söndag 18 augusti 2013

Tacksam för förslag!

Här vid frukostplatsen som Johan gjorde i ordning  i fjol har jag äntligen tagit tag i de omgivande ogräspartierna.  Sista ogräsplätten är nu bortgrävd och ny jord väntar på plantering. Men vad ska vi sätta?

Rabatten är inte stor, ca 1,5 kvadrat, och inte djup, max 3 dm på djupaste stället längst ner mot torvblocken till vänster på bilden nedan.


Den nya plätten ansluter till en rosenrabatt som vi gjorde tidigare i år och som nu rymmer sju rosplantor, tyvärr helt dolda av blomstertobaken som har fått spader. Rosorna mår ändå bra och blommar fint även om det inte syns. Nästa år ska jag inte ha tobak där utan kanske låg lavendel som sällskap till rosorna.

Men den nya lilla plätten är för grund för rosor och nu funderar jag på vad i hela friden jag ska sätta där.   Ett gäng krokusar blir det nog, för tidig vårblomning och pollen åt bina. Krokusen vissnar ner ganska snabbt efter blomningen och då behöver något annat komma upp som kan dölja de vissna resterna. Vill gärna ha något som är "fint" så stor del av säsongen som möjligt eftersom platsen syns både från frukostplatsen, köksfönstret och stigen upp till huvudingången.

 • Bladens form och färg är viktigare än blommor. 
 • Platsen får sol hela dagen utom de tidiga morgontimmarna.
 • Jordmånen är bästa möjliga, har hämtat fin mulljord från en nedlagd odlingsbädd där det var för skuggigt för svarta vinbären och blandat med välbrunnen stallkompost.
Tar gärna emot förslag!

23 kommentarer:

 1. God kväll!
  Fin uteplats. Vad tror du om kantnepeta?
  Är inte säker på jordmånen men den blommar länge och mycket. Klipper man ner den blommar den en gång till. Det var det som dök upp först i mitt huvud men jag tar en funderar till.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Annika! Ska kolla upp kantnepeta, har för mig att den blommar i lila. Jordmånen är bästa möjliga, har hämtat fin mulljord från en nedlagd odlingsbädd där det var för skuggigt för svarta vinbären och blandat med välbrunnen stallkompost. Ska lägga in den uppgiften i inlägget ovan.
   Kram

   Radera
 2. Fint frukost ställe! En matta av nävor tänker jag mig:)Den jag satte i min mur rabatt är redan täckt med fina blad.
  Valet du gör i slutänden kommer säkert att bli fint. Huvudsaken är att ni gillar den.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Merja! Älskar nävor och har dem "överallt" i trädgården. Men det måste vara en ganska lågväxande sort och den måste blomma l-ä-n-g-e. Något tips?

   Radera
 3. Mitt förslag vitsippor finns ju många fina hybrider och hostor. Ja jag känner Sture och träffar jag på honom ska jag hälsa från dig:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Berit! Du föreslår en spännande kombination, uppfattar det som att sipporna är i stället för krokus men undrar om odlade sippor i en liten plätt kan konkurrera med de hav av vilda sippor som dominerar trädgården under april-maj? Hostor är superfina, funderar på att sätta ett gäng nedanför torvblocken där de kan få breda ut sig, plätten är nog för liten för ett gäng hostar.

   Radera
 4. Myskmadra! Gillar den, men har inte hittat någon plats för den i min trädgård...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Helena! Tror att platsen är alldeles för solig och torr för myskmadra men kom på att myskmadran skulle vara perfekt på den skuggiga plats där jag hämtat plättjorden!

   Radera
 5. Så vackert med berget som kommer fram.
  Om jag utgår från dina önskemål så skulle jag inte välja några blommande perenner utan något mer sparsmakat som håller stilen hela säsongen.

  En liten pelarformad barrväxt kanske som lyfter lite på höjden, omgiven av några olika ljung kanske? Om man fortsätter med bergets tema kunde det vara snyggt att täcka hela rabatten med grus på ytan för att framhäva växterna.

  Någon minihosta kanske i vacker bladfärg?

