tisdag 11 april 2017

Bästa skockskörden!

Idag grävde jag upp jordärtskockorna och kunde konstatera att vi fått den bästa skörden någonsin, stora fina ganska släta och väldigt många!


Förra våren flyttade jag skockorna till den här odlingsbädden mitt i kökslandet:


Den är en halv meter bred och nästan tre meter lång, tillräckligt stor för att producera ca 10 kilo skockor. Tur att dottern och flera av barnbarnen också gillar dessa läckerheter. :

Bortanför skockbädden syns två vinbärsbuskar, en svart till vänster och en urgammal och mycket rikgivande röd till höger. De står i ett område som varit täckt med grus där ogräset verkligen frodats, mest maskrosor och den där attans revsmörblomman. Många timmars ogräsrensning varje säsong. Men nu har vi tagit till en radikal metod: Ett tjockt lager tidningar utom närmast buskarna och sen på med flis. Buskarna fick ett fräscht lager jord efter noggrann rensning.


Jag vill ha en öppen yta runt bärbuskarna för att kunna sitta och plocka bären utan att behöva ta hänsyn till annan växtlighet.

Grannen Jeanette, som jag delar vårdnaden om hönsen med, har pyntat vid hönsgården:


Våra fyra hönor har varit igång med värpning ett bra tag nu, vi får i snitt tre ägg om dagen.

Det är inte bara hönsen som börjat lägga ägg, igår kilade jag fast ett av blåmesredena  från holkrensningen i en av våra marschallhållare och idag hade någon värp!

(Jeanette är starkt misstänkt!)


PS Femton härliga recept med jordärtskockor hittar du på dotterns matblogg, katinkaskitchen.com

17 kommentarer:

 1. Grattis till en fin skörd, så gott med jordärtskockor. Hoppas hönsen uppskattar påskpyntet.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Fint litet bo:))
  Vilken fin skörd! Måste gräva och se om jag kan hitta några knölar...dom hade jag helt glömt bort. Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
 3. Det var verkligen ingen dålig skörd du fick! Jag gillar dem jättemycket men det är verkligen ett ogräs!!
  De står på "fel" ställe men går verkligen inte att få bort så det är bara att gilla.
  I morgon har jag oxå tänkt att pynta lite ute med lite fjädrar :)

  Glad påsk!

  Kram

  SvaraRadera
 4. Attans... Jag skördade småskockor ur en kruka men de planterade jag i jord häromdagen. Det kanske var fel? Jag är imponerad att det fanns något i den lilla plastkrukan som inte fått varken vatten eller annat.

  Tomaterna blir både mer smakrika och mycket sötare, liksom rundare när man torkar ur dem lite i ugn. Gör gärna det till sallad också :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 5. Hej vännen! Det var längesen jag hörde av mig så jag måste ju bara säga att allt är bra här hos oss men lusten att blogga är lite låg, det finns så mycket annat jag prioriterar just nu. Härlig skörd du fått, blir säkert en god soppa till påsk. Hoppas du har det bra, allt gott till dig och Glad påsk! Kram Lotta

  SvaraRadera
 6. Du skulle ju kunna byta karriär till "torggumma" och börja sälja av dina enorma skördar på torget ;-) Du har ju en riktigt rikproducerande trädgård - så som man hade förr - fast finare :-)
  Så synd att påsken inte verkar bli vädermässigt så som många önskar. Men, vi får ändå hoppas på regn på många håll (utom hos oss). Bevattningsförbud har man redan infört - vad det i Skåne?

  Ha det gott!
  Kram, Anja

  SvaraRadera
 7. Skockor är gott, och du har ju en fantastisk skörd. Alla mina blev tyvärr inte så bra, en del blev bruna inuti och smaken på övriga var inte som vanligt. Ibland får man vara lite radikal mot ogräset. Ser snyggt ut med flis också.
  //Helene

  SvaraRadera
 8. Vad härligt med så fin skörd! Gott;) Vilken sort är det du har?
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har förstås slarvat bort namnet! Men den är helt suverän. Om du vill ha knölar att sätta så finns här massor att hämta!

   Radera
 9. Åh, vilken lycka att ha egna skockor! Jag älskar dem, köper en påse i veckan. Jag har länge funderat på att odla själv, men har inte solig plats ledig. Hur många km tycker du man bör ha som minst för att de ska trivas och få plats att föröka sig? Jorddjup?
  Jag blir riktigt sugen att testa.
  Glad Påsk!
  Marta

  SvaraRadera
 10. De gillar sol men är lättodlade för övrig, får aldrig ohyra och lämnas ifred av sniglarna.. Inte kräsna med jord, vi har sandblandad lerjord. Jorddjup ca 50 cm borde räcka. Jag gräver upp alla nu på våren och förbättrar med kompost och lite hönsgödsel och sätter på samma plats. På senhösten skär jag av alla stammar till 1 dm så att jag lätt kan se var de finns när det blir dags att skörda.
  Sättdjup ungefär dubbla knölen, plantavstånd 25 cm. I år har jag satt några överblivna gula sättlökar i mellanrummen. Väljer ut släta medelstora knölar till sättknölar.

  SvaraRadera
 11. ¡Hola, Laila!!!

  Veo que ya está el jardín en marcha con recién plantados arbustos y plantas que pronto florecerá.
  Ahora ya la primavera ayuda a perfumar los campos y jardines con preciosas flores que todo lo aromatizan y armonizan, como esas que tienes más abajo en otra entrada.
  Es un gusto ver la tierra trabajada y recoger buena cosecha.
  Es un placer pasar por esta tu casa donde se respira aire fresco y lindos aromas.

  Un abrazo, mi gratitud y mi estima.

  A kiss.

  SvaraRadera
 12. Por cierto, que lindo nido de huevos pintados, de que ave son? Porque de la gallina, no pone huevos pintados... Gracias.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Son de codorniz. Se puede comprar en nuestro mercado:-)

   Radera
 13. Oj, vilken skörd du fick. Här var det tvärtom en av mina sämsta,men så hade jag provat att sätta i hög pallkrage. Får se hur jag gör i år. Jordärtskockor tar stor plats och blir väldans höga för en liten trädgård. Roligt med reden till Påsk.
  Glad Påsk
  Luna

  SvaraRadera
 14. Dere ligger ihvertfall ikke på latsiden :-)
  Fint å kunne høste så mye. Skjønner godt rommet rundt bærbusker, det må til når en skal plukke, og det ser ryddig og fint ut med bar jord rundt.
  Det er fortsatt kaldt, -7 igår morges, og det er meldt kaldere til natta. Stjernemagnoliaen som stod på sitt flotteste ble ganske brun i kantene.
  Ha en fin uke.
  Eirin

  SvaraRadera
 15. Så fnt runt buskarna! Skulle behöva göra nåt liknande här.
  Jordärtskockor verkligen favoritrotsak. Ska titta in på Katinkas blogg och se vad hon hittar på. Tack för tips!
  /Anette

  SvaraRadera