fredag 10 november 2017

Förkylt!

På färjan hem från Gotland i tisdags började jag nysa. Och nysa. Och nysa. Säkert hundra gånger.  Sedan kom febern, hostan, snuvan. Först idag börjar jag kunna stå på benen.

Vi hade fantastiskt fina dagar på gotlandsgården, Love och vi umgicks med alla djur: hunden Rakel, katten Isis, tre stora lagårdskatter, ett femtontal ankor, och en flock Gutefår –  nåja, ankorna och fåren var mycket skeptiska mot Love förstås. När det gällde fåren var respekten ömsesidig.

Under vår vistelse anlände en lånebagge som förhoppningsvis ska bidra till att det föds en massa lamm till påsk. Gutefår, eller Gutelamb som jag tror man säger på gotländska, är en gammal lantras som man försöker bevara så ursprunglig som möjligt. De går ute hela året men med tillgång till ladugård med isfritt vatten och torrt hö under vintern. Tackorna är suveräna på att försvara sina lamm mot räv och andra predatorer.

Lånebaggen Donald med sina enorma horn

Även tackorna har horn

Pälsen är tjock och långhårig och anses inte idealisk för att spinna garn av. I somras klippte de fåren och svärdottern Lisa började experimentera med pälssjoken som är helt sammanhängande efter avklippningen på grund av att de tovar sig en hel del närmast kroppen.  Med en fiffig metod lyckades hon filta ihop undersidan på sjoken ytterligare och tillräckligt för att de ska kunna hålla i många år. Vad ska man kalla fårskinn som framställts utan att fåret slaktats? Fina är de i alla fall och jag har beställt ett gäng till nästa gång de klipper fåren.

Trots att dessa fällar saknar skinn är de mycket tjockare än vanliga pälsfårsfällar  och har en rustikare karaktär som jag verkligen gillar! 


En del får är gråvita


och så här ser undersidan ut på den grå fällen på förra bilden.

Mina favoriter är de mörka fällarna, några är nästan svarta. Kommer att göra sig bra på våra svarta weberstolar...


Nu ska jag krypa i säng med ingefärste med egenskördad honung och en korsordstidning - det är ungefär vad jag orkar ta mig för än så länge...

6 kommentarer:

 1. Huff da, forkjølelser er aldri velkomne. Så flotte skinnfeller du viser. Kos deg med kryssord og te, og god bedring!

  SvaraRadera
 2. Smart med fällarna :) Och krya på dig!

  SvaraRadera
 3. Usch så jobbigt för dig! Undrar om du har lytt mitt råd om vaccinering...;-)?
  Så de har skaffat en hyr-Casanova på gården ;-)

  Krya på dig!
  Kram!Anja

  SvaraRadera
 4. Hej Laila!

  Trist med förkylning usch! Det tar på krafterna som vi vill ha till något annat. Jag gissar att det går bra med Love, jodå, jag tänker på honom ibland. Bra att han är med och vänjer sig vid olika miljöer, speciellt där det finns andra djur att respektera.

  Vilken tjusig bagge, han blir säkert omtyckt av damerna.

  Krya på dig!

  Hälsningar från oss i ett snöigt landskap just nu!

  SvaraRadera
 5. Hoppas du är kry nu, själv hade jag magsjuka halva veckan. Vilka fiffiga fårskinn. Har ett mörkt fårskinn från Gotland som jag tycker mycket om.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Men så härligt att hon övervann och hittade nåt praktiskt att göra av ullen. Det ser ju precis ut som ett skinn.

  Hoppas du kryar på dig snabbt! Kram, Carina

  SvaraRadera