onsdag 14 september 2016

Orangeriprojektet på agendan igen

Efter en period när vi – särskilt Johan men även jag gamla gumman – varit intensivt sysselsatta med yrkesmässiga uppdrag av olika slag, har vi nu återupptagit arbetet med orangeriet och dess omgivningar.

Östgaveln har målats med tjärvitriol och idag monterade vi ett armeringsnät som stöd för en nysatt klätterros som vi hoppas mycket på. Den heter 'Uetersener Klosterrose" och trädgårdsmästaren på Zetas var lyrisk när hon beskrev dess förtjänster: frisk, doftande, stora krämvita blommor, remonterande!


Fjärilsbuskarna på sydvästhörnet har fått sällskap av en Salvia officinalis som jag fått ordning på under sommaren genom att beskära den i juni risiga och glesa busken ganska hårt.


Vitarven som jag sådde i februari och placerade ut lite varstans i juni har tagit sig över förväntan och nu flyttar jag vartefter hit rejäla tuvor.



De svarta solrosorna som samsas med mangold och purjo i kökslandet börjar bli riktigt präktiga och snart slår de första ut. Undrar om jag vågar flytta dem till nya rabatten? De skulle stå så fint kring jättestenen bakom nyponrosen...

Snigelinlägg nummer två får vänta men jag måste ändå berätta att jag under gårkvällens snigeljakt siktade 16 leopardsniglar samtidigt som jag bara hittade 5 spanska skogssniglar! Det kan ju bero på att leoparderna är torktåligare än de andra, vi har inte fått en droppe regn på jättelänge!

10 kommentarer:

  1. Så fin den rosen var! Likte så godt fargen og den fylte blomsten på den. Flott beplanting ved orangeriet også. Dere er så dyktige :)

    Ha det godt!

    SvaraRadera
  2. Så underbart roligt att få fortsätta planterandet och pyntandet runt orangeriet! Rosen ser verkligen vacker ut och kommer att göra sig fantastiskt bra mot det grånande träet :) Jag meilar dig :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  3. Det ser så otroligt fint ut hos dig. Orangeriet blir jag lyrisk av att se hur fint det är och rosen kommer säkert att trivas och växa till sig riktigt fint.
    Varken leopardsnigel eller skogssnigel har jag sett. Men jag håller tummarna för den spanska skogssnigeln har de hittat bara några mil härifrån så den finns här uppe också.
    Ha det gott

    SvaraRadera
  4. Under denna torra sommar så har det verkligen inte funnits många spanjorer men helt klart så verkar leopardsnigeln må bra till trots!

    Jag tror (vet) att du med lugn och ro kan låta violkungsljusen stå kvar ute. Mina är oxå sönderbitna men de t kommer friska blad i vår och då tar man bara bort de trista :D
    Glöm inte boken...
    ... och besöket ;)

    Vore så himla roligt!

    Kram

    SvaraRadera
  5. ¡Hola Laila!!!

    Entrar en esta tu casa-es respirar el aroma de las plantas y de las flores que sobrevuelan el espacio y llegan al visitante.
    Te felicito por el buen gusto de ordenar tu maravilloso huerto.

    Ha sido y es siempre un placer pasar por este saludable vergel florecido.
    Te dejo mi gratitud y mi estima.
    Un abrazo y se muy -muy feliz

    SvaraRadera
  6. Vad fint det är att följa hur planteringen tar form. Som att se hur du målar en tavla.
    Kram

    SvaraRadera
  7. Oh, så vackert det kommer att bli med allt! En doftande, remonterande ros är ju bara ett måste för att fullborda romantiken :-)!
    Tjärvitriol var nytt för mig. Måste bli riktigt fint!
    Kram, Anja

    SvaraRadera
  8. Lycka till med rosen, den är helt ny för mig. Pantersniglarna är jag väldigt rädd om, finns i min kompost. Unikpelargoner utvecklades i England på 1800-talet och är en korsning mellan P. crispum (citronpelargon) och engelsk pelargon. Är starkväxande och trivs bra utomhus. Kram

    SvaraRadera
  9. Vilken underbar ros och tack för tipset. Bilderna av blommor och blad plus beskrivningen gör att den åker upp på önskelistan. Men salvia officinalis - kan du ha den ute under vintern? Vore himla bra om det fungerade för nu åker den in i garaget varje vinter.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här busken har stått kvar ute under tre vintrar!

      Radera