lördag 29 oktober 2016

Lite galna är vi nog...

...som drar igång två större projekt så här sent på säsongen. Båda projekten handlar om att rätta till gamla misstag. Det en kallar vi Österrabatten. Den löper längs huset hela östersida och en bra bit till upp mot uteplatsen vid Woodland. Här i en ganska djup klyfta mellan två berghällar anlade vi för många år sedan en rabatt med allehanda växter, Bland annat löjnantshjärta, bolltistel, stjärnflocka, mossflox – och så satte vi sticklingar av kaprifol som skulle få klättra upp mot berghällen i öster.


Det var ganska fint de första åren, särskilt när kaprifolen blommade. Men vartefter tog den över helt och allt annat dog.  Till och med vildhallonen som växte i norra änden försvann. Det är vansinnigt fint den vecka kaprifolen blommar men resten av året är det kom-och-hjälp. Vi har länge pratat om att totalrenovera eländet och nu när vi ser att vi får en hel del jord över efter orangerirabatten bestämde vi oss. Nu eller aldrig!


Igår började Johan gräva/hugga/såga bort kaprifolens rotväv. Precis allt ska bort. Rabatten är 7 dm djup i mitten och nästan 10 meter lång.


Även daggkåpan i ena kanten ska bort


och det besvärliga vassliknande  gräset som slagit sig ner mitt i rabatten. Bort.


Idag styckade han den ovanjordiska tjocka mattan av grenar på berghällen och släpade bort sjoken till en bergklack i den vilda delen av tomten där den får ta sig om den vill, kaprifolen. Ungefär hälften av rabatten är bortgrävd nu, arbetet fortsätter i morgon.

Det andra projektet är ytterligare en totalrenovering av ett gammalt misstag eller snarare en nödlösning. I köksträdgårdens sydöstra hörn (det som är närmast upp mot torpet, dolt bakom bärbuskar här på bilden) finns en odlingsbädd som dragits med stora problem på grund av björken som växte bara några meter bort. Björkrötter och även rötter från jätteaspen  som också syns på bilden invaderade ständigt den stackars odlingsbädden och till slut grävde vi bort hela bädden ner till 30 centimeters djup, täckte med riktigt stark byggplast och anlade en limpa. Inte så smart med plast, jag vet. Kapilärerna bryt, maskar kommer inte upp. ösregn stannar i bassängen. Men det var enda sättet att överhuvud taget kunna odla där så länge träden fanns kvar.


I och med orangeribygget högg vi ner både björk och asp och lite till i trakten. Och nu har jag tagit som min uppgift att ta bort plasten och anlägga en limpa i samspel med underliggande jordlager.


Här är rabatten sedd från söder. Längst fram några rudbeckior som inte står på plast så de får vara kvar. Men resten, inklusive den halmtäckta gången måste jag gräva upp för att kunna ta bort plasten.

Skälet till att jag gör det här nu och inte i vår är att alla kompostbingar redan är fulla och jag har osannolikt mycket material kvar som behöver tas om hand: blast, löv ris och halvmultnad gödsel.


Jag mellanlagrar matjorden här på intilliggande odlingsbädd där jag idag vände ner gröngödslingen.
Fortsättning följer så länge ryggen håller...

10 kommentarer:

 1. En smula galna kanske...men mest entusiastika :)

  SvaraRadera
 2. Godt å se sånn hageglede! En må være litt hagegal, og da er det så gøy å holde på i hagen :)

  God helg!

  SvaraRadera
 3. Inga små projekt heller, i alla fall inte den här tiden på säsongen. Lycka till!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Ja, inte är det måttliga som drar utvecklingen framåt utan de stora drömmarna som gör att man inte räds lite galenskap ;-) Och, årstiden är perfekt - vädret likaså! Egentligen bara klokskap kryddat med ett uns galensdito ;-)
  Lycka till. Naturligtvis blir det kanon!
  Kram! Anja

  SvaraRadera
 5. Wow vilket jätteprojekt ni drar igång :) Tiden är nog perfekt, då är ju allt det tunga jobbiga klart till våren och "bara" resten återstår ;) Ha det gott o akta ryggen/Monne

  SvaraRadera
 6. Det är inte det roligaste som finns att ta itu med gamla synder men oj, så skönt det är när det är gjort!

  Nu är en bra tid för sådant, på våren hinns det inte riktigt med.

  Kram!

  SvaraRadera
 7. Vi synes å kunne kjenne oss litt igjen. Det er en fin tid å få unna noen prosjekter :-)
  Dere mangler ikke pågangsmot og arbeidslyst. Og, så er det godt å ikke skulle starte med det til våren.
  Det er bare å håpe at ryggene holder..
  Spennende å følge med.
  Klem/Eirin

  SvaraRadera
 8. Hösten är perfekt för större projekt och renoveringar. Vädret är oftast skönt för grävning och daggen hjälper växter som står på lösen. Tycker det är så tråkigt med människor som alltid undviker de där jobbiga sakerna. Får ofta kommentarer - oj men vilket jobb. Men det är ju kul jobb :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 9. Men oj! Hoppas verkligen ni hann klart i helgen för idag och för att inte tala om i morgon vill man ju inte vara ute och trädgårdera frivilligt!

  Vissa år är det ju ett perfekt väder för att hålla på i trädgården fram till jul, eller nåt!
  Det året vi grävde ner vår damm så gjorde vi det sent i november. Det är perfekt att göra stora saker så här års för sen i vår är ju allt klappat och klart :D

  Kram

  SvaraRadera
 10. Lite galna är ni;)
  När jag tittade på alla bilderna tänkte jag, ni behöver åtminstone inte gå på gym. Bra friskvårdsjobbat. Unna er massage - det gillar nog kroppen efter allt detta!
  Kram

  SvaraRadera