torsdag 27 oktober 2016

Snart november?

Det är nästan så att man måste nypa sig i armen – snart november säger almanackan och fortfarande fantastiskt trädgårdsväder. Sol idag och den här bilden skvallrar om att vi inte prioriterat att ta hand om utemöbler eller grill.

Johan har skaffat en elektronisk väderstation som håller reda på både temperatur och regnmängd, det senare per dag, vecka och månad. Som synes hade vi nästan nio plusgrader vid sjutiden i kväll och den senaste veckan har vi fått drygt 24 mm, mest på nätterna. Efterlängtat!


I stora växthuset tog jag bort tomater och gurka för några veckor sedan och här växer nu diverse bladgrönsaker. Idag byggde Johan en ställning så att vi kan täcka med fiberduk när frostnätterna börja komma. Vill gärna kunna skörda lääänge än.


Här är dagens skörd från lilla växthuset


och här nedan ingredienserna till dagens rödbetssoppa direkt från odlingsbäddarna. Tomaterna i durkslaget kommer från utetomaterna som jag "slaktat", ska bli syltade gröna tomater som håller sig länge i jordkällaren.


Sista fjädergräsen är planterade i orangerirabatten men jag har beslutat mig för att vänta till våren med resten av stäppsalviorna tills jag ser hur de redan flyttade tar sig efter nerklippning i vår.


Till sist ett lyckat misstag. När vi var på Zetas sist och köpte plantor fick ett antal påsar med vårlökar följa med. Botaniska tulpaner och så fyra krokuspåsar för att bina blir glada för pollen tidig vår. Men för två veckor sedan började ljusblå små spjut sticka upp där vi trodde att vi satt vårkrokus:


En granskning av växtlappen som följde med påsen visade att september och oktober var förkryssade för blomning. En höstkrokus alltså!  Crocus Conquerer heter den. Vilken tur att jag råkade plantera just den närmast ingången till orangeriet så att man kan sitta ner på trappan och närstudera den!


8 kommentarer:

 1. Uma excelente aquisição...amei a estação!!!!
  Belas imagens!!!
  Grande beijo, Marie

  SvaraRadera
 2. Åh vad härligt att få vara ute i solen! Satt på kontoret och spanade ut. Hoppas på väder i helgen. Har som ni, en del saker som borde tas om hand innan det blir vinter. Vad fullt det är i rabatten - det kommer bli snyggt snabbt!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Jag ansluter mig till lovsången om hösten :-)!
  Idag har vi dock mycket hårda vindar som kanske sätter p för utelivet.
  Vilket härligt misstag med höstkrokusarna. Visst är de fina och sååå välbehövliga så här års.
  Och den produktiva husmodern som du är kommer er jordkällare innehålla en massa läckerheter.

  Ha det toppenhärligt!
  Kram, Anja

  SvaraRadera
 4. Vakre bilder! Flott høstkrokus, og de har så fin farge :)

  Ha det godt!

  SvaraRadera
 5. Denna sensommar o höst har varit helt fantastisk, tror aldrig att vi har haft vårt pynt och fuchsiorna ute så länge :) Förresten har vi fortfarande inte tagit in fuchsiorna :)Vilka otroligt vackra höstkrokus du satt, sådana "misstag" är ju riktigt bra att göra ;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Vilket härligt misstag, visste inte att det fanns krokus som blommar på hösten.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 7. Vilket härligt misstag! Står de lite soligt så brukar de komma igen år för år. Tycker också att hösten är helt otrolig men är också glad för regnet som kom. Sen har vi nog fått betydligt mer än ni fått på östkusten.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 8. Vilken överraskning! Trevligt med blomning redan nu, men du får väl skaffa några vårblommande också så bina har nåt.
  Med önskan om en trevlig fortsättning på helgen!

  SvaraRadera