tisdag 1 december 2015

Älgbesök och kamp med mossiga klipphällar

Förliden natt var Tim orolig och skällde några gånger. Han hörde antagligen älgarna som tagit sig in, troligen genom grinden vid växthusen, vi glömde stänga den igår när vi släpade byggskräp. Jag fick syn på dem när jag tog en kopp kaffe efter att ha öppnat åt hönsen i morse. Genom badrumsfönstret

såg jag plötslig en älg passera uppe på berget till höger om snickarboden, kort därefter en älg till, lite mindre. Ko med kalv alltså. På med alla jackor och stövlar och ut - men medan jag och Tim sökte uppe kring snickris och längs hela stängslet i skogen hann de förmodligen leta sig ut igen samma väg som de kommit in. Senare såg jag att de mumsat i pallkragarna vid växthuset, betat av pac choi och tatsoi samt smakat på alla violerna som jag fick av Anja i våras!

Efter att ha inspekterat av resten av odlingarna utan att hitta några skador begav jag mig med Tim i släptåg till hönshuset för att städa. Av de sexton skånska blommekycklingar vi köpte som nykläckta i maj visade sig endast fyra var hönor. Snopet värre. Vi behöll två tuppar på försök och det har gått väldigt bra. Tupparna Krasse och Aster samsas om hönorna Krusmynta, Iris, Linnea och Veronika.


Resten av den ljusa delen av dagen ägnade jag åt att kratta löv och försöka skrubba bort mossa från den här lodräta klipphällen vid Orangeriet:


Jag använde en rotborste. Den blev helgeggig. lite mossa försvann


men all jord blev kvar och man kan inte se någon större skillnad trots att jag slet i nästan en timme. Tim tyckte jag var jättetråkig. Vi drog till skogs innan skymningen, så var den trädgårdsdagen slut.

8 kommentarer:

 1. Ja, man får besök ibland av skogens konung när man bor utanför tättbebyggt område, hoppas de inte ställde till med alltför mycket skada. Här får vi alltid besök när äpplena mognar.

  Är det stenen du vill ska framträda bättre när du skrubbar bort mossan?

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Vilken tur att det hittat ut själva, inte så kul att hamna mellan ko och kalv fast trist att de redan mumsat i sig av dina godsaker :( Mossan på berget får du nog leva med, tycker att det är snyggt :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Fina namn på höns och tuppar. Rackarns älgar.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Vilka fina höns du har! Angående mossan (vilken jag också tycker är snygg... har du tillgång till högtryckstvätt? Om man har rejält tryck i och håller munstycket nära så kan det kanske gå att få bort. Troligast är väl dock att den växer där för att den har goda förutsättningar och snart är tillbaka igen. (Har svarat dig om rabatterna i min blogg)

  SvaraRadera
 5. Tråkigt att så många var tuppar tycker jag men alla hade väldigt fina namn :)

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Äntligen tittar jag in här på bloggen. Som sagt jag har fastnat lite på Insta. Jag behövde nog en liten bloggpaus.
  Men vad du är flitig. Så fint det blir med orangeriet.

  Kul med älgar på ett sett men mindre kul när de äter av ens mat.

  Så snopet med hönsen. Så fina de är.

  Allt gott och var rädd om dig.
  Kram
  Annika
  Ja det var en hemsk storm. Vi blev hårtdrabbade här i byn men inga personskador som tur var.

  SvaraRadera
 7. Elgen er jo flott, men helst ikke i hagen.. og det er fort gjort å glemme å lukke porten .
  Må si du har energi som går på fjellet med kost ! Imponerende.
  Ha en fortsatt fin uke.

  SvaraRadera
 8. Spännande med älgar inpå, men ack så tråkigt när de ger sig in och äter i trädgården. Här är det rådjuren som är riktigt jobbiga. Tror det beror på att vi har flitiga rävjägare i byn, alltså få rävar som annars skulle jaga rådjur.
  Roligt att se blommehönsen nu när de vuxit till sig och lycka att det funkar med två tuppar så här långt.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera