fredag 8 april 2016

Förändring?

För tre veckor sedan visade jag den här bilden som exempel på vad som måste åtgärdas i trädgården.
Det är ett område intill frukostplatsen som är invaderat av kirskål. 

Nu har jag påbörjat arbetet, täckt med tidningar och lagt på grovkompost. Ingen drastisk förändring för ögat men jag hoppas att kirskålen uppfattar signalen. På norska heter kirskål skvallerkål har jag just lärt mig, härligt ord helt i klass med norskans klapperslange för skallerorm!

Återkommer med rapporter om hur det går med skvallerkålen!

Kring nya orangeriet ska vi anlägga en kämpestor rabatt. Så här såg en bit av området ut för några veckor sedan:


Även här är arbetet bara påbörjat och även här använder jag samma teknik som för odlingslimpor: i botten tidningar och lite ris, sedan grovkompost, sedan halvbrunnen hästgödsel blandad med finkompost och överst jord.


En liten förändring kan anas men detta är ett sisyfosarbete, som synes är området gigantiskt och jag misstänker att det kommer att dröja till början av juni innan jag kan plantera i rabatten...


18 kommentarer:

 1. Spännande att följa ditt arbete med trädgården! Även här är kärsen ett problem, gräver för fullt för att bli av med den i grönsakslandet! Trevlig helg! /Lotta

  SvaraRadera
 2. Så spännande att följa ditt arbete! Jag använder samma teknik när jag anlägger rabatter eller utökar dom. I rabatten vid höga stenmuren använde jag till och med bitar av kartong. Det har fungerat bra.
  Lycka till med ditt arbete!

  SvaraRadera
 3. Attans så trist med kirskål men det där är nog en bra strategi bara du inte låter något gro utanför täckningen.

  Det blir kul att följa ert arbete med den stora planteringen, det är väl ingen brådska? Bättre att det blir ett "gediget arbete" det skall fungera sedan i många år.

  Klokt beslut att sätta tidningar under och inte markduk som blivit så populärt att plantera på. Tyvärr blir det problem så småningom när man bryter kretsloppet som markduken gör. Tidningar och papp förmultnar och under finns finfin jord.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Du gör ungefär som vi när vi anlägger nya rabatter :) Tidningspapper är toppen, bara man lägger tillräckligt tjockt lager : Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Duktiga dig Laila! Stora, arbetskrävande projekt damen har gett sig in på.-)!
  Skvallerkål är ett roligt namn som jag tror även använts i svenskan. Jag saknar etymologisk ordbok till svenska språket (har en omfattande dito på finska) - vore kul att veta vad ordet skvaller har för ursprunglig betydelse.
  Nu ska jag gå bakåt och läsa om din andra del av nässlan.
  Ha't! Kram, Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske att det sprider sig som en löpeld - likt skvaller?

   Radera
 6. Den där stora rabatten ska bli intressant att följa.Spännande vad det blir för växter du sätter där.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 7. Håller med ovan talare: ska bli spännande att följa din nya maffiga perennplantering! Har faktiskt inte själv så stor erfarenhet att anlägga planteringar ovanpå tidningspapper, grovkompost osv. Gräver mig ner i marken i stället och det är ju ganska jobbigt och dessutom äter sig omkringliggande rötter så småningom in i jorden.
  Kul att du har undringar om vår vedstapel! Vi började med att lägga bräder på tegelstenar för att få upp stapeln från fuktiga marken. Därefter börjar man med ett yttre varv med ved i cirkel. Denna cirkel byggs på och vartefter slänger vi in övrig ved hullerombuller i mitten, som håller i mot på insidan. Lycka till.

  Ha en trevlig helg
  Kristina

  SvaraRadera
 8. Vilka härliga projekt du satt igång och det skall bli roligt att följa dom! Orden var ju för roliga, skvallerkål och klapperslange, man tänker ju att det är på skoj, men det brukar det inte vara! Jag bor ju inte så förtvivlat långt från Norge och min mormor hon hade på sin tid väldigt många norska ord, men då betraktades dom som svenska. Det är synd när lokala dialekter dör ut.
  Kirskål, kärs kallar vi det här, är ett elände, dom sprider sig ju på alla tänkbara sätt! Och så lär det ha varit munkar som tog dom med söderifrån som sallad en gång i tiden. Men lagom är ju bäst!
  Kram
  Agneta

  SvaraRadera
 9. Det er litt av en jobb du har foran deg med nettopp skvallerkålen som vi kaller den, ja ;)
  Det er det verste ugress jeg vet om, og jeg har lest at den skal dø så må den dekkes med svart plast i to år... Lykke til med jobben!

  Ha det godt!

  SvaraRadera
 10. Men oj, oj oj vad jag missat mycket här hos dig!!! Men vad mycket roligt jag har framför mig med att läsa ikapp i din härliga blogg. Ser riktigt fram emot det! Måste hitta tillbaka till trädgårdsblogg världen den är så trevlig!!Önskar dig en härlig helg, kram/Gela

  SvaraRadera
 11. Brist på arbete har du då inte ser jag och tänk så bra det blir när du blir färdig.
  Ha nu en fin och skön helg med mycket sol och trädgårdsgöra.
  Kram Meta

  SvaraRadera
 12. Vilka stora projekt, ja, förändringar, som du har på gång! Nu hoppas jag verkligen att skvallerkålen (ett ord som jag genast "importerar" till mitt annars skånska ordförråd ;o) har vett att uppföra sig.
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 13. När arbetet är klart är det ingen som frågar hur lång tid det tagit, man vill bara Vera vem som gjort det!
  Det kommer att bli bra. Lycka till med kersen.
  Trevlig helg!
  Anette

  SvaraRadera
 14. Du er tapper som tar opp kampen. Riktig så nøye du går til verks. Håper absolutt at metoden og arbeidet gir resultater. Lykke til!
  God helg.
  Jannicke

  SvaraRadera
 15. Det här med din kirskål ska jag följa, tala gärna om hur det går. Hoppas du vinner över den.
  Jag har bara gödslat med hästgödsel en gång/en vår. Och jag har aldrig haft så fina rosor som det året:).
  Perennplanteringen ser jag fram emot.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 16. Hoppas skvallerkålen förstår vinken, skall bli intressant att följa.
  Trevlig helg!
  Marika

  SvaraRadera
 17. Man vet att det är en arbetsmyra när man ser en :-) I höstas la jag tidningar och ny jord över en del av en rabatt med kirskål och jag hoppas nu på lite tur! Det intressanta var att det kom en massa vintergäck som blommade i den nya jorden, precis som om de som fanns under tidningarna tagit sig igenom lagret... Till och med en granne stannade och såg fundersam ut :-)

  SvaraRadera