lördag 10 augusti 2013

Stor(-)favorit!

Vi har hittat en ny favorit bland årets testtomater: 'Brandy Wine'. Idag provsmakade vi den första, en bamsing på 520 gram! Supergod, härlig syra och frisk tomatsmak!


Det är en växthustomat, blir tydligen inte särskilt hög, ca 1 meter,  men kräver stadig uppbindning eftersom tomaterna blir så enorma.


En annan favorit bland nykomlingarna är 'Chilega'. Vi föll för Runåbergs beskrivning oxh kan intyga att den stämmer
"Chilega är en av de absolut sötaste tomater vi smakat. Den är rena godiset. /.../ Det är en högväxande körsbärstomat med röda, små frukter på 7-10 g. Frukterna hänger i massor i breda klasar. Chilega börjar ge bland de tidigaste och håller ut till de senaste på hösten. Den klarar vårt utomhusklimat utan vidare, men passar lika bra i växthus och uterum."Härliga tider!

15 kommentarer:

 1. Det var en riktig Bamse tomat, skall lägga namnen på dina favoriter i minneslistan. Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. `Brandy wine` har jag också haft men jag kan ju bara odla på friland,så tror att den blev lite mindre här hos mig. Den andra du skriver om låter jätte intressant. Vilken tomatsommar det blir denna sommar så härligt! Önskar dig en fin helg kram Gela

  SvaraRadera
 3. Hej Laila! Så härligt med goda tomater.Ett halvt kilo är häftigt. 'Black Russian' har vi haft någon som varit i närheten förr om åren.I år får även vi tomater värt namnet - tack vare en solig, varm sommar./Anja

  SvaraRadera
 4. Underbart! Så gott att få frossa i goda, nyttiga tomater. Man bara tackar och tar emot!
  Ha en fin helg /Maria

  SvaraRadera
 5. Vi har också haft den goda tomaten men tyvärr inte i år, däremot har vi några riktigt delikata svarta som jag inte vet namnet på för det var en påse med blandade svarta sorter.... Får också erkänna att jag inte kan skryta med min tomatodling i år.....snålheten bedrar heter det ju.. så det blir att byta jord till nästa år.
  Må så gott.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 6. Go´kväll! Har just gått in från uterummet. Sista kvällen på "sommarlovet". Har suttit med tända ljus i mörkret och bara njutit. Härliga tider, men nu är det svart klockan 22. Jag åker till Stockholm i morr´n, men VILL INTE. Slår en signal när jag behöver underhållning i bilen. Kram EL
  PS Kommer gärna en sväng på lördag om det passar. Medtager Johans tröja. DS

  SvaraRadera
 7. Ser verkligen läckert ut, våra är bara som små pluttar ännu:( Älskar bifftomater men det finns tydligen inte att köpa i affärerna längre, har i alla fall inte hittat några i de butiker som jag handlar i:( Härligt att du kan skörda egna nu:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 8. jøss, er det mulig å dyrke halvkilos tomater! Imponerende! Skal heller ikke glemme navnet på de små smaksrike!

  SvaraRadera
 9. Vilken bjässe:O Tur den smakade bra!

  SvaraRadera
 10. Oj vilken stor tomat!
  Du har verkligen'gröna fingrar'.
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 11. Wow, vilken bamse, förstår att det blir tungt för grenarna. Tack för tips om 'Chilega'!
  Kram

  SvaraRadera
 12. Ang. receptet. Det är 1 chili och resten minipaprikor.
  Lycka till!
  /Lotta

  SvaraRadera
 13. Brandy wine är verkligen supergod, men efter några år gav jag upp den eftersom den hade så lätt för att spricka.
  Här hemma föll vi också för Chilegan i år, som vi uppskattar i massor, men vann i vårt smaktest gjorde fjorårets favorit: Mei Wei! :)
  Älskar tomater!

  SvaraRadera
 14. Men ojdå vilken bamsetomat! Mat till hela familjen!

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 15. Har också fallit för Runåbergs fröer. De känns väldigt seriösa, bra sorter... ..de har sitt hemviste rätt nära mig. Sen är det en stor bonus att de har ekologiska fröer.

  Mei Wei - den är ljuvlig, den bästa hittills. Men Chilegan får åka upp för inköp på nästa års lista.

  Ha det gott, Carina

  SvaraRadera