måndag 1 augusti 2016

Jag drömde om ett "bonnaorangeri"...

skiss från mars 2015
ett enkelt skjul att ha stora växter och någon sittplats i.

verklighet ett år senare

Det blev ett – fantastiskt lyxhus! Frågan är vad vi ska kalla det egentligen. Det är så mycket mer än ett orangeri även om det ska bli några stora citrusträd förutom våra jättehibiskusar. Det blir ett rum för umgänge där slagbordet kan dukas för 12 personer,  det blir ett rum för avkoppling med kamin och skön fåtölj, det blir ett rum där Johan ska sitta och skriva och spela sina gamla jazzskivor på retrogrammofon som kan köra 33-varvare. Så vad ska vi kalla det? Ateljé, kanske? Eller Studion? Men Orangeriet är väl så inarbetat vid det här laget så namnet lär nog hänga kvar.

Arbetet avancerar. Johan strök baksidan igår. Men vad är det han har i ansiktet?


En äkta gasmask! Tjärvitriolen luktar så starkt av balsamterpenin att man blir snurrig i huvudet!

Jag är fortfarande lite sur på mig själv att jag inte stred för rödfärg som på våra övriga byggnader på tomten men nu är det för sent att ändra så jag försöker vänja mig.


När man går nära ser det inte fullt så murrigt ut, det kanske blir bra så småningom...

Idag målar Johan andra omgången linoljefärg inne kring fönstren. Luktar betydligt snällare och väldigt fint blir det.13 kommentarer:

 1. En sak är klar i varje fall: Attans vad snyggt det var i verkligheten!
  Och jag är ganska säker på att du inte kommer att fundera så mycket på Bonnaorangeriet och dess röda färg framåt för jag är helt säker på att du kommer att gilla det arkitektritade och även dess färg :D
  Och det är verkligen inget fel att ha en ateljé i trädgården! Vilket härligt häng :)

  Kram


  Ett Bonna

  SvaraRadera
 2. Wow vilket ställe du har fått :) Den grå färgen kommer att stå sig i längden tror jag. Så snyggt alla blå stäppsalvior kommer att vara mot det grå :)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Ert orangeri är magnifikt, jag har sagt det förut men min beundran tar aldrig slut. Och kan nu användas till så mycket. Färgval är svårt, men du kommer säkert att bli nöjd, den avvikande färgen markerar ju också att det är något nytt och speciellt i förhållande till övriga byggnader.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Magiskt! Inspirerande att följa ert arbete. Själv har jag fullt upp med att testa alla recept och tips du lagt ut. Röllekan är skördad. Underbar på myggbett. Avkok på älgört finns i frysen. Rölleka ligger och drar i olja - här ska fixas salva.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Kul när drömmar förverkligas och blir så mycket bättre än man drömt och längtat efter! Oangeriet blev super fint!!! Låter härligt att det ska användas till så många olika saker:))Hoppas du blir sams med färgen så småningom. Det kanske känns bättre när ni fått i ordning allt.
  Min Blå Verbena är en perenn, Verbena Hastata. Finns i olika färger.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
 6. Men! Vilken fantastisk byggnad, fylld av möjligheter. Snyggt jobbat av er att förverkliga en sådan dröm till verklighet.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Vad härligt när drömmar blir verklighet, så fint.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 8. Det blir så fint...underbart att få ha ett sådant ställe. :)

  SvaraRadera
 9. Oavsett vad ni kommer att kalla det så har ni åstadkommit något otroligt vackert och användbart.

  Kram!

  SvaraRadera
 10. Det blir ett fantastiskt må-bra-hus orangeri de luxe! Nu tycker jag ju att järnvitriol är snyggt och framför allt efter ett tag och en byggnad. Falurött är förstås också alltid gångbart. Tror nog du kan komma att gilla det även om det är en bra bit från bonnaorangeri. Kanske tänkte du på Charlottas charmiga luta, men ni har ju gjort en rejäl uppgradering som har både charm och stil.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 11. Va fint det blev! Och tänk va trevligt att kunna sitta där när det är för kallt ute men ändå kunna njuta av trädgården utanför - underbart! Grattis till ett fint resultat!

  SvaraRadera
 12. Det har blivit ett fantastiskt rum för växter och er :) Färgen kommer säkert smälta in väldigt vackert i omgivningen tänker jag som är precis hemkommen från Hemsedal. Där är byggnaderna mer grå och bruna där de klättrar längs fjällsidorna.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 13. När "dreams comes true" då överträffar verkligheten själva drömmen! Vackert, praktiskt och alldeles underbart!
  Kram, Anja

  SvaraRadera