lördag 4 juni 2011

Kulturarv 2: Gamla potatissorter från Skottland via Madame C

När Charlotta på bloggen Cesars trädgård (rekommenderas varmt!) meddelade att hon kunde dela med sig av den fantastiska samling kulturarvspotatis som hon i sin tur fått av en samlare - slog jag till bums! En annan bloggare, Eva Linnéa, ställde upp som potatiskurir. Visst är trädgårdsbloggare otroligt generösa, vänliga och hjälpsamma! Så för en dryg vecka sedan kunde jag placera ett femtiotal små knölar i en låda med fuktig torv. Rötter och små fina groddar utvecklades snabbt och igår satte jag ut dem i finaste odlingsbädden.

Knölarna kommer från gamla sorter från hela Storbrittanien som har mikropropagerats i Skottland. Mikropropagering går till så att man väljer ut de bästa och friskaste exemplaren och klonar dem i glasbehållare! På så sätt håller man liv i värdefulla sorter. Och nu ankommer det på mig att förvalta de skatter jag fått och förhoppningsvis producera sättpotatis så att jag i min tur kan dela med mig till intresserade trädgårdsbloggare. Tack för gåvan Charlotta och tack för hjälpen Eva Linnéa!


Sorterna varierar mycket i form, färg, egenskaper och storlek. Den minsta här på bilden, 'Mr. Little's Yetholm Gypsy' (!) är som en vindruva ungefär och är mycket speciell med sitt trefärgade skal i blått, rött och gult..


Övriga sorter jag fått av Charlotta är:
Epicure
Sharpes Express
Brittish Queen
Sinfonia
King Edward Red
Highland Burgundy Red
Abundance
Ulster Chieftan
Evergood
Arran Victory

I höst när vi provsmakar dem ska jag skriva mer om dem. Några av sorterna finns beskrivna här hos Charlotta.

12 kommentarer:

 1. Underbart! Det jag lärt mig att de flesta trädgårdsmänniskor är generösa. Själv delar jag frikostigt med mig av såväl frö som plant. Jag får dessutom mycket. Synd bara att min trädgård är så liten. Mycket vill ha mer. Jag odlar åtta potatisar i aroniahäcken. Alltid något:D Önskar dig en härlig trädgårdshelg! Zinnia

  SvaraRadera
 2. Strålande! Det var ju bara så himla kul att detta kunde gå i lås, eller hur? Jag hör av mig om besök hos dig nästa helg. Varma (nästan väl heta) hälsningar från Eva Linnea (i Nöbbele)

  SvaraRadera
 3. Vad mycket spännande det hänt I er trädgård. Önskar vi kunde ha lite potatis här också även om det bara var vanliga sorter men brunrötan gör att det inte är någon ide alls.
  Sitter vid en I-pad för första gången så texten blir inte riktigt som jag vill den skall bli.
  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Men jisses vad spännande! Jag sätter upp mig på din väntlista :-) Det här måste jag läsa mer om. Ser fram emot din smakrecension i höst.
  Ha det bäst!
  Hélena

  SvaraRadera
 5. Vilket spännande projekt med flera sorters ptatis.
  Håller tummarna för lyckad potatisodling!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Storartat att sprida de gamla potatissorterna vidare, sånt gillar jag:)
  Kram

  SvaraRadera
 7. Även om vi inte själva äter potatis så förstår jag att du är nöjd med dina sorter:)) Alltid kul att kunna ta till vara på gamla sorter. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 8. Hej, hej Laila!

  Onekligen är det kul med en trädgårdare som så seriöst ger sig hän nyttoodlingar - så som du gör!
  Spännande med de olika sortens påotatisarna som du prövar. När du och familjen väl har utvärderat dem - vad tänker du göra med den kunskapen? Kanske börja odla i stor skala ett par sorter och sälja;)))?/Anja

  SvaraRadera
 9. Åh vad härligt ! Jag blir riktigt avundsjuk när jag tänker på vilken spännande provsmakning ni har framför er :-)Kom just på att jag glömt att skaffa sorten Andine Sunset som jag tänkt, jädrans ! Ja ja, det blir fler år. Ha det gott.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 10. Men vad spännande och kul! Trädgårdsmänniskor är generösa typer, så även trädgårdsbloggare. Ser fram emot recensioner i höst!

  Kram

  SvaraRadera
 11. Utrolig spennende med gamle kulturskatter. Ser at du har gode kunnskaper om botanikk.

  SvaraRadera
 12. Heeeej Laila :)

  Tack söta för gratulationerna, det värmer kan jag säga och att du har saknat mig i bloggvärlden :) Ja du jag tror att det huvudvärken ligger närmast graviditets relaterat syndrom...om man nu ska gå enligt vad läkraren säger, och jag tror att det kan ligga lite sanning i det, så hoppas att det försvinner lika snabbt när knytet tittar fram :)

  Jag ser att du har fullt upp med trädgårdsbestyren, ser sååå härligt ut, om du bara visste vad jag skulle vilja ha energi och ork för det hemma här! Jag tar mest bara och små påtar på, och jag som brukar älska att jobba hårt o trädgården! Jag får helt enkelt njuta av din :) Gillar skarpt dina pilkoner, så vacker att plantera luktärter, det har jag alltid vilja haft här hemma.

  Ha det så gott vännen!
  Kram/Sofia

  SvaraRadera