måndag 7 december 2015

Rovdjursskyddad hönsgård

Eftersom vi bor i trakter där det finns många som gärna mumsar i sig en höna – duvhök, havsörn, räv, grävling, mård – visste vi från början att en stor välskyddad hönsgård var ett måste. Alltför många grannar som haft frigående höns eller slarvigt inhägnade gårdar har fått sina höns uppätna.


Vi slog på stort med väggar av rostigt armeringsnät, två meter höga och fem meter långa, som skulle fästas på svartmålade stolpar. Två nät på vardera långsidan och ett nät på södra kortsidan fick bestämma storleken på gården, 50 kvadratmeter.

Men först  behövde vi skydda det hela med ett mer finmaskigt nät av något slag. Efter lite letande fastnade vi för ett svart nät 5x5 cm av svart polypropenplast som levererades på rulle, 100 meter, bredd två meter, alltså samma mått som armeringsnätets höjd. Det är smidigt, starkt och väderbeständigt, fantastiskt lätt att montera!Nu kan rovfåglarna sitta där i björkarna runt omkring och bliga ner på hönsen – in kommer de inte!


Mot nordliga vindar skyddas gården av hönshuset och ett plank. Innätad sluss i vinkeln.


Gården pryds av två fruktträd som fanns här sedan tidigare, de är rotskott från gamla hoprasade äppelträd. För att skydda rötterna från hönsens alltför ivriga grävande har Jeanette lagt stenar i prydliga rundlar.

En kompost anlade vi eftersom vi läst att höns gillar att rota efter mask i komposter. Det har våra höns inte läst. Däremot uppskattar de kompostlådan som sittplats.  Här har Aster hoppat upp bredvid Jeanette. Jag vet inte om det är vanligt med keliga tuppar, men Aster njuter verkligen av att bli klappad!

Några gamla grenar från vår urskog blev ett uppskattat "klätterträd".


Här är det Iris som har flugit upp för att kolla vad jag håller på med. Våra höns är verkligen sällskapliga och nyfikna som skånska blommehöns "ska" vara.

 

I ett litet hörn av gården som hönsen än så länge får se men inte röra har vi planterat en vinbärsbuske, ett gäng vårlökar och några av min frösådda penséer som fortfarande blommar.


Tim hänger gärna med in i gården och hönsen verkar tycka att det är ganska mysigt med en hundkompis. Här har de hittat lä bakom honom under gårdagens blåst.


14 kommentarer:

 1. Vilken fin bild på Tim och hönsen.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Där får hönsen och tuppen känna sig trygga.Jätte fint skyddad hönsgård.
  Tim verkar gilla hönsens sällskap. Fin bild.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 3. Måste ju säga att det är en helt fantastisk hönsgård o hus ni byggt till hönsen, de ser så vackra ut och så kul att de gillar Tim :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Vilket gediget bygge. Men som du skriver det är ju ett måste när det finns så många fiender.
  Katalogen kostar tror jag för att det finns med en fröpåse.
  Katalogen brukar ligga ute i butiker och folk bara tar. De tar ofta mer än en så jag tror att det är därför.
  Fast jag vet inte. Men det finns ju en fröpåse som kompensation.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 5. Vad smart med det där nätet! det blev fint också.
  Om vi skulle släppa in våran Monty skulle det full rulle i hönshuset...
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Verkligen vackert...till våra kaniner kom vi över gallersektioner som vi satte ihop, med finmaskigare nät påsatt utanpå och som tak och golv. Inga rovdjur tack!

  SvaraRadera
 7. Vilken härlig och fin bild den sista!!kelen tupp lät roligt. Och så mycket som hänt hos er. Spännande.
  Lycka till med allt!

  SvaraRadera
 8. Nämen kär nån så flitig damen har blivit med bloggen! En hinner ju inte med att läsa allt trevligt om de söta hönorna och deras "näste".
  Så otroligt fint de har det i Fagerdala och jag blir så glad när jag läser vilka omsorger de kommer i åtnjutande av. En sann idyll har ni byggt och gjort för både människor, vovve, höns och bin:-)! Jag fylls av riktig värme när ni förvaltar det ni skaffar och har så kärleksfullt och klokt. Då är jag inte ens avundsjuk. Ni förtjänar helt enkelt att ha det så bra!
  Kram, Anja

  SvaraRadera
 9. Verkligen genomarbetat och snyggt blev det, men det bästa av allt - ni tar hand om era djur.

  Kram!

  SvaraRadera
 10. Den är så proffsig er hönsgård! Bestämmer jag mig för att ha (sommar)höns, så blir det ett mer granskande, mätande & dokumenterande besök hos er. Tack för en härlig tur på er tomt, besök i hönsgården och go´fika.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Så fint de har det och mycket jobb har ni gjort för att hålla de oinbjudna borta. Här har vi dock haft både mink och mård inne i hönshuset, finns det en öppen hönslucka tar de sig in om de är på det humöret. Grävling och räv kan gräva sig in i hönsgården om nätet inte är ganska djupt nergrävt. Det är inte lätt att skydda höns från alla faror, men hoppas ni har turen med er. Rovfåglarna göre sig icke besvär.
  Så mysigt med kelig tupp!
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 12. Underbar bild på hunden och hönsen. Fint bygge, där trivs de och har det bra.
  Ha det fint!
  Marika

  SvaraRadera
 13. Riktigt fin hönsgård! Vi har också en vinbärsbuske i vår gård och det ser så roligt ut när hönsen hoppar för att äta bären. De som blir, det blir mest bladmassa. Den har väl gott om gödning kan tänka. :-)

  SvaraRadera
 14. Det här var nyttig läsning för mig som håller på att bygga hönsgård. :)
  Kul att "hälsa på" dig häromdagen även om det bara var via telefon.

  SvaraRadera