onsdag 20 juni 2012

Varför nobbar dom lupinerna?

Grannens hästar som betar vår äng utanför växthusen ratar de saftiga lupinerna men mumsar i sig den stickigare älgörten och till och med tistlar. Varför? På något sätt måste de känna på sig att lupinerna innehåller giftiga ämnen (alkaloider). Andra giftiga växter som de undviker är smörblomma och getrams. Hästar som har värk lär söka sig till just älgört som ju innehåller smärtstillande och inflammationshämmande salicylsyra. Fascinerande!


Inne i trädgården låter jag en del lupiner som rymmer hit vara kvar men klipper ner dem omedelbart efter blomningen. Här ett stånd som etablerat sig mitt i köksträdgården,..

...och här ett stånd i skogsbrynet:

Kämpar på med att plantera ut både köksväxter och sommarblommor som jag sått ganska sent med tanke på att vi brukar få några mycket kalla nätter i början av juni. Bönorna är på plats och de höga har fått en klätterställning. Ärtor har också fått komma ut, ovanligt lyckad sådd i år och nu håller jag tummarna för att fjolårets svampsjuka håller sig borta. Samtliga barnbarn tycker att färska ärtor är godare än godis!


Fler tomater och chili som inte ryms i stora växthuset har fått komma ut i stora krukor. Egentligen har det blivit alldeles för många plantor men jag kan inte förmå mig att kasta dem. En del har jag lyckats pracka på grannar runt om men det kryllar ändå av dem här. Någon som vill ha? Det är bara att hämta!

14 kommentarer:

 1. Hästar är både smarta och vackra. Så prydligt du har det i ditt grönsaksland. Själv har jag för första gången sju tomatplantor i mitt växthus och det känns redan trångt men kul.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Lupinerna är ett riktigt ogräs - tycker jag
  - men vackra :-))
  Härligt grönsaksland ni har. Sådde nog bönorna för tidigt för de gror inte. Måste nog så om.
  Trevlig midsommar!
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Din bönställning ser hur fiffig ut som helst. Jag gillar så alla era idéer och lösningar i trädgården, jag får hur mycket inspiration som helst.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 4. Yeah, I'm fast download)))))

  SvaraRadera
 5. Gillar din bön/ärt ställning!
  Och Lupiner men gör som du klipper dom efter blomning.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Vilken fin klätterställning!
  Lupiner är fina men kan också bli ett otyg. Jag har gärna några enstaka i trädgården eller ett hav av dem utanför :-)
  Ha det gott!
  Anna

  SvaraRadera
 7. Så snyggt det är ditt ärt- och bönland.

  Jag har också en del kvar att plantera ut. Sådde också mer än vad som har gått åt, dvs, jag räknade inte med att så mycket skulle gro så bra. Men alla grönsaker utom squashen är i jorden nu iallafall.

  Hoppas att du får en fin helg!

  SvaraRadera
 8. Lupiner är fint. Kommer ihåg när jag fick min första trädgård och pratade om dom, så blev jag avrådd att ta in dom dit. Har följt rådet. Brukar plocka buketter istället:)
  Fin och fiffig klätterställning!
  Glad midsommar!

  SvaraRadera
 9. Ha en trevlig Midsommar helg
  Mariana

  SvaraRadera
 10. Plockade nyss två stora buketter med lupiner och som dom andra säger här...gärna utanför min trädgård :) Dom är ju underbart vackra ihop med hundkäx och prästkragar... men när dom blommat över och står där grågrönludna...inte snyggt :)

  SvaraRadera
 11. Vilken jättesnygg klätterställning för bönor o ärtor ! Ja jösses vad man planterar nu, hälften kunde vara nog ;-) Lupinerna brukar jag klippa bort allt som går i frö, då blommar de jättelänge. Sen klipper jag ner till noll så kommer det nya snygga blad, på så vis är de fina hela sommaren. Fast jag vill inte ha dem var som helst jag heller, även om de är riktiga jordförbättrare. Och visst är det fascinerande att djuren kan känna på doften om en växt inte är ätlig, ser det när jag repar en massa grönt till kaninerna, hur de sållar ut och lämnar en del som inte passar. Ha en fin midsommarhelg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 12. Djur är ofta mycket klokare än vi anar! Lupiner är vackra, har försökt ha dem i rabatten men då de blev invaderade av små sniglar som jag inte blev av med hur jag än försökte, tröttnade jag på lupinerna och rev upp dem!
  Vilken bra och praktisk ställning till bönorna1
  Ha en fortsatt fin midsommarhelg!
  Margot

  SvaraRadera
 13. Din ställning för bönor och ärtor är ju hur snygg som helst.
  Intressant att läsa om att hästar med värk tuggar Älgört.
  Ha det fint, hoppas att du finner och fyndar en Lailahägg. En sådan skulle passa bra hos Er i Fagerdala.

  SvaraRadera
 14. Vilken jättefin klätterställning! Ska jag spara i inspirationsmappen och plocka fram när jag har större köksträdgård:)

  Ha en finfin vecka,
  Rebecca

  SvaraRadera