lördag 18 juni 2011

Efter regnet

Det duggade hela dagen igår men det kom bara 4 mm, inte mycket att väsnas för efter många veckors torka. Men växterna ser glada ut idag och jag är också glad eftersom mina egenhändigt frösådda riddarsporrar ser ut att bli riktigt praktfulla. Först ut är de ljusblå, Delphinium 'Gentian Blue' – eller är det 'Bella Donna'? I höstas trodde jag att de var förlorade eftersom sniglarna hade mumsat i sig det mesta av de små plantorna men rötterna hade tydligen hunnit etablera sig.

Nävorna har kommig igång på allvar nu. Har dem överallt i trädgården i alla möjliga färger och former. Vad denna heter har jag som vanligt inte koll på...


Vår Magnolia 'Sieboldii' står alldeles för mörkt i skuggan av stora ekar och fick förra året bara två blommor, men i år slår den till med tjugo. De första har just öppnat sig.


Dagens pion är en bukett från vår största bondpion som har ett femtiotal blommor. Under regnet hade många blivit svårt nertyngda så den hade inget emot att jag knyckte några.

Intill pionvasen syns de patetiska groddarna av årets andra försök att så störbönor, tre har grott av 60 frön. Är det bara jag som får problem med bönsådden år efter år?

14 kommentarer:

 1. 4 mm, vi har fått 40mm på bara några dagar tänk vad orättvist det kan vara. Dina riddarsporrar ser ju i alla fall ut att stortrivas:) Magnolia siebildii har en otroligt vacker blomma tycker jag:) Visst är det en lyx att kunna ta in stora fång av pioner:)) man känner sig så otroligt nöjd. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. verkligen lyx att kunna ta in så många pioner på samma gång! :)
  Min bönsådd går inge bra i år heller, ska så nya ikväll igen och hoppas på att fler än 2 av 60 gror denna gång..inge kul när de går trögt :/

  Ha en trevlig lördagskväll!
  Sandra

  SvaraRadera
 3. Mycket vackra pioner,de ser så täta ut, mina blir sönderregnade.Namnsort?

  SvaraRadera
 4. HAr sett den där magnolian på flera bloggar nu och jag tycker blomman är så vacker.
  Vilka fina riddarsporrar du har.
  Ha en bra helg :)

  SvaraRadera
 5. Bilden på Magnolian var magnifik. Jag får se när jag vågar mig på så´nt som Magnolia.
  En skön lördagskväll önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 6. Här har det inte heller kommit några mängder men det har varit kallt och blåsigt.
  Din buskmagnolia skyddades antagligen mot den där aprilköldknäppen av ekarna. Min har sett helt bedrövlig ut hela maj och tills nyligen. Några blommor får jag inte i år, men den ser ut att ha återhämtat sig.
  Jag har sått några gånger olika slags bönor - nu sist den där spektakulära 'Red Noodles' och har inte lagt märke till dålig grobarhet. Jag sätter en böna per kruka och de får växa till sig där tills de fått ett hyfsat rotsystem.
  Äsch, nu låter jag skrytsam på någe'vis - inte meningen. Det ligger ingen odlarstolthet hos mig när det gäller det ätbara. Kanske gillar bönorna min totala respektlöshet gentemot dem;))))?
  Pionerna är bedårande! Tänk i vilken lyxig verklighet vi som har trädgård lever i!
  Bara plocka pioner bara så där och fylla vaser och krus! Suck, så härligt!/Anja

  SvaraRadera
 7. Önskar att regnet var lite jämnare fördelat över vårat land, här har vi fått mer än vad jag vill ha.
  Underbara bilder på barnbarnen, där visar du din skicklighet som fotograf, blommor är en sak, men att få bra bilder på folk, det kan då inte jag!
  Ha det gott //Fia

  SvaraRadera
 8. God morgon :) Här är det en regning söndagsmorgon och jag myser vid dator och morgonkaffe och läser och suger åt mig allt från härliga bloggar :)
  Så fint du har det! Vackra riddarsporrar och jag undrar just vad som hände med min enda.... får gå ut om en stund och se om sniglarna har lämnat den ifred eller inte....
  Just den magnolian figurerar på många bloggar och jag har aldrig sett den på riktigt, men den ser fin ut.
  Ha en skön söndag :)

  SvaraRadera
 9. Ännu en dag då jag önskat att vår trädgård funnits närmare ditt Fagerdala än Polcirkeln.
  En sådan underbar Magnolia du har, jag törs inte ens försöka att plantera en sådan i vår trädgård, tror inte den klarar min höga växtzon.
  Lyckliga ni som har regn. Här torkar växterna ihjäl efter den tropiska hetta som varit förut och nu är det lika torrt men kyligare. Gårdagens lilla skur räckte inte till på långa vägar. Kan ni skicka lite regn hitåt tack.
  Ha en bra dag i regn som solsken.

  SvaraRadera
 10. För mycket och för lite skämmer allt säger man ju - här har det regnat i ett dygn nu och det börjar kännas som att det räcker...

  Fantastiskt vacker magnolia och pion!

  Jag har oxå problem med bönsådden, satte 12 st och en kom upp... Ska försöka igen men nu börjar det väl bli sent...

  Kram

  SvaraRadera
 11. Hej, sådana vackra blommor du har. Riddarsporrarna har en väldigt vacker färg. Kul att höra att de tog sig även efter snigelangrepp, då finns det kanske hopp för mina med :)

  Ha det gott!
  Maja

  SvaraRadera
 12. Vilken lyx att kunna plocka in så ljuvliga pioner! Magnolian ser så vacker ut och vilken tur att riddarsporrarna klarade sig, de är jättevackra! Här har det regnat några timmar idag och såhär långt har vi fått 5 mm.
  Ha det gott!
  Margot

  SvaraRadera
 13. Vilka pioner! Ser att du njuter för fullt -vad roligt att få ta del av sommaren i Fagerdala!

  SvaraRadera
 14. Bönorna gror och växer till men så fort jag sätter ut dom mumsar någon i sig dom :( Sambon byggde en spalje för flera år sedan som några ynkliga luktärtor klängt lite försiktigt i efter att bönorna gått åt skogen. Hoppas i år igen ;)

  SvaraRadera