  Några få, utvalda växter som inte växer sig för stora och låter det vackra berget synas. Om du gillar häxkvastar, miniatyrbarrväxter, är de mycket dekorativa och långsamväxande och städsegröna.

  SvaraRadera
 6. Vilken fin känsla för material, färg och form på den frukostplatsen.
  Du har redan fått många fina förslag. Mitt baserar jag på de vackra, lite böljande formerna som jag skulle vilja framhäva med en en matta av gråtimjan (Thymus pseudolanuginosus).
  Som en liten brytning till den sammetsmjuka mattan skulle jag placera en vacker tråg med taklök på vänster sida i bilden.
  Lycka till! På den frukostplatsen tror jag att man vill sitta läääänge och njuta...!/Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. ps
   Vad roligt att få leka trädgårdskonsult!
   ds

   Radera
 7. Tack Anja! Nu har jag googlat på gråtimjan och blivit väldigt förtjust! Skulle passa väldigt bra här och kan tänka mig att fortsätta med gråtimjan även under rosorna i rabatten intill! Förstår inte riktigt var du menar att taklökstråget skulle stå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 8. Alltså vänster sida(lutar nedåt om bilden stämmer med verkligheten)på den nedersta bilden. Jag tänker mig någon slags balans, men om du skulle ha en sådan tråg ser du säkert bäst själv var den skulle passa.
  Alternativt att plantera en annan timjan (krypdito) i trågen som får så småningom krypa över trågkanten mot gråtimjamet, kanske någon rolig färg på bladen.../Anja

  SvaraRadera
 9. Tänkte annars föreslå kryddor, kanske oregano som får gå i blom istället för att användas? Det är ju också en humle/fjärilsfavorit, och vackert lila.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Karin! Gillar verkligen kryddväxter och har massor av oreganostånd lite här och var till flygfänas förtjusning. Här tror jag dock att den skulle bli för hög och yvig med tanke på hur platsen ser ut men det kan du ju inte veta, svårt att avgöra från några bilder bara.

   Radera
 10. Lammöron och Lavendel!
  Mariana

  SvaraRadera
 11. Hej Mariana! Gillar verkligen de där silvergrå luddiga sakerna. Problemet är att kärleken är obesvarad. De gånger jag försökt med lammöron blir de ganska trista och liksom tilltufsade efter ett tag och sen försvinner de! Hade jag varit en skickligare skötare av lammöron vore de en given favorit här. Tror tyvärr att jorden är för grund för lavendel utom nere vid torvblocken. Johan gillar idén med lavendel där så vi får se vad det blir till slut!

  SvaraRadera
 12. Hej Laila,
  jo min 'Prince Charles' är bara en planta, den har en otrolig växtkraft och blomrikedom och skulle vara betydligt högre om den hade något att klättra på, men nu är den "halvliggande" och det passar just här.
  Ser att du fått många tips till din nya plantering, jag kan tänka mig något relativt oansenligt och naturligt som passar till stenhällen.
  Kram Inger

  SvaraRadera
 13. Hej Laila! Vad tror du om att bygga upp med torvblock framför och göra en liten surbädd för amerikanska blåbär? Läste att du har rättså grund jord där, men att bygga på höjden kanske kan va nåt? Har inte koll på vilken zon du har? Men du kan ha blåbär blir det vackert hela säsongen inklusive höstfärgerna.
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Maria!
   Du kan ju inte veta att vi redan har fem blåbärsbuskar intill barnens lekstuga - till koltrastarnas stora förtjusning. Det är nämligen de som oftast hinner ta hand om bären innan de är helt mogna. Men fina höstfärger blir det!

   Radera
 14. Måste nog säga att jag gillade förslaget med gråtimjan, tänk vilken härlig doft...
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Hélena! Ja, det blir gråtimjan och på fredag åker vi till Zetas som förhoppningsvis har kvar några plantor! Alla de övriga förslagen kommer vi att på ett eller annat sätt att nappa på för andra delar av trädgården. Fantastiskt att få råd och uppslag av kunniga bloggvänner!

   Radera