fredag 26 augusti 2016

Potatisätarna

Varje höst när jag tar hand om potatisskörden tänker jag med viss skräck på van Goghs kongeniala målning Potatisätarna.


Ja, vi är storätare av dessa läckra knölar och skörden brukar räcka tills vi kan krafsa fram lite nypotatis kring midsommar. Amandine är den enda sort vi odlar numera. Under vintern äter vi raggmunk eller rårakor en gång i veckan och strömming med pressad potatis likaså en gång i veckan. Ibland blir det Tinas potatisgratäng och ibland potatis- och purjosoppa.


Just nu skördar jag för fullt, en ganska omständlig procedur. Först sköljer jag bort jorden och torkar av med hushållspapper,  sorterar efter storlek och lägger på tork mellan tidningar på storstugans golv.
Lätt skadade eller brunfläckiga läggs för sig och förbrukas först av alla. De som råkat bli lite gröna sparas som utsäde om de är fina för övrigt.


Lägger ut dem på hyllorna i jordkällaren, tidningar under och över.


Normala år brukar det bli fyra hyllplan med två lager på varje. I år har det varit så vansinnigt torrt så skörden blir tyvärr lite mindre.


Men några riktiga bamsingar blev det även i år. Här är den största, 343 gram!

Efter potatisen sår jag gröngödsling på hela odlingsbädden. I år blir det bockhornsklöver, vitsenap och honungsfacelia. Någon gång i början av oktober myllar jag ner alltihop.Tack vare regnandet i början av veckan har fröna redan börjat gro - trots att de var från 2014!

8 kommentarer:

 1. Flotte poteter du har dyrket! Litt av en jobb med å tørke de, men da holder de seg veldig godt?

  Ha det godt!

  SvaraRadera
 2. Vilken skatt i jordkällaren :) Amandine är en väldigt god potatis så jag förstår att ni odlar den :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Så bra med egenodlad potatis. Smart att så gröngödsling i odlingsbädden, eller potatislandet som vi säger i norr. Jag måste nog också prova med att så in för gröngödsling, för jag gissar att våtarv inte gills.
  Ha det gott!


  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Har aldrig sått gröngödsel men det tänker jag prova. Tack för tipset. Är det försent att så nu?
  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Vilket jobb...men det lönar sig förstås. När jag var med och tog upp potatis med min förra sambos släkt så sorterade vi bara: ätliga och grispotatis :) Fast det var rejäla land och ingen hade orkat tvätta alla dom potatisarna :)

  SvaraRadera
 6. Amandine och Asparges är mina favoriter också. Fast jag odlar väldigt lite så det brukar räcka tills dess jag kan åka till potatisbonden och köpa några säckar.

  Gröngödsling var en bra idé :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 7. Jag älskar också potatis i olika former, men vi har inte mer än att vi kan skörda eftersom under skördetid. det är så mycket annat jag också vill ha plats med i landen.
  Vi har färre hönor på vår tupp nu, men än så länge har vi inte behövt nåt skydd. Har dock sett att finns.

  SvaraRadera