söndag 4 augusti 2013

Trädgården under kontroll – dags för nya projekt!

Aldrig tidigare har trädgården varit så välansad och frodig som nu!


Har bara lämnat kvar frösådda tobaksplantor i grönsakssängarna eftersom de lyser så fint i skymningen.


Alla rabatter är också rensade och även torra ställen har klarat torkperioden bra.


Har skördat superfin vitlök och sått blodklöver för gröngödsling på de kala ytorna.


Här blir det honungsört åt bina, fröna var ganska gamla men jag hoppas att några gror i alla fall.


Örtmattan är nyklippt och squashen sprutar fram frukter.


Nu tar vi tag i några projekt som inte har med odling att göra. Här har Johan påbörjat ett bygge ovanför Woodland. Någon som kan gissa vad det ska bli?


Höstens stora projekt blir renovering av kök och storstuga. Köket fungerar hyggligt som sommarkök när vi steker/grillar det mesta utomhus. Men vi planerar att bo här även tidig vår och sen höst i fortsättningen och då blir det olidligt utan köksfläkt.


Det började med att vi insåg att vi måste flytta spisen till platsen där diskmaskinen och kylen står nu. Det ena gav det andra och nu blir det ett helt nytt kök, bara en del hyllor blir kvar.


Den här hyllan ska bort, väggstumpen ovanför dörren och bakom hyllan ska rivas och ett nytt golv måste läggas i hela köks- och storstugedelen. Snickare är bokade och kök beställt men vi har massor att göra innan den delen av arbetet drar igång. Listan är lång: Måla om tak och väggar i storstugan; stryka alla fönster och omfattningar med linoljefärg; inreda arbetsrummet till sovrum med skrivbordsplats framför sydfönstret; inreda nuvarande städskrubb i arbetsrummet till garderob; bygga städskrubb och linneförvaring i smatten utanför badrummet; fixa provisoriskt kök i bihuset så att vi kan bo här under byggtiden. Med mera...


Det kommer att bli lite problem med datoruppkopplingen eftersom elen i huset måste stängas av tidvis. Så om det blir glest mellan kommentarer från min sida under september och oktober så vet ni vad det beror på!

11 kommentarer:

 1. Åh, så många roliga projekt ni har på gång och så fint det växer hos er. här fick vi 18 mm regn i går kväll men nu skiner solen och det blåser fint! Ska ägna eftermiddagen åt att göra ringblomsolja och chiliolja.
  Må så gott!
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 2. Det är härligt med drömmar som man känner kan infrias med lite envishet och hårt arbete :-)
  Det som byggs ovanför woodland, kan det vara någon typ av sittplats? En gunga eller soffa?
  Ha en fortsatt skön sommar!

  SvaraRadera
 3. Ujujuj!! Ni behöver ju hjälp! Jag är ledig nå´n helg här och där .... ;) Men, huva, va´ snyggt det är i ert köksland. Nästa söndag bär det av till Stockholm igen. I dag blir det trädgårdsvandring.
  Tjingeling!
  /EL

  SvaraRadera
 4. PS Jag tror Johan vill ha plats för fler bikupor. DS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det vill han, men inte här, platsen är alltför solig!

   Radera
 5. Vad ni håller på :) Själv gör jag inget i trädgården i sommar...inget nytt projekt. Och det är så varmt och soligt att man inte orkar rensa och greja. Det får bli under svalare dagar :)

  SvaraRadera
 6. OJ vad mycket spännande planer!
  Jättekul att få ta del av och fundera över. Det är verkligen så där - man börjar med att man måste fixa en liten pryl och plötsligt flyttar spisen plats med diskmaskinen och taket måste målas! Som ett dominospel...
  Här slet jag av handtaget till /det redan ganska mycket på deken) kylskåpet och följden av detta är att vi måste renovera köket snabbare än vi tänkt... Nytt kylskåp kräver tankar om hur stort det skall vara för det vi har idag är ett skämt med frys under. DÅ måste mått stämma med framtida planer på var kyl och frys skall stå... så det blir liksom inte bara att köpa vad som helst och ställa mitt på golvet i ett par år.
  Det ser verkligen fint ut i trädgården hos er!
  Vi ses
  Kram Malin

  SvaraRadera
 7. Just det, vitlöken var det ja! Om jag kan hitta den bland alla ringblommor som poppat upp :-) Vad ni fixar, blir hur bra som helst det där. Tänkte mycket på dig idag när jag körde fotokurs. Fick lite flashbacks till när vi var hemma hos er på Fagerdala. Vi måste träffas snart och det skulle vara roligt om ni vill komma hit och se hur jag har det. Annars ska jag försöka locka med mig H och F ut till er :-)
  Stor kram Hélena

  SvaraRadera
 8. Oj oj så fint och prydligt du har det ! Nu får jag nog sluta ha semester och ta tag i röran här ;-) Det väller över alla kanter och är mer en djungel än ett grönsaksland. Spännande planer, ja det blir ofta större projekt än man tänkt sig när man drar igång med sånt där :-) Lycka till med bygget.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 9. Spännande! Det kommer säkert att bli väldigt bra när det blir klart med köket. Kan förstå att ni vill tillbringa mer tid där. Vilken oas ni har.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Underbara dominoeffekt som renovering så lätt ger! Mitt i alltihop kan åtminstone jag känna en djup suck i kroppen. Men sen blir det nya tag och så fint när det är klart. Era grönsaksland ser ju fantastiska ut! Jag har inte hunnit rensa här för jag har istället anlagt där :-)

  Har du skrivit något inlägg om gröngödsling? Funderade nämligen lite på gröngödsling som komplement till gödseln och ensilaget jag jordförbättrar med på åkern nu...

  Ha det gott, Carina

  SvaraRadera