torsdag 16 juni 2016

Proviso-R(i)UM

Här kommer utlovad rapport från orangeriet i nuvarande, mycket provisoriska, skick.

Inga invändiga ytor är färdigbehandlade. Tänk vitt tak, vitkalkade murar, tegelgolv. Vi har alltså ändå möblerat med en del av det som stått och väntat i snickarbod och andra utrymmen.


Här vid det mer än tvåhundraåriga slagbordet intar vi numera alla måltider utom frukost.


Än så länge gapar många lerkrukor tomma men givetvis ska vi ha fler växter än våra gamla hibiskusar här, citronträd och fikon står på min önskelista.


Keramikfrisen som Johan och yngste sonen gjorde i samband med den märkliga kärnkraftsomröstningen för evigheter sedan kommer att hitta sin plats när väggarna är färdigbehandlade.

Ser nu när jag tittar på bilderna att förfärligt många av möblerna är av furu, omålade eller avlutade. Too much, helt enkelt. Kommer nog att måla skänken ljusgrå vad det lider.

Diska diska diska...

När jag inte har vattnat vattnat vattnat den sista tiden, har jag äntligen lyckats få ut alla frösådda plantor från växthuset. Bara att plantera 200 purjolökar tog en dag av mitt liv. Jag förstår om det låter snurrigt med 200 purjolökar men dels använder vi mycket själva i grytor, fisksoppa, wok, dels har vi två barn och sex barnbarn som verkligen gillar purjo. Det händer att flera av barnbarnen önskar potatis- och purjosoppa till födelsedagsmiddag!


Johan sitter mest vid datorn och skriver, just nu en rapport från ett stort forskningsuppdrag han genomfört under våren.

Och idag i gryningen började det faktiskt stänka lite vatten även på Fagerdala! Hittills bara ca 7 mm  men tillräckligt för att det ska bli sådär härligt fuktigt och disigt i luften. Som synes har dalen klarat den långvariga skriktorkan ganska bra. Värre är det med området uppe kring torpet. Där är gräsmattan halmgul, kaprifolen halvdöd, blåbärskarten bortskrumpnade. Jag visar ingen bild på eländet. Vissa saker lär man sig att blunda för när man har en jätteträdgård...


19 kommentarer:

 1. Men så fantastiskt vackert det är Laila! Inredningen är perfekt, mycket smakfullt arrangerat. Jag förstår att matplatsen snabbt blev en favorit.

  Och igår kom äntligen regnet och det ser ut att komma massor i helgen. Vädret verkar inte förstå vad lagom är numera.

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Helt fantastiskt Laila!! Vilket hus! Jag tycker allt ser jätte fint ut redan. Snyggt ser det ut med alla "omålade" möblerna som ser ut att passa perfekt där.
  Ingen dålig mängd med purjolök!!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör ett tillägg i inlägget för att förklara den osannolika mängden!

   Radera
 3. Så fint det blir! Jeg gleder meg veldig over det du viser, og det må jo være en drøm som går i oppfyllelse. Vi har også mange furumøbler her, men nesten alle er malt nå.

  Ha det godt!

  SvaraRadera
 4. Tråkigt med torkan för er. Orangeriet är fint nu...kommer bli superfint sen :)

  SvaraRadera
 5. Vilket fantastiskt fint rum. Jag njuter verkligen av dina bilder.
  En dröm som jag verkligen skulle vilja få uppfyllt jag också. Men det får jag fortsätta drömma om.
  Här fick vi ett efterlängtat regn i natt också 17 mm och det tackar jag för. All är så torrt.

  Ha en fin helg

  SvaraRadera
 6. Det har bara kommit några futtiga droppar här inatt, det har lovats mycket mer, men inget regn sen jag klev upp.
  Ni gör det så fint i orangeriet! Jag tror att det blir jättefint med trärena möbler sen när allt annat är vitt (och växtgrönt förstås) där inne.

