Förbereder den blivande jätterabatten runt "Orangeriet" både fysiskt och mentalt. Fysiskt när vädret tillåter. Samlar löv och växtblast i säckar och ris i högar.
Har också ett stort förråd av säckar som stått några år på undanskymda ställen på tomten samt en rejäl limpa med brunnen hästgödsel utanför växthusen.
Planerar alltså att grunda hela rabatten med eget material: ris i botten, grov kompost och halvmultnad stallgödsel ovanpå det, sedan väl multnad kompost från säckar och kompostbehållare. Tror att det räcker ganska långt men måste nog köpa sand och kanske lite bra jord från närmaste sand- och jordföretag på Ingarö.
Den mentala förberedelsen innebär en massa googlande på växter. Rotar också runt i alla bloggar jag följer efter uppslag. Vad jag letar efter? Vi försöker lyssna på huset och läget. Platsen syns från långt håll - inget duttande alltså utan rejäla stråk och fokus på bladfärger och former. Huset kommer att gå i svart-vitt-grått (svart tak, vita fönsteromfattningar och spröjs, granitgrått på lecamurar, lite ljusare grått på träpanelen).
Närmast huset måste vi ha en gång för att komma åt att tvätta fönster och vi lutar nu åt att bygga en svart trägång av samma typ som vi har utanför stora växthuset.
I själva rabatten måste vi anlägga en slingrande stensatt gång plus trampstenar här och var för att kunna sköta växterna. Rabatten blir fem-sex meter bred på flera ställen, två meter på det smalaste stället. Läge söder och sydväst.
Jag funderar på en rabatt som går i silver-grågrönt-blått med inslag av mörkt blålila. Helst också vintergrönt/vinterfint. Växtförslag mottages tacksamt! Gräs, buskar, träd, marktäckare, accenter... Bladfärger och dito former är viktigare än blommor.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Oj! vilket projekt!!färgkombon låter kanon.
SvaraRaderaGlöm inte vintergröna växter.
Ska bli kul att se fortsättningen
Var rädd om er
Mariana
Det glömde jag! Lägger till.. Tack!
RaderaWow, vilket roligt projekt!!! och så stort! Det kommer att bli jättefint ser med spänning fram emot resultatet. När vi gjorde vår nya rabatt i somras drog jag ut växtlistan från "perennagruppen" Läge för perenner, där får du massor av tips och kan välja de växter som passar för just ditt läge. Lycka till. Må så gott! /Lotta
SvaraRaderaVilket kul projekt! Det finns en hel massa olika vintergröna växter som lagerhägg, Rhododendron,Pieris japonica etc. Höstblommande perenner är t.ex. Oktoberstormhatt som blommar riktigt sent, hög o grann är den också :) Ha det gott/Monne
SvaraRaderaSå flott det bli. Bed med helt egen kompost høres veldig bra ut!
SvaraRaderaHosta/funkia finnes også i veldig mange nyanser.
Ha det godt!
Vill du något som lyfter planteringen så skulle Larix kaempferi `Diana´göra sig fint tror jag. Denna japanska lärk är ett mindre, långsamväxande träd med ett speciellt växtsätt, både stammen och grenar skruvar sig så attraktivt. Fäller barren till vintern och då framträder det speciella växtsättet ännu tydligare. Vacker höstfärg på barren har det också.
SvaraRaderaOm man gillar växter med karaktär så är detta träd en god representant.
Kram!
Ah, det kommer att bli så vackert, läckert och härligt med er jätterabatt där. För att inte tala om huset!!!!! Kommer och kollar in i vår. Kram
SvaraRaderaÅ vad roligt att få planera och drömma. Jag är inte rätt person att ge goda råd, men jag hoppas du får massor!
SvaraRaderaJag tog efter ditt tips att lägga löven i säckar så jag har nån från i våras och några fler från nu i höst. Hur länge bör jag låta dom stå, påettungefär?
WoW!! Låter härligt det där med stora penseldragen till rejäla rabatten. Hoppas du får många bra förslag:) Ska bli spännande att följa.
SvaraRaderaLycka till!
Vilket gigantiskt, roligt projekt ni har framför er. Vackra vintergröna marktäckare får ni inte glömma bort :-))
SvaraRaderaHa det gott och lycka till!
Birgitta
Så roligt att titta in här och se allt ni har jobbat med i höst, så goda och fina steg. Den där rabatten ser verkligen ut att bli hur fin som helst, ja jag kan se det framför mig! Det kliar ju i fingrarna på en när man ser såna projekt, så bäst att jag inte börjar fundera för då kan jag väl inte sova :-) Men en god blandning av vedartade buskar som gör stommen och sen tåliga, stadiga perenner i fält och en massa vårlök på det?
SvaraRaderaHei!
SvaraRaderaDen prosessen du er i nå, er så spennende. Legge til og trekke fra.
Jeg er veldig glad i gress, de skaper fine kontraster. Prøvde for første gang i fjor Helictotrichon sempervirens, sølvhavre. Beholder den sølvblå fargen gjennom vinteren. Blir ca 60-100 cm og etter hvert 100 cm bred. Fin sammen hosta, lavendel, lammeøre... Lammeøre 'Silver Carpet' blomstrer ikke. Festuca glauca kan ligne, men er mye mindre. Et gress som jeg er veldig fornøyd med er, Calamagrostisxacutiflora 'Overdam'. den står så fint om vinteren. Den beholder ikke fargen, men gresset tåler både vind og snø. Hva med bambus? De er skikkelige blikkfang og skaper høyde.
Det finnes flere fine Iris sibirica i blåfiolette farger. Foreslår som Maria masse vårløk.
Blir ganske ivrig, men det er så spennende.
Lykke til! Dette skal det bli spennende å følge med på. Anne
Du står virkelig på ! Spennende hvordan utformingen bli:-)
SvaraRaderaHygg deg med planleggingen.
Eirin