onsdag 20 november 2013

Även jordkällaren...

…har fått ett lyft i år. Den är byggd intill en berghäll och vatten kunde rinna ner bakom vänstra långväggen, både från berget och från taket, med fukt och mögel som följd.


Våra byggnadsarbetare rev helt sonika hela långväggen utan att behöva ta bort tak eller andra väggar. Grävde bort en massa lera och sten, lade dräneringsrör, monterade gradvis upp väggen igen samtidigt som de isolerade lekablocken på utsidan med särskild fuktisolering, fyllde ut med singel och avslutade med att konstruera en hängränna som löper längs långsidan och fortsätter längs baksidan och mynnar över stenpartiet som säkert uppskattar extra vattentillskott.


Operationen har lyckats! Väggar och golv är torra och fina, dräneringen och hängrännan fungerar som de ska. Igår tog jag itu med att kalka väggarna - taket fick Johan ta.


Återstår "bara" att bygga hyllor och flytta in alla geléburkar, grönsaksinläggningar och rotfrukter för vinterförvaring.


Inne i huset är det totalkaos just nu. Alla möbler från vardagsrumsdelen står staplade i bland annat matrummet.

Golvet är nu färdiglutat och täckt eftersom vi måste måla resten av tak och väggar som inte gick att frigöra i förra omgången.  Därefter ska golvet oljas, golvsocklarna målas och ett fönster få sista lagret linoljefärg.

Avslutar med en bild på Tim i färd med att utföra ett av sina dagliga uppdrag, något han gör med stor värdighet, låter sig inte ens distraheras av möten med andra hundar. Här kommer jag och jag jobbar!


14 kommentarer:

 1. how cute .. Tim charm!
  we have in the metro Mendeleev, (in honor of the Russian chemist) is a monument mongrel dog and he touches me, running past, I always scratch my nose this dog, her name was boy. The monument is called empathy and cast in bronze and is also said to bring good luck!)

  Oven thorough in your kitchen, as well as countertops, they are black with some glitter, I loved!
  In Moscow, there is not snow..

  SvaraRadera
 2. Go´a Tim!! Trevligt kaos kanske det är ändå? När det kommer att bli så himla läckert så funkar det!? Kram till er båda från EL

  SvaraRadera
 3. Vad ni grejar :) Och vilken duktig hund :)

  SvaraRadera
 4. Va fin han är, Tim!
  En jordkällare står på önskelistan här också, men det lär dröja några år. Efter att ha grävt om nästan hela tomten efter att ha bytt reningsverk i somras har vi projekt att göra så det räcker för ett tag (och billigt att byta reningsverk var det ju inte heller tyvärr)
  Kram!

  SvaraRadera
 5. I can't believe your dog will carry the paper so nicely. I had one dog who would not give the paper up once she put it in her mouth!

  SvaraRadera
 6. Guld värt att ha en jordkällare, fin är den också. Tim är på uppdrag, inte illa!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Vad duktig Tim är och han ser ut att utföra uppdraget med stor stolthet.
  Det är verkligen en supersöt vovve.

  Jösses, vad ni jobbar på bra. Det blir så fint både ute och inne även om det är rörigt just nu.
  Härligt med en jordkällare.

  Du undrade i ett av mina tidigare inlägg om hur min vän Owe hade byggt upp bäcken i sin trädgård. Har du sett att han har beskrivit både med ord och bild i ett inlägg på min blogg.

  Önskar dig en trevlig kväll Laila.

  SvaraRadera
 8. Kära Laila!
  Varje gång du visar vad ni har åstadkommit i Fagerdala blir jag jätteimpad!
  Och egen jordkällare! Jo, jag tackar jag :-)!
  Och Laila! Det var det finaste någon har sagt till mig på länge - din kommentar på bloggen. Kram du go'a vän! /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. ps
   Glömde det viktigaste: Tim har precis vunnit mitt hjärta! Vilken attityd! Vilken integritet! Puss på dig drömvovven!
   ds

   Radera
 9. Så underbart när ett renovering/lagningsprojekt lyckas:) Härligt att slippa få in fukt:) Det kommer att bli så fint när ert hus är klart, ser fram emot bilder på det färdiga resultatet:) Klart att han inte låter sig störas när han arbetar:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 10. Härligt att få ordning på jordkällaren, en sådan är ju A och O när man vill ta hand om sin skörd på ett bra vis!
  Jag var kanske lite optimistisk med vitlöksbulbillerna när jag sa två år, det kan nog ta tre innan man har normalstora vitlökar. Men dock kul att kunna så egna små "frön".
  Kram Maria

  SvaraRadera
 11. Helrenovering förstår jag, så fint ni kommer att få det! Jordkällare är verkligen en tillgång om man som ni odlar ätbart.

  Kan bara instämma i beundrarkören för Tim!

  SvaraRadera
 12. Så fint ni har fått med egen jordkällare! En sådan önskar jag verkligen att vi också hade. Det är mycket som passar bäst i en jordkällare.

  Såg ditt tips om rådjurssäkert staket. Tack för det! Något sådant måste det bli här också om det ska vara någon idé att fortsätta med odling och trädgård.

  SvaraRadera
 13. A amizade nos faz ver o mundo com olhos novos.
  Amo apreciar suas lindas postagens!
  Uma doce semana.
  Beijos Marie.

  SvaraRadera