onsdag 8 augusti 2012

Skördebestyr

Nu under augusti hinner jag nästan inget annat än skörda och ta hand om skörden. Här ligger en del av årets vitlök och rödlök på tork. Vitlöken blir knippen så småningom, rödlöken mumsar vi i oss vartefter.

Växthusen sprutar fram tomater,  'Black Sweet Cherry' och andra småtomater äter vi som godis och av 'Sibirjak' blir det smarrig tomat- och chilichutney som vi fryser in och bland annat använder som smakförhöjare i fisksoppor och grytor  under vintern.


Vår enda rödavinbärsbuske gav 30 liter bär som blivit gelé (barnbarnsfavorit), mängder av burkar står i jordkällaren nu. En del sent skördade som inte geléar sig så bra gör jag ändå "gelé" av men fryser in den och använder som bas till fantastiskt god sötsur sås till ankbröst, kyckling o.d.

                                                                                                             (Foto: Elvira)

Nu börjar squashen äntligen bära frukt.  Den grillar vi gärna eller skivar och lägger i en långpanna i ugnen med en skvätt grädde på. När vi inte hinner äta upp allt som plantorna producerar gör jag en soppbas av tärnad squash och gul lök som hamnar i frysen.


Ärtor av alla slag och vaxbönor äter vi dagligen, snabbt förvällda och serverade med lite smör.


"Frukostplatsen" har blivit Matplatsen nummer ett. Även när det stänker från himlen sitter vi här och äter, skyddade av det nyanskaffade dansktillverkade parasollet.


"Bästa parasollet vi någonsin tagit in" sa försäljaren.  Hoppas att det håller lite längre än de vi avverkat tidigare...


18 kommentarer:

  1. Vad duktiga ni är på att ta reda på allt...själv är jag mer intresserad av perennerna :)

    SvaraRadera
  2. Ååå vad jag blir inspirerad till att odla grönsaker!! Du är ju fenomenal på det!! Jag är borta för mycket på sommaren och har svårt att passa med vattning och annan skötsel. Annars hade jag gärna haft mycket egenodlat.
    Vilket snyggt parasoll ni köpt. Jag har ett liknande som är super!
    Ang gatstenstrappan så är det min sambo som gjort den. Vi har en liknande upp till trädäcket också vid entrén.
    Ha det gott.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  3. Men vilken rikedom ni kommer att ha i förråden längre fram....
    Fint parasoll....hoppas försäljaren visste vad han talade om.
    Vi gjorde en liknande vandring för fyra år sedan och efter den sa barnen, aldrig mer(fastän de hade haft hur kul som helst), men nu i vintras när det var tal om semesterplaner var det faktiskt de som föreslog vandring.Och vi vuxna var inte sena på att haka på den idén.
    Ha det bra :)

    SvaraRadera
  4. Så flotte avlinger, løkene ser kjempegode ut. Vår parasoll har fungert som paraply i sommer. Det ser ut til at ettermiddagsbygen alltid har en tendens til å komme midt i måltidene. Frokost plassen din er innbydende, kan godt forstå dere tilbringer tid her...

    SvaraRadera
  5. Jag kommer gärna snart och tittar och testar den nya utefrukostplatsen ;). Skördetider är härliga tider!
    Kram från Eva Linnea

    SvaraRadera
  6. Mmmm, vad mycket gott! Här skördar vi också, men lika mycket som ni har vi inte:-)
    Kram Nora

    SvaraRadera
  7. Blir full av beundran över ditt arbete/nöje med trädgårdslandet och att ta till vara på skörden.
    Tycker du är superduktig som syltar, torkar, kokar, fryser, mal, förväller osv.

    Ha det bäst!

    SvaraRadera
  8. Så roligt att se resultat av odlingsmödor i trädgårdslandet.
    Jag blir inspirerad att odla lite grönsaker här i vår trädgård också. Kanske nästa år...
    Ha det fint.

    SvaraRadera
  9. Wow. Måste kännas fantastiskt att kunna skörda så mycket. Underbart. Vad duktig du är som fryser in och fixar!! Mina tomater är fortfarande gröna :-))

    Snyggt parasoll. Det är så skönt att kunna sitta ute även fast det regnar. Vi har en stor terassmarkis som är utrullad hela sommaren. I år har det varit så kallt bara.

    Kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  10. Oj vad du skördar!!! en massa fina grönsaker!
    Ska ta itu med skördande nästa vecka.
    Ha de bra
    Mariana

    SvaraRadera
  11. Härligt med dessa underbara grönsaker som man kan skörda. Jag ska vänta lite med att ta upp löken och morötterna har jag ätit massor av. Fina bilder du visar idag. Kram Pia

    SvaraRadera
  12. Ser helt underbart ut! Både det ätbara och frukosthörnan.
    Jag har börjat jobba och hinner knappt se trädgården :-) Nåja, hösten är lång!
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  13. Tomater och lök! Nu ångrar jag att jag inte satte något själv i år. Nästa år SKA jag se till att utnyttja trädgårdslandet lite bättre. Tack för inspirationen och alla fina bilder i din blogg!

    SvaraRadera
  14. Det är helt fantastiskt att läsa om din köksträdgård och alla härliga grönsaker du tar vara på! Här är tomaterna illande gröna fortfarande, trist, men det har inte varit en bra tomatsommar alls här.
    Älgört ska jag också ha i teet i vinter! Ska försöka komma ut i em och plocka innan de vissnar bort. Tack för tipset!
    Jag har provat göra "älgörtschampagne". :)

    SvaraRadera
  15. Fantastiskt vackert Laila. Vilken fin skörd. Jag som klagar på odlingsåret 2012, dåligt väder etc. Hm...det är kanske så att det är odlaren man skall klaga på ;)
    Snyggt jobbat!Kram Tyra

    SvaraRadera
  16. Laila, hurray!
    Your impeccable taste - your forte.


    you have not forgotten me) and Valentin sends you all a gentle hello!)

    SvaraRadera
  17. Oj vad flitig du är och vilka fina skördar :) Och vilken underbar plats ni har att njuta på när ni äter mm så jättefint Kram Suss

    SvaraRadera
  18. Vad härligt det ser ut med dina skördar Laila. Här blev det ingenting av något i trädgården denna sommar. Bara massa ogräs och liiite potatis. Men man får gå in och frossa hos er andra istället!
    Härlig matgrupp, jag älskar de där stolarna, de har så go svikt :)

    Ha det så gott! /Maja

    SvaraRadera