tisdag 7 juni 2016

Läget

Här längtar vi efter regn. Inte många droppar på fem veckor nu. Hinner nästan inte göra annat än vattna vattna vattna. Lerjorden nere i dalen där vi har köksträdgården gör att den klarar sig bra än så länge. Värre är det med rabatterna runt huset. Magnoliakullen har fått rotvattning flera dagar i sträck. Sist att blomma där är favoriten 'Susan' med sina stora fladdriga kronblad som slår ut allteftersom under lång tid.

Rhododendron och azaleor blommar som bäst, flera veckor tidigare än normalt och kräver mängder av vatten.


Tulpanerna kom och poff så var det över.


Först ut av pionerna i år är ovanligt nog 'Rockii'. Här har blomman fått besök av något som ser ut som en guldbagge – jag såg den förstås inte när jag fotograferade...


Mellan turerna med slangar och kannor har jag kämpat med att få ut alla tomater från lilla växthuset. Här står årets gäng på nua underlaget. Det är 'Black sweet cherry' och barnbarnens favorit 'Romelo'.


Resten av tomaterna står i stora växthuset. Vinrankan som klänger i taket är vildsint som vanligt. Men vad är det som skymtar längst till vänster?


Jo, en jättestor rosplanta! För några år sedan fick jag den av dottern som inte tyckte att den platsade på hennes altan. Då var den i stort sett en liten pinne med några blad och en etikett: Peace.


Nu producerar den superrosor supertidigt! Har redan gett bort ett gäng till goa hönsgrannarna och i övermorgon ska dottern få en stor bukett på sin födelsedag.


För någon vecka sedan var barnbarnet Alba här över helgen och hjälpte mig att få ut en massa  blomplantor från växthuset. Här har hon planterat blomstertobak och vitmåra i en bergsskreva ovanför blivande surjordsrabatten bakom orangeriet.


Hon tog också den här bilden av orangeriet nerifrån dalen.


Vi har börjat använda orangeriet som vårt extra vardagsrum, möblerat och fixat, men väntar  med målning och rappning av murar tills allt torkat upp. Tjuvstart med andra ord. I nästa inlägg visar jag hur vi inrättat vårt provisorium.

13 kommentarer:

 1. Visst är det ett snärj med att få ut alla plantor och sommarblommor särskilt i denna torkan. Tycker inte heller jag gör annat än vattnar. Överallt är det ju nåt som är nysatt. Lite tråkigt också att mycket blommar över så fort.
  Men så lyxigt att kunna ge bort egenodlad rosbukett! Läcker i sina färger också.
  Kan tänka mig att ni har det mysigt i nya växthuset. Ska bli kul att se.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Vilken fin ros, hoppas att den blommar längre än vad tulpanerna gjorde.
  Hos oss i norr har tulpanen 'Queen of night' just öppnat sina svarta knoppar.

  Hoppas att ni får lagom mycket regn nu så du slipper allt vattnande.

  SvaraRadera
 3. Det ser så fint och frodigt ut hos dig men jag håller med, torkan är ett bekymmer. Inte roligt med detta stödvattnande och till slut hjälper det inte heller.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Smart att ha Peace i växthuset, den är inte särskilt härdig. Så bra med din hjälpreda. Ditt orangeri talar för sig själv, makalöst fint. Hoppas ni snart får regn. Här blåser det som tusan.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Rosen er virkelig vakker ! Og vi gjør som deg, vanner,vanner og vanner. Varme og vind er en dårlig kombinasjon.
  Vi får bare nyte, selv om blomstringen blir litt kort...
  Fint å få hjelp med utplantingen:-)
  Spennende å se hvordan dere har innredet orangeriet.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
 6. Så mycket vackert du har, magnolior, rhododendron, azaleor och så 'Peace' och 'Rockii' som ju är så vackra att man häpnar. Guldbaggen tyckte nog den var fin och doftade förtrollande gott :-). Mycket att vattna blir det också och jag tycker att jag vattnar och vattnar men inser att jag borde vattna ännu mer.....oj oj oj
  Allt Gott! Anna-Karin

  SvaraRadera
 7. Ja vi har också enorm torka, vattnar så mycket vi kan men brunnen måste ju återhämta sig emellanåt. Att det blåser gör ju inte saken bättre direkt. Här har nästan Rhododendron o azalea blommat över men än är det lite blomning :) Vilken urtjusig Peaceros, vilken lycka att få en sådan bukett:)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 8. Här har det inte heller regnat på länge och nu har det blåst i flera dagar så det torkar ju upp än snabbare.
  Så fint orangeriet blir, härligt att kunna tjuvstarta!

  SvaraRadera
 9. Vi fick en rejäl rotblöta igår och inatt. Och vi har inte haft torka innan heller direkt. Hoppas ni får regn snart.

  SvaraRadera
 10. Rosen 'Peace', på svenska Fredsrosen. Läs länken så får du mycket info om den:https://en.wikipedia.org/wiki/Rosa_Peace

  Du har det så fint i trädgården och jag förstår om den kräver vatten nu i torkan. Men, du är väl van vid detta lag ? Har du tänkt någon gång på att anlägga en våtbäddsrabatt. Den klarar ju torka bättre än en "vanlig" dito.
  Ha det gott!
  kram, Anja

  SvaraRadera
 11. Förutom allt vattnande så låter det härligt med plantering och smyginvigning..

  Såg frågan om ansiktsvattnet och jag ska få receptet som inte är något riktigt recept men ändå - hon noterade vad hon blandade i :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 12. Precis som ni bara vattnar och vattnar vi. Vilket underbart orangeri ni skaffat er.
  /Birgitta

  SvaraRadera
 13. Fantastiskt fin pion, och ros.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera