lördag 27 augusti 2016

Efter regn kommer – svamp!

Länge trodde vi att det var kört för mer svamp i år.  Innan den långa torkperioden hittade vi en del kantareller och några kallisar men inte så att vinterförrådet kändes tillfredsställande.


Men efter Johans två skogspromenader med hunden idag är farhågorna bortblåsta. En första omgång prima karljohansvamp ligger redan uppskivad i torken och här ser ni orangeriet uppdukat för kvällsarbete.


Min favorit är karljohansvamp som jag alltså torkar och allra helst använder  i risotto.


Johan gillar rödgul trumpetsvamp, den torkar vi på tunt lakan uppspänt i gäststugan. Det blir oftast svampsoppa av den.


Matbloggande dotterns favoritsvamp är blekgul taggsvamp och eftersom vi ska dit på middag i morgon får dessa hänga med tillsammans med grönsaker från trädgården.

Mindre mängder av diverse sorter blev det också, t.ex. citrongul slemskivling, aspsopp och björksopp, dem förväller jag genom att långsamt hetta upp bitarna i en kastrull tills vätskan nästan kokat in och förvarar i frysen till blandsvampstuvning med omelett på egna ägg.

En massa "vanliga" kantareller hittade han förstås, dem smörfräser jag och förvarar i frysen tills det blir dags att liva upp kulna vinterkvällar med darjeeling autumnal och varma svampmackor
(tinar den frysta svampen,
fräser lite hackad scharlottenlök i smör,
i med svampen, steker en stund,
tillsätter en skvätt vispgrädde,
kryddar med dijonsenap, tamarisoja och lite peppar,
låter puttra en stund,
pytsar ut på brödskivor, i mitt fall eget glutenfritt bröd, och strör över lite parmesan,
in i ugnen på hög värme en kort stund tills osten blir gyllene,
- njuter!)

16 kommentarer:

  1. Så mye sopp dere har funnet! Kantarell er en god sopp, ja, og det finnes det en del av her. Ellers er jeg ikke sikker nok på hva andre sopper er, så det tør jeg ikke plukke. Hvert år blir mange forgiftet av feil sopp, så det overlater jeg til de som kan det :)

    Ha det godt!

    SvaraRadera
  2. Vilken fantastisk svampskörd! Omåttligt avundsjuk eftersom det inte kommit så mycket här. Hittills hittat två maskiga Karl-Johan och några några handfulla kantareller. Min favorit är svart trumpetsvamp, men hittar den inte varje år.
    Ditt recept på stuvade kantareller ser väldigt gott ut. Har inte provat med dijon och tamari, men hur ska jag nu komma ihåg detta tips... lägger lapp i receptpärmen.

    Ha det så gott och kram
    /Anette

    SvaraRadera
  3. Wow inte ofta man hittar så fina Karl-Johansvamp, här är de oftast totalt förstörda av sniglar. Ditt kantarellrecept låter vansinnigt gott så det måste jag pröva någon dag men först ska vi iväg på växtmarknad i Lerdala, det ska bli trevligt :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  4. Gott! Hos mig är det fortfarande för torrt. Är en riktig svampnörd så jag välkomnar alltid hösten. Köpte en ny svampbok förra året - det kommer ju nya tips med åren och stjärnorna för vad som är gott ändras. Ett jag vill sprida är - plocka och torka sandsopp! Torkad smakar den som stenmurklan.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Här bor svampkännare förstår jag, läckert! Bra att ni fått regn, här har det fortfarande inte kommit mer än fem droppar i elva rader häromdagen men nu är prognosen regn - igen en gång men det återstår att se.

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Jag blir djupt imponerad! Min okunskap gör att jag ser alla svampar i markerna som dödliga vapen och vågade inte ens plocka kantarellerna som växte under bokhäcken här. En väninna fick plocka, tillaga och provsmaka innan jag vågade ta en tugga. Nu växer här något som ser ut som karljohan-svamp men vad det är kommer jag aldrig att få veta... jag lever säkert och traskar iväg till butiken.
    Ha en fin söndag /Lotta

    SvaraRadera
  7. Det börjar vattnas i mun:)) Låter himla gott med all svamp och med ditt recept.
    Jag är alldeles för dålig på att plocka svamp! Kommer liksom aldrig iväg...tur jag har en pigg mamma med sambo som älskar att plocka.
    Imponerande mer all potatis och hanteringen i förra inlägget!!
    p.s vallmofrön ligger nu på tork. Skickar så småningom
    Kram

    SvaraRadera
  8. Mmm... ska prova med dijon och tamari :) Karl Johan är min favorit också. Och jag gör precis som du. Fast nuförtiden känner jag mig lite svamptrött, plockar gärna men vill inte fixa sen. Men i år hittade jag för första gången oangripna rimskivlingar som jag torkat och sparat. Den ska bli kul att testa i soppa så småningom.

    Grattis till skörden! Carina

    SvaraRadera
  9. Hej Laila! Alltid har du något intressant i ditt blog!

    SvaraRadera
  10. Vilken härlig svampskörd! Avundas ert mångfald av svampsorter. Hemma hos oss duger bara trattisar och gulisar - tack vare att det är maken som plockar...Själv är jag uppvuxen med en herrans massa blandsvampar, varav många är märkta med ett kors i svenska svampböcker :-)!
    Ditt recept på varm svampmacka låter härligt :-)!
    Ha det fint!
    Kram, Anja

    SvaraRadera
  11. Blir riktigt hungrig när jag läser ditt recept, älskar kantareller. Är dålig på svamp i övrigt.
    Kram

    SvaraRadera
  12. Oj! Vilken fantastisk rikedom! Vi är inga svampplockare och är därför rätt okunniga också. Jag får hålla mig till lingonen ett tag till :)

    SvaraRadera
  13. Det blir nog en tur till skogen idag, hoppas man dyker på några Kallisar.
    Det var en fin svampskörd!!
    Kram
    Mariana

    SvaraRadera
  14. Oj vad fin svamp, och ditt recept på svampsmörgås skall jag prova. Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  15. ¡Hola Laila!!!

    ¡Que maravilloso vergel tienes en tu casita de campo! ¡Eso no hay dinero que lo pague! Ummmm esas setas tan bien preparadas!... Se me hace en la boca agua, deben estar riquísimas ¡y, esos tomates! Porque lo son no? Se ven tan bonitos y es que parece un árbol coronado de tomate, o acaso serán manzanas? Bueno, de todas formas, quedo prendada de tan excelsa belleza natura. Te felicito por tu entorno natural lleno de vida, que lo disfrutes con salud y felicidad.

    Te dejo un fuerte abrazo, mi inmensa estima y gratitud.

    La casa se ve preciosa con esa galería llena de plantas y, el jardín tan florecido, todo lindo -lindo.

    Se muy -muy feliz.

    SvaraRadera
  16. Vilken skatt! Taggsvamp hittade jag också i vår lilla stadsskog häromveckan, men svampälskande sonen (10 år) vidhöll att "vanliga gula kantareller" var godast. För egen del röstar jag på Karl Johan, fast den är svår att hitta hos oss.
    Marta

    SvaraRadera