lördag 9 april 2016

Tuffaste tulpanerna!

För några år sedan köpte jag en påse otroligt billiga helt anonyma tulpanlökar. Placerade dem tillfälligt i utkanten av kökslandet


där de naturligtvis blev kvar och mer än fördubblades i antal för varje år som gick.


Härligt när de blommar, skräpigt länge efteråt, de fick så småningom sällskap av jordärtskockor som brukar dölja skräpet ganska effektivt. Men så i höstas bestämde jag mig för att gräva upp både tulpaner och skockor. Behöver sängen till växelbruket med köksväxter. Skockorna har fått ett nytt mindre framträdande ställe att ber ut sig på och tulpanlökarna har hamnat lite varstans

till exempel här bredvid dagliljan framför drivbänk med vitlök i år. Några finns i en liten rabatt i hönsgården, några i en stor hink i växthuset,

 
 men de allra flesta, ca 800, hamnade här intill jordkällaren hos barnbarnens jätteblåbär.

Det visar sig förstås att jag missat ett stort antal lökar som nu skickar upp sina gröna öron där jag snart ska sätta potatis! Har antagligen missat ett gäng skockor också. Suck!

16 kommentarer:

 1. Här är det ingen ide att ens plantera några tulpanlökar eftersom rådjuren tar dem men dina ser ju helt ljuvliga ut :) Hade en gång, (när vi hade hund och inga rådjur :)) några vackra rosa tulpaner som jag skulle flytta men jag hittade aldrig löken, den var vansinnigt långt ner så de kom upp i flera år mitt i en buske :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Ja, tulpaner tycks leva sitt eget liv. Själv är jag ingen "genuin tulpanmänn'ska" men attans också så många som kommer överallt även hos mig trots totalt vanskötsel. Men, precis som du säger är de fina medan blomningen pågår men sen...Jo, jag klipper ned de flesta och har inte märkt att de skulle ha försvunnit. Undrar hur det kommer att se ut hos dig när alla dessa miljoner tulpaner blommar? Holland kan slänga sig i väggen då;-))!

  Kram, Anja

  SvaraRadera
 3. Tulipaner er ikke så enkle å forstå seg på, nei ;)
  Jeg synes de kommer igjen et par år, og rtter det så er de borte.

  Ha det godt!

  SvaraRadera
 4. 800 vad häftigt! Nej de är inte lätta att flytta på. Varken skockor eller tulpaner. Nu är det klart att jag kan åka till STockholm men vi kör upp fredag kväll och hem lördag em. Jag måste passa utställningen. Vi ses ju iallafall på VIP dagen.
  Allt gott och ha en bra vecka.

  SvaraRadera
 5. Tulpaner lever sitt eget lilla liv det håller jag verkligen med om. På hösten är jag alldeles för trött för att sätta några nya lökar, isåfall ska de va riktigt billiga och anonyma :-)

  SvaraRadera
 6. 800 tulpaner att flytta - vilket jobb! Men vilken fin blomning du får njuta av sedan som lön för mödan!

  SvaraRadera
 7. Vilka otroligt tacksamma tulpaner och vackra också, dessutom inte blivit rådjursmat. Har märkt att man får fortsätta eftergräva ett par år när man flyttat lökar. Här är det tidlösa och allium som syker upp lite överallt.

  Angående växthuset så är Säljaren gift med VD. Man kan nästan skratta påsig!

  Allt gott och kram
  Anette

  SvaraRadera
 8. Nyckfylla är de, tulpanerna. Ibland blir det ingenting och an annan gång blir det för mycket.

  Lagom är bäst ibland.

  Kram!

  SvaraRadera
 9. Det är fascinerande att ett gäng namnlösa tulpaner kan bli så mycket av iallafall. De brukar ha en tendens att försvinna själva annars eller med hjälp av fyrfotingar.
  Fortsatt trevlig helg
  Luna

  SvaraRadera
 10. 800 tulipaner, ikke småtteri og skulle flytte. Men det er jo super at de er så villige :-)
  Har nok ikke opplevd at noen har spredd seg så mye.
  Ha en fin dag.
  Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser att jag formulerat mig otydligt. Totalt var det snarare ca 1200 lökar jag tog upp, 800 av dem hamnade hos blåbären.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 11. Har liknande erfarenhet (men inte av så många) av Darwintulpaner. Det är väldigt tåliga. Jättevackert är det hos dig, iallfall!
  Hälsning Helene

  SvaraRadera
 12. Dina billiga anonyma tulpanlökar verkar ha gett utdelning. Kan tulpaner sprida sig så mycket? Ja, uppenbarligen kan de det :-) Härligt, och snart kommer du att få njuta av en helt underbar blomning på flera olika ställen i trädgården.
  Önskar fin vårvecka det vackra vädret! Anna-Karin

  SvaraRadera
 13. Det är tulpaner som man bara hör talas om men aldrig lyckas få tag på. Fantastisk tillökning, utvecklingen brukar ju gå åt andra hållet när det gäller tulpaner. Smålökar blir alltid kvar i jorden efter flytt, det har jag också erfarit. Den tråkiga nervissningen är ett kapitel för sig. Så jag har gett upp, tulpaner är inte min grej.Fast jag tittar gärna på andras. Och har dem i vas. Hatkärlek, typ.
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera