fredag 4 november 2016

En ljus idé

Jag är irriterad på det här med vintertid. Plötsligt är dagen mycket kortare, hinner ingenting förrän ridån går ner. Ja, jag vet att vi fått en timme ljus på morgonen men hur kul är det? Varken hunden eller hönsen vill gå ut klockan sju och jag gillar att äta en stor frukost länge med tidning och morgonradio. När jag är klar att börja jobba har en fjärdedel av den ljusa tiden försvunnit. Middagskaffe och lunch slukar också några timmar. I går kväll gick jag en sväng med hunden vid halvsextiden, lyste min väg med ficklampa i kompakt mörker. Det var då jag fick idén. Min gamla pannlampa! Kanske kan jag jobba med hjälp av den trots att jag har noll mörkerseende? Hem och testa. Jo, det funkade. Inte för alla sysslor men jag ser åtminstone ungefär var jag sätter spaden så gräva och skyffla jord går bra. Vid orangeriet alldeles intill odlingslimpan jag håller på att bygga har Johan satt upp en ljusslinga på klematisspaljén, den ger inte arbetsljus men mysljus.


Jag jobbade till åtta. Befriade resten av gamla odlingsbädden från jord och byggplast.


I dag fortsatte jag att bygga färdig limpans undre lager. I kväll har jag i samarbete med pannlampan täckt med jorden jag deponerat på intilliggande odlingsbädd. Klar!


Bilden är tagen lördag morgon, som synes har det snöat i natt och det är kanske lite svårt att urskilja limpan men den finns där!


Även Johan är nästan klar med sitt projekt, han dånade runt med skottkärran medan det var dagsljus och faktiskt sol!


Återstår att lägga på lite mer rabattjord och sedan ägna några vinterkvällar åt att planera vad och hur vi ska plantera här. Soligt, vindskyddat, och med hyggligt jorddjup i mitten av den långa skrevan. Vilka rosor ska vi välja och vad vill de ha för grannar som tål lite grundare och torrare förhållanden? Tar gärna emot förslag!

13 kommentarer:

 1. Risos...com seu jeito de falar dos dias mais curtos, mas enfim tiveste uma ideia realmente brilhante!!!Bom trabalho!!!
  Doce abraço, Marie

  SvaraRadera
 2. Underbart! Skulle vilja se dig med pannlampan. Har ni grannar som kan börja undra;)). Jag har någon gång dragit ut bygglampa. Lyser bra som strålkastare. Håller med dig om klockan. När jag kommer hem är det redan mörkt. Tufft jobbat med projekten!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Så bra at du fikk den lyse idéen! Jeg er ikke glad i denne vintertiden selv, og synes det er mye bedre å ha lys om ettermiddagen. Her laver snøen ned, og det er hvitt overalt.
  God helg!

  SvaraRadera
 4. Vilken bra ide:) Måste kännas skönt att ha hunnit göra klart innan snön kommer!
  Jag köpte mig en fin ros i somras som jag sett i en öppen trädgård. LINNAEUS Cottage, en rosagul marktäckande som blommar länge.
  Trevlig fortsättning på din helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för förslaget. Googlade på den och tror att den passar bra men inte här utan i vår gulvita rabatt i stenpartiet. Där har vi ett hål efter en vit azalea som vi flyttade till nya surjordsrabatten. Ska förbereda hålet för den här rosen i vår, det kommer att bli jättefint!

   Radera
 5. Bra idé, vi har våra ljusa stunder ;) Fast blir det inte kallt om händerna? Det brukar vara mitt problem så här års. Händerna fryser och då börjar lederna värka. Igår eftermiddag köpta jag lampolja. Stog framför stället med realökar men tänkte på snöslasket och kom faktiskt hem utan lökar :)

  Ha en fin allhelgonahelg! Carina

  Ps. nu är bloggen uppe igen. Tacksom om du har tid att testa för det verkar som det kanske är något problem trots allt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det senaste inlägg jag hittar på din blogg är från den 4 november. Lämnade ett livstecken. Hoppas bloggen är frisk nu!

   Radera
 6. Ja det gäller att vara innovativ :) Så skönt att du fick klart innan snön :) Som du skrev på min blogg "nu får innesysslorna" råda :) Håller på att fixa upp nya gardiner i vardagsrummet, det är kul att förnya färgskalan och att "skylta om" på ytor där man ställt upp olika saker :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Du är då en tapper själ, jobba med pannlampa !! Jag är också less på detta med vinter- och sommartid. Jag märker att ju äldre jag blir är det svårare och tar längre tid med omställningen.

  Vackert med ljuset vid klematisspaljen, vi behöver alla ljuspunkter nu i det kompakta mörkret.

  Kram!

  SvaraRadera
 8. Visst är det både dystert och opraktiskt att mörkret kommer så tidigt, men du är som vanligt inte rådlös.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Åhh, vad ni är duktiga på att jobba i trädgården trots mörker, kyla och lite snö.
  Ert paradis fortsätter att växa och det är spännande att få följa med för att se allt som händer.
  Önskar dig en toppenfin dag!

  SvaraRadera
 10. Så fint ni gör!!!
  Tur du hann klart limpan innan snön kom.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 11. Vilket slit, men det blir fint.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera