hänt så väldigt mycket i trädgården här. Det mest påtagliga är att stenpartiet klätt sig i vitt.


Pionerna blommar faktiskt fortfarande. Det är ganska kyligt och det har kommit 10 mm regn.


Våra gulliga grannar Jeanette och Roffe har vattnat växthus och krukor och jagat sniglar - tack snälla!

10 kommentarer:

 1. Dom vackraste vägrenarna hittar man på Gotland!!! så fint och vilket himla jobb att rensa allla Nässlor!! ser nytt ut...
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 2. Gotland är ju så vackert. Vilket jobb du/ni gjorde vid ladan men fint som attan blev det. Med aromatiska örter där så blir det ännu finare. Kram Pia

  SvaraRadera
 3. Vad mycket jag missat här hos dig, visst är det vackert på Gotland! Jobbade ju där för många år sedan härligt. Vilka fina nya pallkragar ni gjort här hos mig jobbar vi med ved grannen har fällt massor av träd och det kan man ju inte säga nej till...myyyyycket jobb men blir gott nästa vinter att elda med. Ha en fin fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 4. Åh! Jag ryser av välbehag - så snyggt det blev där i Gotland.
  Finns det något finare än en ladugårds-stenvägg?!
  Jag går i trans! Måste säga att jag skulle ha gjort precis som du - stannat kvar för att finrensa när andra gick och badade. Jag kan se framför mig hur vackert det kommer att vara när kryddorna blommar en varm julidag...! Suck. /Anja

  SvaraRadera
 5. Bra jobbat med att ta bort alla nässlor.
  Det skall vara bra att göda med nässelvatten, där måste ha blivit till många liter.
  Med kryddor vid denna vackra vägg blir det fint.
  Kerstin

  SvaraRadera
 6. Härliga bilder från Gotland! Vilket jobb du gjorde med att få bort nässlorna och fint blev det! Nångång vill jag också besöka Gotland, finns så mycket vackert att upptäcka i vårt vackra land! Så fint med vit blomning i stenpartiet!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Gotland är väl ändå bästa sommarstället! Här regnar vi snart bort... Rosen Visby har jag sett men vet inget om, hoppas de kommer att trivas hos dig.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Du milde har ni fortfarande blommande pioner! Underbara bilder från Gotland, jag vill så gärna åka dit någon gång men närmaste jag varit är Öland:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 9. Cikoria i det vilda - alltså man kan ju dåna över hur vackert det är...
  /iet

  SvaraRadera
 10. Jag har Visby i min rabatt :-) kunde inte låta bli! Så härligt det ser ut! Nu är vi på väg till Öland. Har varit hemma i en känsla av kaos eftersom datorn kraschade med alla bilder från bröllopet som jag fotade i lördags... Flera dagar av ångest innan jag fick tillbaka åtminstone hälften av alla bilder. Lycka! Hoppas ni får underbara dagar med alla barnbarn! Hälsa!
  Kram hélena

  SvaraRadera