  SvaraRadera
 7. Vi har fått 12 mm hittills och det är jag mycket tacksam för.
  Helt fanatiskt 'rum'ni fått till, förstår att det avnjuts måltider där.
  Kommer inte ihåg om du äter kött men om du gör det prova att göra baconrullar med purjo.
  Skär purjo i ca 4 cm bitar som förvälls tills dom är något mjuka, dela ett paket bacon på mitten och ta ca hälften av en purjobit som rullas in i backonhalvan, lägg i en form och ha på lite riven ost, gratinera i ca 15 min i ugn 225 gr.
  Gott till kokt potatis eller pasta, ett måste på vårt julbord samt påskbord.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 8. Oh så vackert det som du kallar ett provisorium är redan nu. Det måste vara en dröm som går i uppfyllelse! 200 hundra purjo låter som mer än ett dagsverke. Fick hålla på bra länge med mina få och hoppas de vill sig lite bättre i år än förra året då de aldrig ville börja växa i kylan. I år kanske de torkar istället :-) Nej då! jag vattnar och har än så länge goda förhoppningar om dem.
  Det regn som utlovats hos oss har nästan helt uteblivit så vattenslangen har numera blivit en del av "trädgårdspyntet" Ingen idé att hiva in den.
  Önskar dig en trevlig helg och mycket njutning i det fina orangeriet! Anna-Karin

  SvaraRadera
 9. Men jisses vad fint det har blivit i orangeriet!!!! Storartat jobbat. Man kan faktiskt få för mycket av furu (bastukänsla), men jag har bestämt att de omålade väggarna och taket inne i Gästhuset ska få vara kvar. Vitt (klick)golv, vita sängar och alla andra möbler och textilier i vitt/ljusa färger gör nog att man står ut.
  Den gamla byrån kommer att bli jättefin gråmålad.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Även om du kallar det provisorium, så är det fint och ser inbjudande ut.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 11. Otroligt fint och vackert! Rena drömmen! Och dom andra bilderna också, den sista är magisk! Och mannen som idogt arbetar ser mysig ut!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 12. Grattis både till regn och inflytt i växthus.Det ser helt underbart ut med slagbordet och stolarna. Verkligen mysigt och lyckat. Förstår att ni trivs där.
  Nej, vi har inte fått så mycket regn. Några enstaka skurar inte ens 10 mm. Däremot har det regnat runt om. Mycket märkligt. Till och med syrenerna slokar.
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 13. Så underbara bilder Laila! Det är ju redan så fint. Svårt att föreställa sig att det ska bli ännu finare i orangeriet.
  I dagbjuder du på många fina bilder - inte minst den sista som är drömsk! Du är riktigt duktig med kameran!
  Ha det gott!
  Kram, Anja

  SvaraRadera
 14. ¡Hola Laila!!!

  Mi querida amiga, tu si que sabes aprovechar instantes maravillosos disfrutando de esa riqueza verde y bella de la naturaleza que te rodea. Entrar aquí en esta tu casa, es sentir ese dulce soplo de aire fresco que cura el alma. Mi felicitación por que vivas en un lugar de ensueño, en esa casita de campo que enamora.

  Que la disfrutes con salud y felicidad por muchos años.
  Ha sido un inmenso placer, que de tu mano pudiera pasearme por en medio de lo verde con sus flores.

  Un abrazo y toda mi estima y gratitud.

  SvaraRadera
 15. ¡Hola Laila!!!

  Mi querida amiga, tu si que sabes aprovechar instantes maravillosos disfrutando de esa riqueza verde y bella de la naturaleza que te rodea. Entrar aquí en esta tu casa, es sentir ese dulce soplo de aire fresco que cura el alma. Mi felicitación por que vivas en un lugar de ensueño, en esa casita de campo que enamora.

  Que la disfrutes con salud y felicidad por muchos años.
  Ha sido un inmenso placer, que de tu mano pudiera pasearme por en medio de lo verde con sus flores.

  Un abrazo y toda mi estima y gratitud.

  SvaraRadera
 16. Inte bara att orangeriet är vackert och dalen har klarat torkan, hela ert liv som du ger oss inblick i är idealet i mina ögon. Stor familj, stor trädgård, odlingarna, måltiderna, ditt kunnande. Det är dit jag vill vandra i livet.
  Midsommarhälsningar
  Marta

  SvaraRadera
 17. Håller med Marta! En underbar vandring i vardagen. Orangeriet blir underbart även invändigt. När jag tänker alla ytor vitmålade vet jag inte om det är så mycket, för mycket, furukänsla.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera