fredag 26 februari 2010

Köksträdgård med lasagne

Visst är det ljuvligt att kunna skörda egna grönsaker!


Köksträdgården är för närvarande drygt 100 m2. Läget i dalgångens östra del är inte idealiskt. Berg och hög tät skog i öster skuggar så att solen når fram först vid tolvtiden.

Stora björkar och aspar i närheten infilterar odlingsbäddarna med sina giriga rötter. Tjälen dröjer kvar länge på våren och dimman sveper in från norr under höstnätterna.

Ändå hade vi inte så mycket annat att välja på. Dalgången är det enda ställe på tomten där det finns matjord, visserligen lertung och ogräsbemängd men det går ju att åtgärda. Andra tänkbara placeringar i dalen hade samma nackdelar - skugga och trädrötter. Dessutom fanns tecken på att östra delen har använts som köksträdgård tidigare: Några förtvinade bärbuskar och ett rabarberstånd kom fram när vi mejat ner gräs, tistlar och lupiner.

Bit för bit har jag sedan omvandlat ängsmarken till odlingsbäddar med hjälp av Lasagne-metoden. Det finns flera varianter av receptet, en kommer här:

1. Klipper så kort som möjligt med gräsklippare.
2. Sprider ut kalk.
3. Täcker med hästgödsel och torv.
4. Lägger på ett tunt lager tidningspapper. Vattnar.
5. Lägger på massor av grov kompost och hästgödsel. Vattnar.

Kompostbehållarna blir snabbt fulla så jag har börjat lägga trädgårdsrens i svarta platspåsar. Används som grovkompost i vårens lasagne.



6. Lägger på ett tunt lager tidningspapper. Vattnar.
7. Lägger på fin kompost och brunnen hästgödsel. Vattnar.
8. Gör 10 cm djupa såfåror som jag fyller med jord. I början fick det bli köpejord, numera hämtar vi sållad jord från högarna som vi fick när vi grävde ur för växthusen. Om jorden är för sur blandar jag i benmjöl eller dolomitkalk.
9. Sår grönsaker, t.ex. sallad, rädisor, rödbetor och annat som har ganska ytligt rotsystem. Täcker med gräsklipp eller halm mellan såraderna.
10. När grönsakerna är skördade sår jag någon gröngödslingsgröda, t.ex. bockhornsklöver, honungsört eller dvärglupin.
11. Nästa vår är odlingsbädden klar att ingå i det fyraåriga växelbruket. Första året sätter jag potatis. I fårorna myllar jag ner rester av gröngödselgrödan och PK-gödsel. Jag undviker att trampa i den upphöjda bädden och använder breda plankor eller stora boardskivor om jag inte kommer åt från sidorna.

10 kommentarer:

  1. Vilken otroligt bra beskrivning. Av bilden att bedöma blir grönsakerna finfina! Lyckliga dig som kan ändå ha så stort grönsaksland (mitt är ca 20 kvm)!/Anja

    SvaraRadera
  2. Vilken fin blogg du har startat! Lycka till, det ska bli roligt att läsa mer i sommar!
    /Emmy

    SvaraRadera
  3. Vad roligt att du har kommit igång med bloggen som vi ju pratat så länge om. Snygg design, vackra bilder och utförliga beskrivningar som även jag som odlingsanalfabet kan förstå. Bra jobbat! Vi hörs och ses förhoppningsvis i veckan som kommer. Kram

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Vilken recept!
    Smart måste jag säga och vilket digert arbete du gör-gjort. Skörden verkar bli god så fortsätt med lasagne metoden.
    jag gillar bilden på dig.
    Skall se om jag kan få till en länk till dig.
    ha en bra söndag
    Annika

    SvaraRadera
  5. Ja, du ser verkligen ut att få en härlig skörd, men det förstår jag med tanke på all möda du lägger ner på förarbetet.
    Ha det bra.
    Camilla

    SvaraRadera
  6. Låter soch ser ut som om du har hittat ett riktigt paradis. Och lasange är gott för alla!

    SvaraRadera
  7. Oj, vad ni har slitit. Tack och lov har vi (=pojkvännen) en mindre trädgård även om huset är från samma tidsanda och därmed också i behov av upprustning, så jag känner igen vissa delar som att meja ner träd, försöka skapa gräsyta istället för vildmark och så vidare.

    Det ska bli kul att följa dig i fortsättningen!

    SvaraRadera
  8. Fick tips om din blogg från Anja på "Anja´s Hill". Jag ska anlägga en ny trädgård i sommar, så jag kommer säkert tillbaka.
    Vänliga, varma hälsningar från Eva Linnea

    SvaraRadera
  9. Hej!
    Kom hit via Anja.
    Intressant inlägg, nu ska jag läsa vidare.

    Kram Mari

    SvaraRadera
  10. Kul läsning! Bra tips! (Kom också in hit via Anja)

    SvaraRadera