tisdag 10 april 2018

Bimöte i Orangeriet

Vår biodlarförening, Skärgårdsbiodlarna, har styrelsemöte i Orangeriet i kväll. Den kommande säsongens aktiviter och arbete i föreningens bigård på Ingarö planeras.

Av föreningens åtta samhällen har fem överlevt vintern. Våra egna två samhällen har klarat sig bra.


Jag passar på att slå ett slag för ett stärkande örtte som man blandar i sockerlösningen man ger bina när man invintrar dem på senhösten. Örterna samlar man in under vår-sommar och två av dem, äkta kamomill och vänderot odlar jag i trädgården. Om jag får ihop tillräckligt med örter i år ska jag nog skänka en omgång till föreningen, det kan behövas med tanke på den skruttiga överlevnaden där.

Här kommer receptet:


Örtte till binas vinterfoder

Dessa växter/växtdelar behövs:
Torkade blommor av rölleka, kamomill, maskros och vänderot (valeriana)
Skördas när de just har slagit ut och torkas i mörkt, torrt och inte alltför varmt utrymme
Torkade blad av brännässla som kan skördas när som helst, torkas som ovan.
Ekbark i strimlor
Torkad åkerfräken (torka som ovan)

OBS Den del av åkerfräkenplantan som används är det sterila gröna vårskottet som ses till vänster på planschen. Skördas i april maj i våra trakter.

Till 40 liter vinterfoder (sockervatten) tar man 5 gram av varje växt. Använd brevvåg. 5 gram torkad ört är mer än man tror.
Av blommorna (rölleka, kamomill, maskros och vänderot) gör man ett te. Koka upp en liter vatten. Lägg i blommorna, rör om och låt dra i 15-20 minuter, sila av.

Lägg åkerfräken i 3 dl kallt vatten, låt koka upp och småputtra i 30 minuter. Sila av. En del vatten kokar bort men det gör inget.

Lägg flagor/strimmor av ekbark samt blad av brännässla i 5 dl kallt vatten. Koka upp och låt stå i 10 minuter. Sila av.

De avsvalnade teerna/avkoken tillsätts till sockervattnet alldeles innan man serverar vinterfodret till bina. Det blir alltså totalt 1,7 liter växtpreparat till 40 liter vinterfoder.

PS: Du har väl hittat till den nya portalen för trädgårdsbloggare?


5 kommentarer:

 1. Så hyggelig å treffes hjemme hos dere i orangeriet! Du er så dyktig på å bruke alle disse ugressplantene som jeg bare tar bort. Brennesle og den du kaller åkerfräken er jo nytteplanter.
  Klem

  SvaraRadera
 2. Det måste ha varit mysigt att hålla mötet i derat orangeri och jag hoppas ditt örtte hjälper till att hålla bättre liv i bisamhällen!
  Det var på Instagram som Anette gav tipset på blandningen att göra rent växhuset med. Invändigt och utvändigt. 1dl såpa,1msk rödsprit och 1L vatten. Jag tyckte att det var toppen och kändes enkelt:)
  Ha det bra på Gotland!

  SvaraRadera
 3. Stärkande örtte, dina bin har ett fint omhändertagande. Trevligt ställe att ha mötet på.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Dejligt de fleste af jeres bi-grupper har overlevet vinteren, og så er det jo spændende hvor mange bifamilier der også har overlevet.
  Jeg har ikke bier, men synes alligevel det er interessant at læse din opskrift på styrkende te til vinterfoderet. Meget fin information.

  Held og lykke med bi-livet!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 5. Det er dejligt at der er nogen som gør en stor indsats for bierne :)

  SvaraRadera