torsdag 11 augusti 2016

Morgonsväng genom trädgården

Här kommer några axplock från min dagliga morgonsväng genom trädgården. Börjar alltid med att gå ner till växthusen även om det är alldeles för tidigt att öppna dem. Idag var det dessutom bara 8 grader, hallå, det är inte ens mitten av augusti än!


Peacerosen som står i ett hörn av djupbädden i stora växthuset blommar om för tredje gången. Den började blomma i slutet av maj och har producerat ett hundratal praktrosor under säsongen.  Matar den ibland med nässelvatten och kaffesump, i övrigt sköter den sig själv.


Även tomatplantorna är produktiva i år. Här är det supergoda Romello, en låg busktomat som även kan placeras i ampel. Rekommenderas!


Druvorna på rankan som klänger i taknocken börjar mogna. Vad ska vi hitta på att göra med alla druvorna i år? De är goda att mumsa på men man kan inte äta hur mycket druvor som helst. Kan man torka dem till russin?


Går upp genom köksträdgården. Årets purjo är fantastiskt fin och inte en enda visar tecken på att skicka upp en blomstängel. Längst fram står ett gäng svarta solrosor, jo, blommorna ska bli nästan svarta

men jag undrar om de hinner utvecklas denna torra och nu kalla sommar?


Vrider blicken åt sidan och ser ett av trädgårdens Hemska Hörn. Här ligger kompostsäckar och väntar på att tömmas ut i blivande orangerirabatt, här ligger brädor som jag använde att stå på när jag sådde i bäddarna. Här växer vallört och nässlor, vildhallon och kvickrot huller om buller... Ja ja, jag ska...


Vänder mig om ett kvarts varv och tittar upp mot baksidan av orangeriet. Panelen som Johan målade för ett tag sedan ser ju riktigt ljus ut nu i morgonsolen!


Knallar upp förbi orangeriet och stannar till vid gropen där kabeln som ska förse orangeriet med el väntar på att bli ansluten till kabeln som går från trädgårdsförrådet till elcentralen uppe vid torpet. Undrar när elektrikern kommer och avslutar jobbet så att vi kan laga såren i marken?


Stackars stenpartiet här vid jordkällaren har haft det kämpigt i torkan, flera växter har förtvinat, bland annat några martorn, riddarsporrar och fetbladsväxter (!). Bara ulleternellen mår bra.


Höstanemonerna har börjat dansa på pionterrassen! Gillar växten men inte namnet. Inte höst ännu, tack!

Hönsen vill inte gå ut förrän vid halvåttatiden så den svängen får vänta. Nu behöver jag en kopp kaffe och lite stugvärme.

PS Såg när jag var i växthusen att en del tomater var väldigt mogna. Nu återstår bara att ta hand om dem på något sätt. Klarar bara att sätta i mig ett halvkilo om dagen. Det får bli torkapparaten både för tomater och squash. Tidsödande och ganska tråkigt nu men bra att ha och slänga i en gryta i vinter.


14 kommentarer:

 1. Ja, vi vil jo ikke ha høst ennå! Dere har hatt tørke og vi det motsatte. Her regner det nesten hver dag med litt sol innimellom. 7 grader her nå, og det er jo bare så iskaldt. Håper at dere får litt regn! Orangeriet har blitt veldig fint.

  God helg!

  SvaraRadera
 2. Kaffesump brukar jag också slänga på rosorna. Dom tycks gilla det:) Jätte fin solros och svarta låter ju kul.
  Ja, hantverkare brukar man få vänta på...
  Hoppas du får en fin helg!

  SvaraRadera
 3. Jo,man kan göra russin...det gjorde min äldsta son bakom ett skrivbord när han var liten. Det var roligt att stoppa in dom där bakom tydligen för jag hade ett gäng fina stora russin där bakom innan jag upptäckte det.

  SvaraRadera
 4. Härlig morgontur :) Men det är hemskt att vi har det så kallt :( Värmen ska komma till helgen eller i början av nästa vecka säger de men men........ Var ute i förmiddags o rensade lite i rabatterna men fick gå in eftersom det började att regna igen. Grrrrr, blir galen på att det regnar nästan varje dag! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. När höstanemonerna blommar så kommer man ju på att hösten närmar sig med stormsteg, men än är det sommar, även om det blev kyligare nu.
  Din peaceros är hursnygg som helst, och vinrankan imponerar på en norrlänning ska du tro. Här är det inte lätt att övervintra dylikt i jorden i vårt växthus då tjälen blir för djup är inne, och växter torkar ihjäl då solen kommer i mars.

  Ulleternellerna är ju även de jättefina.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Vilken mysig morgonpromenad. Jag tror att jag fyller en stoooor påse med druvorna och mumsar i mig medan vi fortsätter på vandringen. De druvor som inte konsumeras på direkten blir helt underbara russin!
  Det där stället som du kallar för Hemska Hörnan är alls inte hemsk. Ta grästrimmern och kör ner den vegetationen som du inte vill ha intill bergknallen - ja, helst allt som syns på bild. Det ser ut att vara berghäll under brädorna och kompostsäckarna. Ta fram den! Låt bergknallen och berghällen bilda en enhet och bry dig inte om att plantera något (liiite mindre att vattna)där. Kanske en sittbänk bara. Hajar du hur jag menar?
  Kram, Anja

  SvaraRadera
 7. Din 'Peace' tar nog rekord i storlek, har aldrig sett dess like. Mycket gott att äta har du också. Förstår inte Laila varför pelargonerna inte gillar dig, de kan ju inte få för mycket vatten eftersom du oftast har torrt i trädgården. Och på vintern vill de absolut inte ha för mycket vatten.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Härlig morgonpromenad, är imponerad av tomatskörd och fina vinrankan. Mina tomater är gröna, bara några få rodnar.
  Ha det fint!
  Marika

  SvaraRadera
 9. Vilken härlig morgonpromenad! Att torka russin var en idé som jag nog ska testa. Här hinner vi aldrig äta alla. En sommar när mamma mumsade mycket gick blodsockret upp alldeles för högt. Så måtta är tydligen ordet :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 10. Fin skörd av tomater!
  Börje fick skrapa rutan en morgon! på termometern var det +2.
  Här förtvinar floxen och ormroten i brist på regn.
  Men det har varit fina dagar.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 11. Hej Laila, ang att jobba andligt så är det eg healing jag håller på med men ibland så åker jag hem till folk och undersöker vad det är som stör dom, vad det är dom ser eller hör hemma som dom inte kan förklara. Jag spår/ger vägledning till kompisar ibland och jag antar att jag skulle kunna ha miniseanser. Jag tränar ju fortfarande och det är roligt att prova på olika saker utanför cirklarna, att stå på egna ben. :)

  SvaraRadera
 12. Vackra bilder från din tidiga promenad och vilka fina solrosor. Lycka till med torkningen. Här har vi egentligen tagit semester om man nu kan göra det när man är pensionär. Visst har det blivit många sköna stunder med en bok men jag har också passat på att återigen testa mjölksyrejäsning av grönsaker. Skall bli spännande att se om jag lyckas den här gången.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
 13. Den promenaden blir man säkert lycklig av! Vackra växter och massvis med fina grönsaker! :)
  /Kitty

  SvaraRadera
 14. Lyckliga du som får druvor. Mina överlevde knappt vintern, men nu har jag grävt ner dem i växthuset och så får vi se om det blir nåt till nästa år!

  SvaraRadera