torsdag 16 juni 2011

Åkerbär som kantväxt?

För två år sedan satte vi åtta små plantor allåkerbär i framkanten av pionterrassen.
Bladverket är friskt och blommorna söta,
bären är läckra och det blir många i år.
Men vi inser nu att det inte var någon bra idé, de nöjer sig inte med att vara bara kantväxt utan tänker ta över hela rabatten!
Alltså måste de få en egen bergsskreva någonstans på tomten. Någon som vet när det är lämpligt att flytta dem?

PS. Det kom några stänk igår kväll, 0,5 mm! Växterna märkte det inte men det gjorde sniglarna. Maken samlade ihop ett kilo...

10 kommentarer:

 1. Hej Laila!
  Tanken var god att ha åkerbär som kantväxt, men ibland blir det för mycket.
  Åkerbär är det godaste bär jag vet, mums!
  Vet inte då det är lämpligt att flytta dom men det bör vara efter det man har skördat bären färdigt, framåt hösten kanske?
  Sen får man nog vattna en hel del så tuvorna får fäste :=)
  Även här är det snustorrt i rabatterna men lyckligtvis slipper vi sniglar.

  Önskar dig en härlig dag!

  SvaraRadera
 2. Men usch, ett kg! :-( Jag har strött snigelfritt i trädgårdslandet, hinner inte vara ute och plocka på kvällarna så vi får se hur det går...

  Fina små tuvor men synd att de försöker ta över!

  Kram

  SvaraRadera
 3. De där torvblocken inspirerar mig! Jag "måste" nog fixa mig en surjordsrabatt snart. Jag klurar på hur och har kommit en bra bit på väg.
  Åkerbär är gott, men lagon är ju alltid bäst.
  Kram från Eva Linnea
  PS Hälsa snigeljägaren och alla barnbarnen, om de är kvar. DS

  SvaraRadera
 4. Ja wow vilken växtkraft dom där små bären verkar ha, tänk om samma kraft kunde finnas i mina lavendel plantor som jag satt förra året, och året innan, dom vill inte växa i trädgård, så nu hoppas jag på veronika i stället! Ja du Laila jag gillar när det ser lite vildvuxet ut, så sätt plantora lite utspritt i kanten mellan skog/trädgårdsgräns och en massa stenar som smälter in! Blir kul att se vad du har för idé, hur som helst blir det säkert jätte bra, du kan det här :)

  Ha det gott vännen!

  SvaraRadera
 5. jag satte både ifjol och i år åkerbär som kantväxt också men ska se efter lite nu då så de inte sprider sig hejvilt..
  singlarna saknar jag inte alls, här har vi snustorrt och jag har faktist inte sett en enda snäcka den senaste veckan, tack och lov har vi inga mördarsniglar här uppe i norr.

  ha en trevlig kväll!
  sandra

  SvaraRadera
 6. Har åkerbär på landet men de bor i en egen skreva, tur det när jag läser hur de spridit sig hor er.
  Sniglar har vi massor utav i år. De bara väller in från alla håll.
  Bergvallmon du ser på fotot fick jag som fröplanta av en god vän förra året. För några veckor sedan planterade jag ut småplantorna från vinterns frösådd. Lätta att få att gro. Sådde i februari och ställde ut i kallbänk. I början på juni skolade jag om och då hamnade många småplantor direkt i rabatten. Det gäller att passa dem så de inte blir snigelmat.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Hos oss breder åkerbäret ut sig åt alla möjliga och omöjliga håll. Pionterass var en intressant idé...om sniglar säger jag bara SUCK!Det blir kilovis här också när det regnat.

  SvaraRadera
 8. Åh, åkerbär som är så goda. Såna skulle man kanske skaffa.... Lycka till med flytten av dom!! Usch för sniglar.... Är så glad att jag slipper såna... än så länge, Det är antagligen bara en tidsfråga innan de dyker upp hos mig. De finns här uppe, men inte jättemycket.

  Ha en toppenhelg!
  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 9. Ja där finns det växtkraft, flyttade mina på våren, men det går nog lika bra annan tid också. De verkar vara riktiga överlevare. Kul att du får så mycket bär. Trist med sniglarna :-( jag har inga här än så länge.
  Ha en fin helg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 10. Hejsan Laila!
  Jag har också dessa bär och de tar för sig rejält. De tycks föröka sig på alla upptänkliga sätt.
  Inte är de speciellt kinkiga enligt de erfarenheter jag har. Jag flyttar dem efter skörden och det har gått bra.
  Ett år planterade jag amerikansk tranbär som kantväxt i torvblock. Efter två år var jag tvungen att ta bort dem - de höll på att ta över hela rabatten. Tyvärr lyckade jag ha ihjäl dem helt - skulle varit käckt att odla någon planta i kruka...
  Slutsats: Vilda surjordsbär skall man hantera med hårda nypor;)! /Anja

  SvaraRadera