måndag 10 april 2017

Flitig söndag

Igår fick vi en perfekt trädgårdsdag, varm, solig, vindstilla. En hel del blev gjort. Johan städade bikuporoch kunde konstatera att bina varit flitiga med insamling av pollen, det mesta är troligen krokuspollen. Det vimlar av krokus överallt nu, på somliga ställen står de tätt tätt och jag fotograferade för att komma ihåg var och kunna gräva upp och sprida ut knölarna i höst.I jordkällaren har jag sparat alla gröna potatisar och nu var det dags att lägga dem på förgroning i lilla växthuset. Totalt 70 potatisar var fina nog att bli årets sättpotatis, sorten Amandine så klart!


Inne i miniväxthuset i orangeriet börjar en del plantor att stå trångt. Jag tog itu med svartkålen


som jag planterade ut i odlingslådor tillsammans med scharlottenlök och lite rädisfrö.


Eftersom det väntas kallt och blåsigt väder täckte vi med fiberduk.


I odlingslådan längst bort under glas har jag satt rödlök och i lådan längst fram spirar ett tiotal vita riddarsporrar som jag frösådde förra våren och som väntar på att planteras ut i orangerirabatten.


I köksträdgården satte jag mängder av gul sättlök, också den skyddas med fiberduk så länge det är risk för frost.


Det kan tyckas korkat att odla egen lök när mataffärerna vimlar av billig lök men smaken, smaken! Vår egen är fantastiskt aromatisk och spänstig och håller sig utmärkt på vår torra och svala vind hela vintern. Här har jag samlat ihop de sista från fjolårets skörd, några av dem ska bli läcker löksoppa idag, resten hamnar i sillinläggningar till påskbordet.

8 kommentarer:

 1. Flott rabatt du har! Det var helt stille her i går også, men i dag er det kraftig vind igjen. Lite trivelig å være ute. Løksuppe er veldig godt.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 2. Mycket jobb för livets goda men ibland när vi är trötta och ledbrutna och lite gnälliga brukar jag fråga min man om han hellre ville spendera dagarna i bingohallen?

  Det är trots allt ljuvligt nu när våren är här och dina vackra krokusar är inte bara en tillgång för ögat utan även för de små bina.

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Hei. Fine krokuser hos deg. Det må være godt for biene dine. Her er det sol, men iskald vind. Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvaraRadera
 4. Det er kanskje ikke mange grønnsaker det lønner seg å dyrke selv, men den fantastiske følelsen av å kunne gå barbeint ut i sommeren og plukke med seg akkurat det en trenger, den kan ikke måles i penger! Smaken ag egendyrket er også uvurderlig, så tommel opp for arbeidet ditt! Klem fra Anne-Kristin

  SvaraRadera
 5. Amandine är en klar favorit men i sommar ska jag testa två nya sorter Maris Peer och Charlotte. Skulle gärna ha bin för blomningens- och fruktsättingens skull. Men det verkar vara ganska mycket jobb.

  Egna grönsaker är underbara och det är kul att gå ut och välja vad jag ska äta till middag.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 6. Dere står virkelig på, og er skikkelig igang.:-) Det er deilig å kunne ta fatt i hagen igjen.
  Men flåtten er her igjen , og det er mye av den...Tror jeg har fått borreliose igjen:-( Så det blir nok litt antibiotica.
  Ellers skal vi ta litt planlegging i påsken, og tror Stockholmsturen blir i juli.
  Ha en fortsatt fin påske.!

  SvaraRadera
 7. Måste börja med att säga att det var så roligt att träffa dig o Johan på mässan :) Vilken massa godsaker du sått och nu tar hand om, här har jag fått ner topplök och jordärtskockor i pallkrage och det är jag rätt nöjd med :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 8. Jag brukar dela krokusarna direkt efter blomning, lättare att se och mera plats i rabatterna.

  SvaraRadera