söndag 29 mars 2015

Mitt liv som kund

Jag är nog norra Europas sämsta kund. Så fort jag kommer in i en affär drabbas jag av tunnelseende. Likt en målsökande robot dånar jag fram efter en planerad rutt (inköpslista), upptäcker aldrig nyheter, fynd, extrapriser e.d., vill helst därifrån så fort som möjligt. Det handlar inte om panik, jag tycker bara att det är såå tråkigt. Ju större utbud desto mer stänger jag av.

Som nu på trädgårdsmässan. Var där både på fredagen och lördagen, fredag ensam, lördag med Johan. På fredagen hittade jag efter flera timmars håglöst irrande det som stod på min lista, några småprylar för under femtiolappen. Sen var det sluthandlat den dagen. Behållningen var en pratstund med Anja (Anjas Hill) och träffen med trädgårdsbloggare (tack Veronica med Sanda cottage som tog initiativ till träffen!).

På fredagen traskade jag alltså runt med Johan som är nära nog idealkund sett ur köpmannasynpunkt. Nyfiken på nyheter, falkblick för fiffigheter, slagruta för "fynd". Det här kom med hem:


En tvåhjulig skottkärra med rymligt metalltråg. lättkörd, lättlastad, perfekt för en gammal trädgårdstant!


En praktisk och snygg ogräshacka, välkommen ersättare för min älskade koreanska hacka som försvann spårlöst i fjol.


Två fina chiliplantor, Capsicum chinense 'Uruguay Seasoning', medelstark, gul och Capsicum chinense 'Bhut Jolokia Mustard', supersuperhet, den har redan fullt med blommor:


 och frukterna ser ut så här:


Vi fick också med oss tre rotäkta kanadensiska rosor till nya stängselrabatten som ska fyllas med rosor och klematis. Två ex av Rosa 'Prairie Joy', meterhög, remonterande:


och ett ex av Rosa 'Henry Kelsey', klätterros, också remitterande:

Jag vet att rotäkta rosor kan ta lite tid på sig att komma igång men jag hoppas att dessa är värda att vänta på.

Johan hittade dessutom en väldigt intressant bok som han ideligen högläste ur under lördagkvällen, Holkliv av Niklas Aronsson. Den innehåller allt vi inte visste om gästerna vid våra fågelmatare och i våra holkar och träd runt om på tomten. Fascinerande!

14 kommentarer:

 1. Vilka bra trädgårdsgrejer, både kärran och hackan! Och bra rosval, de kanadensiska bör säljas rotäkta. Mer än gärna hjälper jag dig att välja rosor. När jag kommer till en större affär, mässa eller liknande blir jag lätt stirrig och får svårt att fokusera.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 2. Vårhopp och framtidstro strålar ur inlägget!!!;-) Härligt!!! Gillar alla de fina inköpen- både redskap o plantor!!

  SvaraRadera
 3. Mycket fint och praktiskt du/ni hittat. Jättefina rosor, och den skottkärran verkar ju superbra.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Vilken tur att Johan är med och kan se till att det blir lite ordning o reda på impulsinköpen ;) Annars hade du ju missat alla trevliga "måste ha" prylar ;) Praktisk o snygg skottkärra! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Tur du fick hjälp med shoppingen:-) Vilken fin granne som hjälpte dig med pallen! Och visst blev den fin...och personlig.
  Rosorna kommer säkert att bli fina. Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 6. Vilken fyndig rubrik Laila! Här har du en till lågpresterande konsument som aldrig har förstått hur man kan spara genom utlägg, i synnerhet när köpbudskapet är att inhandla något som absolut inte behövs.

  I fjol kom jag hem med en fågelbok från mässan och konstaterade att mässan handlar mindre och mindre om trädgård och mer om att kränga allt möjligt skräp som inte har med trädgård att göra. Inga fler trädgårdsmässor för mig - så tråkig är jag.

  Kram!

  SvaraRadera
 7. Det var så trevligt att träffa dig och Johan på mässan, och nu har jag också hittat din blogg. Jag kommer absolut att bli en trogen följare: jag gillar både ditt sätt att skriva och dina idéer! Jag är också på gång med ett "bonnaorgangeri" eller trädgårshus, eller vad jag nu ska kalla det. Såg din skiss med glas och täckt på halva takets framsida. Ska bli spännande att följa hur det går med dessa planer.

  Jag önskar att jag varit lite mer lik dig när det gäller handlandet på mässan för jag kom hem med liljelökar trots att jag redan har alldeles för många, och dessutom köpte jag något som såldes som krollilja (Martagon) trots att jag inte tror att det är några sådana. 9 för 100 kr ... Nåja, det blir väl alltid någon slags lilja för det var åtminstone liljeknölar, det såg jag. :)

  Efter att ha träffat alla trevliga bloggare bestämde jag mig också för att göra mitt bloggande öppet att läsa för andra, utanför familjen, så jag började om med en blogg om bara trädgården och inte om barnen. Jag tänkte börja med att föra över lite bilder från gamla bloggen om hur trädgården vuxit fram.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 8. Liknar nog dej!
  Orken för något längre mässbesök fanns inte.
  Den där fina skottkärran vore något för mej med!!
  Här kommer svar på plättarna: Laila:Dina kommer nog att sätta fart men betydligt senare än mina som har haft 8-10 plusgrader och ganska mycket ljus.
  Dom jag har ute ser också förskräckliga ut men dom brukar komma igång och få nya blad tillslut.

  SvaraRadera
 9. Halloj! Här har du en till som kvalar in bland Sveriges sämsta konsumenter. 2 salviaplantor och fröer var allt jag fick med mig från mässan. En begränsande faktor är förstås att jag åker kommunalt och inte orkar släpa. Nu är lägenheten i Solna hoppackad, städad och uthyrd 2,5 månader och jag är välbehållen tillbaka i Karlsborg. Kram

  SvaraRadera
 10. En riktigt praktisk skottkärra, bra med två hjul, då slipper man välta med innehållet. Ha det bra!

  SvaraRadera
 11. Må vel si at ( jeg kjenner oss igjen ), jeg vil helst raskest mulig ut igjen på en messe og kommer ut med noen småplanter, mens Lars liker å gå rundt, får ideer og finner praktiske ting. Ellers : trillebåren var super, skulle gjerne hatt en slik. Så om du kunne gi oss noen opplysninger om "merke" evt. hvem som selger den så hadde det vært fint.
  Ha det godt :-)
  Eirin

  SvaraRadera
 12. Vilken skottkärra Laila! Vilken firma tillverkar den? Jag måste ju även fråga vad den kostade? En riktig dröm! Har man kuperad tomt måste det vara idealiskt att den verkar låg och dessutom två hjul!
  Vilka fina inköp i övrigt också.
  Min dator har kommit hem för länge sedan - som ny ;-)))!

  Kram! Anja

  SvaraRadera
 13. Vilken skottkärra Laila! Vilken firma tillverkar den? Jag måste ju även fråga vad den kostade? En riktig dröm! Har man kuperad tomt måste det vara idealiskt att den verkar låg och dessutom två hjul!
  Vilka fina inköp i övrigt också.
  Min dator har kommit hem för länge sedan - som ny ;-)))!

  Kram! Anja

  SvaraRadera
 14. Verkar klokt att avsätta två dagar åt mässan. Jag var helt slut efter en en dag, men hade jag haft en kortare dag till tror jag att jag hade fått med mig mer hem.

  SvaraRadera