onsdag 29 november 2017

Suverän varmkompost

För några dagar sedan gjorde jag ett inlägg om vår varmkompost som väckt intresse, massor av kommentarer och frågor och över hundra "likes". Så nu publicerar jag inlägget hit också.


Efter alla år utan varmkompost slog vi i somras till och köpte en roterande och lagom stor apparat. Hittills har den producerat drygt 100 liter prima jord. Den 1 augusti monterade vi den och det var tur att vi hade våra rejäla limknektar, annars hade vi inte fått ihop den. Svår att sätta ihop alltså - men den fungerar fantastiskt bra. På knappt sex veckor får vi drygt 30 liter jord av det hushållsavfall vi tidigare skänkte till kommunen som dessutom tar betalt för att tömma tunnan med köksavfall. 

Brukar blanda i några nävar färsk hönsgödsel då och då för att höja kvävehalten och skynda på processen. Om det blir för vått tillsätter jag lite träpellets. 

Nu på vintern lägger jag jorden i blivande tomatbäddarna i stora växthuset eller i svara säckar för användning till omplantering av krukväxter och till att bottna fröpottorna med när det blir dags att dra upp plantor.

5 kommentarer:

 1. Den har jeg lest om før,og det virker som en bra kompostbeholder.
  Ha det godt!

  SvaraRadera
 2. Har också läst om en liknande tidigare. Men den var väldigt stor, typ funkade för ett dagis, och väldigt dyr. Just nu kör jag bokashi men vem vet. Men hur förhåller sig de 6 veckorna till att du fyller på nytt material? Pausar du påfyllningen ibland då, eller?

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här är precis lagom för vårt lilla hushåll. Har två fack, , när det jag fyller för närvarande är full är det dags att tömma det andra. Har en liten behållare inne under diskbänken där jag slänger dagens rens, kaffesump, restslattar, näsdukar och hushållspapper. Lägger inte i äggskal eller citrusskal. Häller dagligen över i komposten, kollar att det är varmt och gott där inne och snurrar ett par varv.

   Radera
 3. Vi har ju oxå samma. Den fungerar verkkligen bra och smidigt att bara köra in skottkärran under och ttömma och sen börja om :)

  //Veronica

  SvaraRadera
 4. I'am glad to read the whole content of this blog and am very excited.Thank you.

  ทางบ้าน

  SvaraRadera