lördag 24 mars 2018

Chili och tomater omplanterade

Äntligen klar med första omskolningen av årets chili- och tomatplantor! Det blev på tok för många, totalt 55 elvacentimeterskrukor. Nu får de stå på tillväxt och sedan går jag vidare med dem som artar sig bäst.


Har ingen bra plats för detta arbete utan får sitta på en pall här i orangeriet och ha allt jag behöver runt omkring på golvet, inte den mest ergonomiska arbetsställningen så jag pinar mig i korta pass och ägnar mig åt hund, husse, höns och hushållsarbete mellan varven.

Resten av fröerna som behöver förkultiveras får vänta till efter påsk. Måste bli av med sorgmyggorna som jag spanat in här innan jag ställer ut fler såpottor. Så nu står glas och gula skålar lite varstans bland krukorna och lockar med sitt innehåll av äppelvinäger, lite socker och några droppar diskmedel.

För övrigt har jag helt tappat lusten att facebooka - gissa varför! Det får bli prio bloggen och besök hos andra trädgårdsbloggare i fortsättningen. Och därför är jag så glad åt den nya trädgårdsportalen TrädgårdsFägring där vi som gillar trädgårdar och bloggande kan hitta varandra och ta del av all värdefull kunskap som just bloggar är bäst på att förmedla och bevara.
15 kommentarer:

 1. Hej Laila!
  Håller också på att skola om mina paprikaplantor, tar det lite pö om pö. Chokladpaprika och körsbärspaprika var lagom antal, men tog frön från en köpepaprika och sådde alla. Ser ut som 100% grodde,så nu har jag en liten skog med paprika. Får nog slänga trots att det tar emot.
  Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
 2. Så fint du har med hyllor och belysning. Mina chili och paprika är omplanterade, tomaterna ska jag så i nästa vecka. Har dom utomhus på sommaren så jag får inte vara för tidig. Det där med plats är inte lätt. När jag var på Granngården förra helgen såg jag ett litet hopfällbart planteringsbord. Tog inte alls stor plats. Blev sugen trots att jag har en bra plats att stå vid. När det gäller sorgmyggorna så har jag vattnat med Nemablom (nematoder). Brukar göra det och det har fungerat bra.

  Önskar dig en fortsatt skön helg! Glöm inte att ställa om klockan. Imorgon vaknar vi till sommartid.
  /Anita

  SvaraRadera
 3. Tänk att det är så svart att vara "lagom" när det gäller att odla :)

  Rostfärgen köper jag av Villa Elvira. I mår köpte jag på mässan men de har web-handel oxå.
  Det är 2-komponenter. Först en färg som innehåller metall och sen en genomskinlig som är en "rostaktiverare"

  Kram

  SvaraRadera
 4. Så flotte planter du har! Fin vekst på de ser jeg. Jeg har kuttet ut facebook for lenge siden. Det er hyggeligere med hageblogger!
  Klem

  SvaraRadera
 5. Blev så glad när jag hittade sidan man kan länka till Trädgårdsfägring.Roligare när man lätt kan hitta andra trädgårdsintresserade.
  Kram.

  SvaraRadera
 6. Utroligt så mange chilier du har på vej. Dit orangeri er jo perfekt til forspiring selvom du mangler en ordentlig arbejdsplads, men den er vel på tegnebrættet allerede...
  Forstår så godt du holder dig fra FB! Jeg er bare glad fordi jeg aldrig har været i lommen på det foretagende.

  God påske!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 7. Nä Facebook är inget vidare, milt sagt. Du jobbar på med lite av varje kan jag se.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Skönt att ha det klart! Chili och paprika är klara men tomaterna ska jag ta i veckan. Ska försöka så en del sommarblommor i veckan. Men först behöver jag fixa mer jord.

  FB är fortfarande en jättebra plats för evenemang och liknande men fler borde läsa igenom det 'finstilta' innan man klickar vidare. Din bloggplattform lagrar säkert information om dig också. Och din nätplattform har koll på vad du googlar och sen riktar reklam mm. Och när du acceptera att befinna dig i de miljöerna har du lämnat ifrån dig en hel del rättigheter för de att använda info om dig.

  Ha en fin påskvecka! Kram, Carina

  SvaraRadera
 9. Skulle gärna sitta där och "plåga" mitt arma lekamen med omskolningar av växter:-)!
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 10. Även om inte arbetsställningen blir ergonomiskt riktig så har jag svårt att tänka mig en finare plats att sitta på. Vilket vackert orangeri, och vad mysigt med alla chili- och tomatplantor som ser ut att växa på fint.

  Själv står jag i köket och planterar och skolar om. Skulle kunna stå i källaren också, men där är kallt nu när det är så kallt ute.

  Har tomater, paprika och chili på gång, och snart ska nog jag också börja med omskolningen. Har inte så många för jag har dem inne, och det blir trångt.

  Roligt att du hittade min blogg, och tack för TrädgårdsFägring, som jag tycker är ett jättebra initiativ.

  Önskar Glad Påsk!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 11. Vilket fint rum du ser ut att ha till uppdrivning av plantor! Härligt att ha fixat alla omskolningar :D

  Här har det varit ända ner till fjorton minus i veckan. Inte roligt. Jag har hur många sådder som helst på golvet i vinterträdgården. Där är det lagom varmt på nätterna, men det blir lätt uppåt 40 grader så här års - trots att draperierna är fördragna. Hoppas hoppas att det blir plusgrader efter påsk och att nätterna med minusgrader snart är ett minne blott!

  Glad påsk!
  Linda

  SvaraRadera
 12. Det er sjovt at så, men det er hårdt arbejde at omprikle. Jeg skal også snart have priklet mine tomater - det bliver et problem at finde plads til dem alle. Der er over 100 (Skal give mange væk) - men jeg plejer at finde en løsning, så det gør jeg nok også i år :)

  SvaraRadera
 13. Vilka odlingar! Ojojoj, det kan vara värt lite stela ställningar med tanke på allt fint du kommer att få.

  SvaraRadera
 14. Man vågar knappt vända ryggen till vid denna årstiden :D

  SvaraRadera