måndag 3 oktober 2016

Blanda egen rhododendronjord

Vår gamla cementblandare kommer väl till pass nu när vi är i färd med att skapa en ny surjordsrabatt. Visst går det att blanda till jord i skottkärra men det är mycket lättare att låta blandaren göra jobbet.

Vi blandar till jorden i följande proportioner:
2 hinkar torv
1 hink lövkompost/barrkompost
1 hink brunnen stallgödsel
1 hink okalkad trädgårdsjord
1/2 hink grovt grus

Det är här längs bergknallen sydsida snett bakom orangeriet som den nya rabatten anläggs.  Här ska vi plantera en del nyinköpta rhododendron och en del gamla som står trångt. Flera azaleor som inte mår så bra på nuvarande växtplatser ska också få flytta hit.


I våras började jag röja längs bergsklacken och täckte den frigjorda ytan med lager av tidningar


Under sommaren har jag burit hit en hel del säckar med gammal löv- och gräskompost och hinkar med multnad hästgödsel som våra hästgrannar lagrat utanför växthusen.


Rabatten kommer att bli ca 13 meter lång så det går åt en hel del material.

Arbetsfördelningen nu är att Johan bygger torvmurar och kärrar den färdiga jordblandningen, jag hämtar material från gödselupplag, komposter och annat och står för blandningen.


I lördags hade vi gamla vänner på fest i orangeriet och igår var vi på Dramaten och såg Den goda viljan, så vi har inte kommit särskilt långt, men väderprognoserna ser gynnsamma ut för fortsatt jordtillverkning och vi hoppas ha rabatten färdigplanterad i slutet av veckan.


13 kommentarer:

 1. Det er uden tvivl en god blanding, du bruger, i stedet for ren spagnum (torv).

  SvaraRadera
 2. Hoppas ni har det vackert hela veckan.

  SvaraRadera
 3. Kommer att bli finfint :) Vackert med vintergrönt mot berget :)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt så duktiga ni är.
  En hel rabatt med rhododendron och azaleor. Det kommer att bli fantastiskt fint.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 5. Ja, man behöver ju inte gå på gym när man har trädgård. Man kan ibland känna sig som en liten myra när man stretar runt med allt. Det är spännande att följa ert arbete. Att få se hur allt växer fram och tankarna blir gestaltade.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Det var jo veldig smart å bruke betongblanderen til å blande surjorden dere lager! Det blir nok et stort og flott bed når dere blir ferdig!

  Ha det godt!

  SvaraRadera
 7. Vilken lycka att ha en bergknalle i trädgården. Och fint samarbete har ni. Perfekt att använda cementblandaren. Lycka till med fortsättningen.
  Kram

  SvaraRadera
 8. En bra idé med blandaren och en super roddeblandning.
  Så byggde jag också mina bergsrabatter för ca 15 år sedan - dock blandade jag jorden i skottkärra och använde en annan, jordblandning ,-) Hade ingen cementblandare då.
  Ska bli riktigt spännande att få se hur era rabatter utvecklas. Ett är säkert: Det blir kanon!

  Kram, Anja

  SvaraRadera
 9. ¡Hola Laila!!!

  Veo que estáis preparando el campo la tierra para nuevas plantas de esa temporada otoño invierno.
  Seguro que el clima ahí es más agradable que aquí en Galicia y se darán mejor cualquier tipo de plantas, dentro de poco veremos crecer y florecer en tu maravilloso jardín unas bonitas plantas.
  Sabes, me encanta esa casita en medio de la naturaleza, debe ser hermoso despertar al alba con el canto de los pájaros. Que la disfrutéis por muchos años con calidad de vida, cuidaros mucho.

  Un abrazo inmenso, mi gratitud y mi estima siempre.
  Se muy -muy feliz

  Por cierto, que significa Kramar?

  SvaraRadera
 10. Gracia, Laila por tu amabilidad.

  A big kiss.

  SvaraRadera
 11. Nyanläggningar är det bästa som finns! Bra plats för rhoddisar!
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera
 12. Fiffigt med blandaren! Stora projekt måste få ta tid, inte minst så att kroppen får vila emellan. Det här kommer att bli så fint, så fint!
  Här går det långsammare. Vi har gjort rabatterna längs kortsidorna på växthuset inkl en trappa med stensättning, men hela slänten på baksidan återstår och ett stort kirskålsområde som ska tidningtäckas och bli kompostyta.
  Ha det gott
  /Anette

  SvaraRadera
 13. Det är det bästa med september och oktober - alla underbara projekt man kan göra i lagom temperatur :) Har också använt betongblandare till mer än betong. Tyvärr så hade någon kommit på att köra den största till tippen...

  Lycka till med fortsättningen, hoppas vädret håller sig! Carina

  SvaraRadera