måndag 18 november 2013

Det började med några gamla skavanker...

…och växte successivt till totalrenovering. Avsaknaden av köksfläkt var huvudanledningen till hela karusellen. När vi bara bodde här under sommaren var det inget större problem eftersom vi  för det mesta tillagar fisk, grönsaker och ibland kött på utegrillen. Men nu när vi bor här mycket mer insåg vi att situationen var ohållbar.  Kylskåpet måste flytta för att fläkten skulle få plats och den gamla diskbänken där spisen var inrymd var skruttig så det fick bli en ny spis och ny diskho och ny diskmaskin och nya underskåp överallt och väggar bort och nytt golv och så vidare...


En skavank vi blivit blinda för var det kvadratdecimeter stora hålet i golvet vid vedspisen där huvudkabeln till elskåpet kom upp. Genom åren har vi nödtorftigt täckt över hålet med en stenplatta och ibland en kruka men det hindrade inte mössen från att komma in den vägen vintertid.  Enda möjligheten att bli av med hålet var att riva en bit av väggen intill vedspisen. Att rappningen kring vedspisen var sprucken och avnött och hiskligt fläckig hade vi också blundat för.

Nu är det nyputsat och nymålat och med hjälp av det nya golvet har elektriker och snickare trollat bort det gamla hålet.


Nu fattas bara ett nytt lite större kylskåp och golvsocklar under köksskåpen samt en rörmokare som kan installera vask, kranar och diskmaskin. De öppna hyllorna upptill i köket behåller vi men även de har fått en "make-over" och blivit som nya.

Bilden är tagen i förmiddags när vi just tagit bort papptäckningen på nya golvet för att ta i tu med…


…golvslipning. Den här maskinen var betydligt lättare att använda än golvslipar vi hyrt tidigare i livet. Efter bara en timme var det klart och vår grovdammsugare klarade av att ta hand om det mesta av slipdammet. 

Nu är golvet behandlat med vitt trälut och sedan ska det vitsåpas ett par gånger. Och i morgon kommer snickarna och monterar utsuget till köksfläkten, Vi har också bett dem sätta upp nya plattor i kökstaket eftersom den gamla takbeläggningens skavanker blev alldeles för uppenbara vid sidan av allt det nya.

Själva ska vi flytta bort allt från vardagsrumsdelen och ge oss på golvet där med slipmaskin och lut och såpa…

11 kommentarer:

 1. WOW så fint det blev! Tänk att det alltid är så att det ena "drar" med sig det andra:) Det är ju av den anledningen vi nu renoverar både hallen och toan, det ser ju bedrövligt slitet och trist ut om man jämför med köket nu:)
  Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Wow, så fint det blir förstår att du känner dig jätte lycklig!!!!
  jag ska börja plocka in i vår nyrenoverade tv rum idag när vi satt upp alla snöpinnarna klart!
  Må så gott. (Hoppas du är bra i ryggen nu)
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 3. Det ene tar gjerne det andre, men så fint det er blitt :) Kommer nok til å kose dere der :)

  SvaraRadera
 4. Supefint och fräscht blev det.
  Visst blir man extra glad när allt flyter på och det blir fint.
  Som du skriver det ena ger det andra. Så fort något blivit uppsnyggat så ser det som finns bredvid nött och trist.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 5. Men se! Det artar sig:) Super snyggt!!
  Lycka till med fortsättningen!

  SvaraRadera
 6. Va fint det blir, Laila! Ni kan verkligen vara stolta över vad ni har åstadkommit.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 7. Oj, oj, oj så snyggt det blir! Helt otroligt vilken förvandling! Måste kännas underbart.
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 8. Jisses!!! Det blir ju bara hur snyggt som helst!!!! Tack för sensst. Havtornen hamnade i frysen efter nödtorftig separation av juicen från frukt/bär-köttet i en vanlig sil. Tar tag i fortsättningen när jag har inköpt en råsaftcentrifug ;) Kram från EL

  SvaraRadera
 9. Det ena ger det andra... känns igen, ni måste vara jättenöjda med renoveringen, så fint. Vi skulle också behöva göra ett och annat men f n orkar jag inte. Köket renoverades för fyra år sedan, köket är ju viktigt tycker jag. Laila, vet du jag tänkte tidigare att jag heller inte har plats för pelargoner, men nu har de trängt sig på.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Så fint det blir!!!
  Ett himla jobb att få till allt! förstår att det ska bli skönt att få det klart.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 11. Men så fint Laila! Visst har det kostat dig många prövningens stunder men nu är den ju där! Hoppas att dina stunder med matlagning blir till något alldeles extra! /Anja

  SvaraRadera