onsdag 6 november 2013

Omblommare och långblommare

I samband med att jag i strålande höstväder röjde lilla växthuset idag tog jag en sväng genom trädgården. Hittade en del växter som uppmuntrade av den milda och soliga hösten har fått för sig att blomma om. Rosenplister är i full gång


och bolltisteln vid söderväggen har flera  knoppar. Bilden blev sisådär men ryggen tillåter inte allt för mycket akrobatik så den får duga.


Flera långblommare håller fortfarande på. Här Astrid Lindgren


Ringblommor givetvis


och rudbeckiorna, dels Röd rudbeckia,


dels Sommarrudbeckia


Den här nästan tre meter höga gulblommiga  filuren har jag inget namn på, fick några plantor av en granne för några år sedan, hon trodde det var någon slags perenn solros men blommorna är små och inte särskilt solrosaktiga. Många tror att det är jordärtskocka men det är det inte. Någon som vet?


Även Rozanne blommar fortfarande men där sa ryggen aj aj så hon fastade inte på bild. Det gjorde däremot Pärleternellen som visserligen inte blommar längre men fröställningarna ser nästan likadana ut som blommorna på håll så den får komma med i paraden.


Med från växthuset kom ett gäng chilisar som jag ska rensa och frysa in till vinterns heta grytor!


I huset fortsätter vi att fixa. Johan bygger ett "städskåp" i smatten utanför duschrummet. Nuvarande städskrubben i sovrummet ska bli garderob. Själv går jag och funderar på hur vi ska lösa problemet med elskåpet som fått flytta ut i matrummet eftersom vi kapat av en vägg i köket. Nya elskåpet var större än väntat och inte så roligt som väggdekoration i ett matrum.


Från trädgårdsförrådet har jag plockat fram två gamla fönster som jag köpte för väldigt länge sedan bara för att de var så fina.


Kanske de äntligen kan komma till användning? Om jag bygger ett vitrinskåp och sparar ut i bakväggen för elskåpet som döljs bakom ena fönstret? Måtten passar perfekt. Hmm…

16 kommentarer:

 1. Kanske kan du dölja elskåpet under ett vackert tyg...
  Jag tvättar alla väggar och så mkt jag räcker av taket samt alla trädetaljer, jag blaskar på ordentligt med en golvmopp så det blir verkligen nerblött.
  Må så gott
  /Lotta

  SvaraRadera
 2. Växten på bilden kan vara dagöga Heliopsis helianthoides. Det finns ett antal olika namnsorter så vilken av dem det är vet jag inte.

  Det är en gammal torparväxt som andas kultur...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! alltid roligt att ha namn på sina vänner!

   Radera
 3. Ja den här hösten har varit så mild och varm att det är många växter som blommar om :) Alltid svårt med att dölja elskåp på ett snyggt sätt, ett platsbyggt skåp med de fina glasdörrarna kan ju bli jättefint;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Ja men där är den ju, din präriesolros som jag tror att det är. Åtminstone en Helianthus, men inte säker på art eller sort. Jag är jätteglad för min planta, så den följer med om jag flyttar. Fick den av en kär granne, Thyra 86 år som haft den med sig från sitt barndomshem.
  Skönt att november har en hel del färg kvar!
  Vitrinskåpet med de vackra fönstren kan jag se framför mig :-)

  SvaraRadera
 5. Visst är det skönt med färgen som finns kvar och omblommare även om de är lite tilltufsade. Men sen är det ju så kul att börja göra lite annat så här års... ..som att hitta på något kul med dina fönster. De var vackra! Ha det gott! /Carina

  SvaraRadera
 6. Kommer att bli ett jättefint vitrinskåp, tur du hade fönstren.
  Här blommar primulorna på nytt.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Så spännande med fönster planerna du har! Söta blommor du har än där ute. Idag tog jag in min chiliplanta och planterade om. Ska se hur den klarar att vara inne.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 8. Det är så härligt med växter som vill blomma trots sen höst och snudd på vinter.
  Här har ju snön lagt sig som ett täcke äver hela trädgården men oftast brukar allt regna bort och bli barmark en vända till innan jul.

  Önskar dig en trevlig helg Laila.

  SvaraRadera
 9. Hej igen,
  Jag är jätteglad att jag "hann med" att få testa svartvit kopiering i mitten av 90-talet. Det är en viss känsla med att vaska fram bilderna!
  Du har rätt i att jag inte kan få fram skärpa i efterhand om inte grundbilden har skärpa, men det finns en funktion i bildprogrammet där jag kan öka skärpan i små steg. Ökar man för mycket "spricker" bilden. Sen kan man öka/minska ljus och kontrast och på så sätt få en skarpare bild.
  Trevlig helg på dig!

  SvaraRadera
 10. Det ska bi kul att få se både hus & trädgård i morr´n.
  Kram EL

  SvaraRadera
 11. Hej Laila,
  en liten varning utfärdas för albarosor. Med tiden, sådär efter 10-15 år, kan de bli mottagliga för rosrost, särskilt de vita sorterna. Jag tror att gallica- rugosa- eller pimpinellrosor skulle passa fint hos dig, och de får inga svampsjukdomar.
  Kram Inger

  SvaraRadera
 12. Det har verkligen varit en fin höst i år. Härligt att det vill bomma fortfarande! Vi har lite, lite snö nu och det känns som det var ett tag sedan något blommade.
  Hönsen vi har är Hedemorahöns. Fina och härdiga. :)

  SvaraRadera
 13. Oj, oj, oj fru Fagerdala! Vad det är höstfint med sensommarblomning hos dig.
  Chiligrytorna är inte dumma - gjorde själv igår ugnsbakad laxfilé med chili
  I veckan hotar kylan ta över.
  Va' rädd om din rygg!
  Ska bli kul å se hur fint det blir när allt är klart. Fönsteridén låter gôrfräckt! Ha det gott och, som sagt, var rädd om dig! /Anja

  SvaraRadera
 14. Nästan lite svårt att fatta att vi faktiskt är i mitten av november när man tittar ut, rätt mycket grönt fortfarande och soligt, varmt och fint:) Härligt med växter som blommar trots att det snart är advent! Vilket fint vitrinskåp det kommer att bli av de gamla vackra fönstren!
  Vilket härligt gäng med chilifrukter du skördat!
  Ha en trevlig söndag!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 15. Have a nice day! Okay?

  SvaraRadera