måndag 14 december 2015

Örtskörd i minusgrader

I morse visade termometern minus 10, inte bästa läge för att ge sig ut i trädgården och skörda örter. Men mina timjanmattor sviker aldrig.


Så trots att det såg ut så här mitt på dagen gick jag ut och plockade en rejäl näve.


Det som inspirerat mig är matbloggande dotterns entusiasm över mitt örtsalt.


Plockar fram papperspåsen med örterna som blev över vid tillverkningen i somras. Av ingredienserna som syns på etiketten ovan är egentligen ringblomma onödig, de andra är Måsten men jag är lite försiktig med libbsticka som lätt kan ta över.

Vid det här laget är örterna i påsen är kolossalt torra och eftersom örtmixen bör vara ganska blöt när man tillsätter havssaltet (annars tar inte saltet smak av örterna) behöver jag lägga till några saftiga ingredienser.

Upp på svala torra vinden där lökförrådet håller sig bra. Väljer en lagom stor rödlök.


Från frysen hämtar jag chili, det är favoritsorten 'Alban', medelstark och fruktig, fryser in den i strimlor färdiga att använda.


Ett äpple hämtar jag från jordkällaren, Ingrid Marie, men använder bara halva.

Tar dubbelt så mycket torkade örter som på bilden, rensar bort hårda kvistar, skalar lök och äpple och mixar det hela. Det sjunker ihop och blir lagom geggigt. Till cirka 2 deciliter ört- och grönsaksmassa tar jag 4 matskedar havssalt och mixar igen. Breder ut massan på bakplåtspapper, in i varmluftsugnen på 45 grader, rör då och då.


När massan torkat plockar jag fram min lilla kryddkvarn som effektivt mal det hela lite i taget till ett mycket aromatiskt örtsalt – perfekt julklapp! Den här gången kommer det att stå "Farmors örtsalt" på burken – men skvallra inte!

7 kommentarer:

 1. Vackert med rimfrost. Åh så trevligt med ett lökförråd på vinden:)
  Tack för receptet.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Vakkert bilde av rimfrosten! Så herlig med egen jordkjeller. Den er gull verdt!

  Ha det godt!

  SvaraRadera
 3. Här har varit många minusgrader hos oss också, vackert men hu så kallt. Blir verkligen sugen på att göra eget örtsalt, ditt recept låter ju härligt :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset om att tillsätta något lite fuktigare. Jag gjorde örtsalt första gången nu i höstas och fler gånger lär det bli. :)

  SvaraRadera
 5. Imponerande kunskap och flitiga fingrar, vilken trevlig julklapp att få!

  Psss...ni är självklart välkomna på en trädgårdspromenad i sommar, det står nog en fröplanta som väntar på en ägare i kallbänken om den klarar vintern vill säga.

  Kram!

  SvaraRadera
 6. Det doftar gott av krydd/örtmixen ända hit!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Så härligt att ha lite av varje på lager. Det är livskvalite. Låter gott med äpple i örtsaltet, måste jag förstås prova. Jättebra julklapp.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera